Rondje fruitig Haspengouw

Borgloon · 49 km

Klik hier voor de korte versie van 30 km

Borgloon · 30 km

Klik hier voor de lange versie van 49 km
Limburg ·
Gotem · Berlingen · Kuttekoven · Herten · Wellen · Kerniel · Kortessem · Gors-Opleeuw · Hendrieken · Borgloon · Groot-Loon · Bommershoven · Heks · Vechmaal · Horpmaal · Veulen · Heers · Klein-Gelmen · Groot-Gelmen · Mettekoven ·
Heere van Heers

De Heere van Heers is een rasecht dorpscafé, waar het plaatselijke Zuid-Limburgse dialect hoog in het vaandel wordt gedragen. Hier worden drie Leffebieren getapt en je kunt er nog eens zeven op fles bestellen! Om de honger te stillen zijn er croques, tosti's, slaatjes, belegde broodjes en spaghetti's.

Telefoonnummer
011 48 20 07
Website
http://www.heerevanheers.be
Stroopstokerij van Vrolingen

Ambachtelijke en biologische stroop zonder extra toevoegingen wordt al sinds 1843 gestookt in de stroopstokerij van Vrolingen. Je kunt er zelfs terecht met je eigen fruit om het te laten verwerken. Wil je zien hoe de familie Bleus-Boonen fruitsiroop maakt, dan kan dat na afspraak.

Telefoonnummer
012 74 29 57
Website
http://www.stroopvanvrolingen.be
Kasteel Hex

Een van de toppers op dit domein is de collectie oude en wilde rozen en de grote moestuin met bijzondere, eetbare bloemen en oude groenten. De voornamelijk historische en wilde rozen staan verspreid in de tuinen en de moestuin, grotendeels per familie bij elkaar geplant, in schitterende vasteplantenborders of sommige, wilde, in hun natuurlijke omgeving van het park. Om volledig te zijn, werden ook moderne rozen aangeplant en zo zijn praktisch alle rozenfamilies vertegenwoordigd. In de moestuin werden enkele historische perken - omzoomd met buxus - bewaard, de rest werd in de jaren na 1950 aangepast voor bewerking met modern materieel. Nog steeds worden in de moestuin oude en onbekende groenten gekweekt, evenals een verzameling historische fruitsoorten, waaronder een meer dan 200 jaar oude moerbeiboom (Morus nigra). De originele 18de-eeuwse groentekelder garandeert ook nu nog dat er 's winters verse groenten zijn. Vakken vol snijbloemen en massa's dahlia's in gloeiende herfsttinten maken deze moestuin compleet. Het bijna gave 19de-eeuwse park van Louis Fuchs nodigt uit tot een wandeling langs de eeuwenoude bomen en om te genieten van de prachtige doorzichten.

Telefoonnummer
012 74 73 41
Website
http://www.hex.be
Stadhuis Borgloon

Hier zie je een van de fraaiste burgerlijke gebouwen van Zuid-Limburg. Het Grevenhuis, een Maaslands herenhuis uit 1680 was oorspronkelijk de woning van de graaf van Loon. De toren van het stadhuis is 15 m hoog en wijst op het feit dat dit complex ooit aan de adel toebehoorde, want in de toren vonden postduiven hun onderkomen. Het was alleen een voorrecht van de adel en de geestelijkheid om postduiven te houden. De hal en de trapzaal zijn toegankelijk voor het publiek. Men vindt er onder andere een 12de-eeuwse charterkist, een 17de-eeuwse pijnbank voor heksen en de blazoenen van de tien Loonse steden.

Telefoonnummer
012 67 36 53
Website
http://www.borgloon.be
Kasteel de la Motte

Dit prachtige omgrachte complex in een rustgevend boomrijk park vind je op de plek waar in de 14de eeuw een mottoren of burcht stond. Nu is het een 19de-eeuws eclectisch kasteel. De kasteelhoeve is neogotisch verbouwd. Rondom het slot bevinden zich een park van 6,5 ha groot en enkele kruidentuinen waar je heerlijke geuren tegemoet waaien. In het kasteel kun je genieten van een lekker hapje, drankje of zelfs dansje: binnen zijn een restaurant, een brasserie en feestzalen ingericht.

