In het zilte westen
Nieuwpoort · 46 km
Klik hier voor de korte versie van 25 kmNieuwpoort · 25 km
Klik hier voor de lange versie van 46 km
Bij de Florizoonebrug in Wulpen tref je brasserie Het Dorstige Hart - ook wel 'Wielrijdersrust' genoemd. Er zijn twee terrassen, waarvan één letterlijk langs de oever van het kanaal Nieuwpoort-Veurne. Een uitgelezen pleisterplaats voor fietsers én fijnproevers. Echte Ostduun-
kerkse gernoarsoepe (soep met garnalen) geldt als specialiteit van het huis.

In de schaduw van de kerk kun je verpozen op het terras van volkscafé Nieuw Bulskamp. Ze serveren er heel wat streekbieren en lekkere pannenkoeken.

Dit natuurreservaat (130 ha) beschikt over een ecosysteem dat uniek is voor de Vlaamse kust. Nergens anders aan de Vlaamse kust is er een riviermonding waarbij een getijdengebied aansluit met strand, zeereepduinen, achterliggende duingraslanden en mosduinen tot en met de polder. Het natuurreservaat is voor wandelaars en fietsers vrij toegankelijk op de aangelegde paden. Geregeld zwemmen er, bij opkomend tij, zeehonden binnen in de IJzermonding om wat te rusten op het slik aan de rechteroever.

Paul Delvaux schilderde een groot gedeelte van zijn oeuvre in Koksijde. In het museum wordt een uitgebreide verzameling werken van de schilder getoond, met veel aandacht voor zijn vroege werken, zijn clair-obscur, zijn naakte vrouwen in treinstations en zijn Jules Verneachtige personages. Persoonlijke bezittingen en dierbare souvenirs wisselen af met zijn grootste meesterwerken. Zijn vurige passie voor het spoor komt tot uiting in de talrijke maquettes van trams en treinen die je er aantreft en die in opdracht van de kunstenaar zelf werden gemaakt. In 1997 werd het museum uitgebreid met een nieuwe ondergrondse zaal naar aanleiding van de honderdste verjaardag van deze internationaal bekende schilder.

De Hoge Blekker is een uniek stuifduin én de hoogste duintop van de Vlaamse kust; hij is namelijk 33 meter hoog. Hij ligt in een natuurgebied van 18 ha groot, dat eigendom is van het Vlaamse Gewest en vormt samen met de omliggende Schipgatduinen en de Doornpanne een van de meest uitgestrekte duincomplexen van de kust (250 ha). De Hoge Blekker was al bekend bij de Kelten, die het duin 'Geso riae' noemden, 'Zandberg bij de stroom'. Het is letterlijk een wandelend duin, dat door de wind wordt verplaatst, maar tegenwoordig in toom wordt gehouden door aanplanting van helmgras en kruipwilg. Toch maakten zeelui van zijn opvallende verschijning gebruik om hun koers te bepalen. De naam 'Hoge Blekker' verwijst naar het lichtweerkaatsende karakter van de kale duinflanken, die 'blekken' in de zon. De top biedt een prachtig uitzicht over het grote duingebied.

Bij de aanlegsteigers van rederij Seastar is er ook een café-bistro met een groot terras. Aantrekkelijk om even te pauzeren en te genieten van een drankje, de sfeer in en om de havengeul én vooral ook van de fraaie omgeving aan de Robert Orlentpromenade.

In bezoekerscentrum De Doornpanne kom je meer te weten over de waterwinning en de fauna en flora in het natuurgebied het natuurgebied De Doornpanne. Er zijn tijdelijke tentoonstellingen waar 'zelf doen' en 'zelf ontdekken' centraal staan. Ja kan een begeleide wandeling aanvragen, brochures, wandelkaarten en informatie krijgen. In De Doornpanne bestaat de kern van het duinencomplex uit een brede depressie (panne) waarvan de begroeiing een mozaïek vormt van bos, struikgewas en open ruimte. Eromheen bevindt zich een gordel van stuifduinen met o.a. de hoogste duintop van de Vlaamse kust, de Hoge Blekker (33 m). In De Doornpanne komen meer dan driehonderd soorten wilde planten voor waarvan een derde in Vlaanderen zeldzaam tot zeer zeldzaam is. Bepaalde delen van het gebied zijn wegens begrazing en waterwinning alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. Voor meer informatie neem je het best een kijkje op www.iwva.be/bezoekers, de website van de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA) die eigenaar is van het centrale deel (123 ha) van De Doornpanne.
- Buiten de vakantieperiodes (van oktober tot mei): vrijdag en zaterdag van 10 tot 12 u. en van 14 tot 16 u.; zon- en feestdagen van 14 tot 16 u. Gesloten op zondagen in januari buiten de kerstvakantie. - Juni tot september en tijdens de schoolvakanties: van maandag tot zaterdag van 10 tot 12 u. en van 14 tot 17 u.; zon- en feestdagen van 14 tot 17 u.

Het autovrije jaagpad langs de Lovaart is zonder meer een van de mooiste fietstrajecten van West-Vlaanderen. Ooit verbond deze waterweg (vanaf Fintele) de IJzer met Veurne. Eeuwen lang was de Lovaart belangrijk voor de platte schuiten die bieten naar de Veurnse suikerfabriek transporteerden. Vandaag is er op het kanaal alleen nog pleziervaart. Het kanaalwater is relatief onbezoedeld gebleven en geniet faam bij hengelaars en palingpeurders.

