Rij ‘s een wielerklassieker

15 Feb 2017

Gejuich op alle banken: het wielerseizoen breekt dra weer aan! Er zijn nog zekerheden dus starten we traditioneel met de Omloop Het Nieuwsblad. Tijdens deze eerste reeks wielerklassiekers voor recreatieve fietsers leiden we je langs enkele belangrijke passages van de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne en Nokere Koerse. Veel fietsplezier!


Op en neer in een landschap met veel water (42 km)

Hoewel deze tocht allesbehalve parallel loopt met het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad, rijd je hier wel over het traditionele breekpunt van de wedstrijd, de kasseistrook Lange Munte. Deze hellestrook is zo’n 2.500 meter lang en de wind heeft er meestal vrij spel. Gelukkig moet je ze niet helemaal afwerken! Geniet verder van het heerlijk kronkelende en golvende Zwalmse landschap, met zijn vele molens, uitstekende resto’s en gezellige cafeetjes.

Ontdek hier de route.

 


Door het land van Arnoldus en Streuvels (34 km)

Anzegem, Tiegem, Kaster, Wortegem-Petegem, … tijdens deze tocht fiets je letterlijk de finale van Kuurne-Brussel-Kuurne binnen. Scherprechters zijn de Tiegemberg (die ook in de E3-Prijs Harelbeke terugkeert) en de kasseien van de Varent (althans indien je de kasseien en niet het fietspad kiest). Wie in Anzegem zijn tocht een beetje verlegt, kan zelfs de niet te onderschatten Holstraat meepikken. Maar er mag gerust ook genoten worden. Dit is niet voor niets de idyllische achtertuin van schrijver Stijn Streuvels.

Ontdek hier de route.
 


Langs kasteelparken (44 km)

Deze tocht is een mix van mooie dorpjes, wielerhistoriek, molens, kastelen en kasseien. Wie Nokere zegt, zegt Nokere Koerse, da’s nogal wiedes. En Nokere Koerse, da’s rondjes draaien op en over de Nokereberg, de geplaveide schrik van het dorp. Op zich is de Nokereberg geen zo’n steil beest, maar omdat je op kasseien dokkert, is het tof flink stoempen. De andere fraaie dorpjes langs dit parcours geven zich ook niet zomaar prijs. In Wannegem-Lede is het weer kasseienvreten en te Mullem ligt een stevig bult met stijgingspercentages tot 12%. Maar laat je niet ontmoedigen, dit is nog altijd klein bier vergeleken met de echte “Vlaamse Ardennencols” ;).

Ontdek hier de route.