Het fietspad en de parallelle, houten wandelpromenade, met uitkijkpunten en relingen die aan een schip doen denken, lokken terecht veel volk.

De beeldengroep 'Blij weerzien' van kunstenares Jenny Reynaert werd in 2007 ingehuldigd. Het kunstwerk aan de Florizoonebrug symboliseert de herstelde relatie tussen de Dijk en Conterdijk in Wulpen die door de nieuwe brug wordt gerealiseerd.

De brug tussen Dijk en Conterdijk in Wulpen kreeg de naam Florizoonebrug. Rond deze brug groeiden alle telgen van de familie Florizoone op. Zij drukten hun stempel op het maatschappelijke en culturele leven in de regio.

Gezellige tearoom/brasserie in het centrum.

De Bergenvaart wordt ook 'De Kolme' genoemd. Wat vandaag nog slechts een brede gracht is, was in de middeleeuwen wel degelijk een kanaal. Binnenschepen konden zo van Veurne naar het Noord-Franse Bergues. Over de grens is dit Canal de la Colme trouwens nog altijd behoorlijk breed.

Met zijn vele historische gebouwen is het zonder meer een van de mooiste pleinen van het land. Pronkstuk is het stadhuis (1596) in renaissance stijl. Het aanpalende landhuis (1621), nu deel van het stadhuis, was ooit de zetel van het bestuur en het gerecht van de kasselrij (of het burggraafschap) Veurne. Opmerkelijk is ook het Spaans Paviljoen (15de eeuw), op de hoek met de Ooststraat. Je hebt vanaf het plein bovendien uitzicht op de gotische Sint-Walburgakerk (14de eeuw) en de Sint-Niklaaskerk (12de eeuw), die eigenlijk op de Houtmarkt staat.

In 1898 besliste Veurne om de 'Openbare Hof ter Citerneplaats' - de omgeving rond de onafgewerkte westertoren van de SintWalburgakerk - om te vormen tot een volwaardig stadspark. De groene oase is vandaag een van de mooiste plekjes van de stad, met onder andere een kiosk, een borstbeeld van Paul Delvaux en kunstwerken van George Grard en Willem Vermandere.

Het dorp, met zijn buitenmaatse Sint-Bertinuskerk (1883), ligt aan de rand van De Moeren, een hoogst merkwaardig gebied. Ooit was het een lagune, en na de afsluiting met de zee, een zoetwatermeer. In 1826 werden De Moeren drooggelegd. Het is de laagste landstreek van België, 3 à 4 meter onder zeeniveau.

Het fraaie Stad- en Landshuis, blikvanger op de Veurnse Grote Markt, biedt onderdak aan het belevingscentrum Vrij Vaderland, helemaal gewijd aan de Eerste Wereldoorlog. Je ontdekt er de verhalen van het leven achter het front in het laatste stukje onbezet België, waarvan Veurne tijdelijk de 'hoofdstad' was en waar de koning zijn militair hoofdkwartier had. Moderne media worden afgewisseld met unieke historische voorwerpen, zoals het röntgentoestel van Marie Curie, die als 'radiologie-arts zonder grenzen' aan het front werkte. Via een hologram ontmoet je er zelfs koning Albert I.

De 10 ha grote waterplas is in 1978 ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de autosnelweg A18 (E40). De plas is genoemd naar de Koolhofvaart die er dwars doorheen stroomt, en die de verbinding maakt met het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. De vaart is op haar beurt genoemd naar een hoeve verderop, het Koolhof.

De stalen constructie Acqua Scivolo, een kunstwerk waarvoor het Franse kunstenaarskoppel Anne en Patrick Poirier zich liet inspireren door de kerk van de vroegere abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen van Koksijde, is een aanklacht tegen de alom aanwezige hoogbouw aan de kust.
De kust nodigt uit om te fietsen. Een tochtje in jodiumrijke lucht brengt een mens in topconditie. En altijd weer heerst er dat typische vakantiegevoel. Strand en zee zijn vlakbij. Overal ontdek je bijzondere plekjes waar je even halt kunt houden. Het West-Vlaamse fietsknooppuntennetwerk zorgt er bovendien voor dat je vaak langs de dijk kunt fietsen, met uitzicht op zee. En dat doe je in elk geval tussen Sint-Idesbald en Koksijde, in Oostduinkerke-Bad en in Nieuwpoort-Bad. Verder verken je het hinterland, waar je een tijdlang op het jaagpad langs het Kanaal Veurne-Nieuwpoort peddelt. Daarna slinger je langs een afwateringsgrachtje om ten slotte koers te zetten naar de IJzermonding, waar je een van de aantrekkelijkste fietsboulevards van het land aantreft.
Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Knooppunter toont je de mooiste plekken om langs het water te fietsen!
Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes langs rivieren, kanalen en plassen in Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten, waarbij (A) steevast de startplaats aanduidt.
Met behulp van deze referentiepunten kun je inschatten waar de beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.
Heb je deze gids al ?
Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.