Telefoonnummer
011 48 10 86
Openingsuren

Restaurant en brasserie, van woensdag tot zondag en op feestdagen vanaf 11 u.

Website
http://www.chateaudelamotte.com
Abdij Mariënlof

Klooster Colen, genoemd naar Maria Colen die het geld voor de stichting ervan in 1438 schonk, staat sinds 1990 ook bekend als abdij Mariënlof. Klooster, kerk en boerderij werden in 1822 verkocht aan cisterciënzerzusters die er nog steeds wonen. In een zijgebouw verhaalt een klein museum de geschiedenis van de fruitteelt met o.a. een oude sorteermachine en veilingklok.

Telefoonnummer
012 74 72 44
Website
http://www.vzw-fruitstreekmuseum.be
Kasteel van Heers
Het mooie kasteel van Heers, in het noorden van het gelijknamige dorp, is een typisch voorbeeld van de Maaslandse stijl. Horizontale banden van baksteen en mergelsteen wisselen elkaar af. Het kasteel vormt samen met de kasteelhoeve (het dak van de schuur is een halve hectare groot) een machtig, maar helaas in verval verkerend complex. Sinds 2008 voert de Vlaamse overheid de broodnodige instandshoudingswerkzaamheden uit aan de boerderij en het kasteel. De geschiedenis van dit bouwwerk gaat terug tot de 14de eeuw. In de oost- en noordgevel bevinden zich woonvertrekken. De westgevel heeft een gesloten karakter. De hoofdvleugels, aan de noordzijde, met centrale vijfhoekige uitsprong, is bekroond met een barokke Maaslandse krulgevel. Het interieur is verfraaid met classicistisch en empirestucwerk.
Telefoonnummer
011 48 01 22
Openingsuren
Het kasteel kan niet bezocht worden.
Stoomstroopfabriek Borgloon

Wie kent er de typische lekkere Loonse peren- en appelstroop niet? Meer dan honderd jaar lang verwerkte de stroopfabriek in Borgloon fruit op ambachtelijke wijze tot stroop. Borgloon is daardoor ook de 'bakermat van de stroop'. De oude fabriek, die zijn deuren sloot in 1999, werd beschermd als monument. Sinds 2006 wordt er opnieuw stroop gestookt, een jaar later won de fabriek de finale van de monumentenstrijd in Vlaanderen. Onder begeleiding en in groep kun je een bezoek brengen aan de stroopfabriek. Te reserveren bij de dienst toerisme. Op het binnenpleintje van het Kanunnikenhuis op het Speelhof staat het beeldje van de 'Strooplekker', de bijnaam van de Lonenaren. Sinds 2009 vind je in de vroegere portierswoning van de fabriek een winkel boordevol Haspengouwse streekproducten en fruit. In het weekend in de zomer kun je op het terras een lekkere wafel of pannenkoek met Loonse stroop proeven.

Telefoonnummer
Openingsuren

Streekproductenwinkel: van 1 april tot 30 september: dinsdag, donderdag en vrijdag van 12 tot 17 u., zaterdag en zondag van 11 tot 18 u.; van 1 oktober tot 31 maart: vrijdag van 13 tot 17 u.

Grand Café Château de la Motte

Een prachtig domein te midden van het groen in hartje Haspengouw. Ooit was het kasteel de woonplaats van diverse vooraanstaande adellijke families zoals barones Jeanne Maria Claire d'Udekem, de betovergroottante van Prinses Mathilde. Vanaf halfweg de jaren 1990 werd het kasteel, dat in bouwvallige staat verkeerde, met de hulp van de provincie Limburg grondig gerestaureerd en gerenoveerd. Inmiddels is het een geliefde toeristische trekpleister. Het Grand Café Château de la Motte is een gezellige, wat romantisch en nostalgisch trefpunt voor wandelaars en fietsers die de streek verkennen. Het interieur is smaakvol en rustiek ingericht met houten balken en een wit-zwarte tegelvloer. Er is een ruim aanbod aan snacks en gerechten met ook pasta's, slaatjes en vegetarische schotels. En natuurlijk moet je hier ook eens het lokale Motte-bier proeven. Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten in het park terwijl hun ouders van een glaasje genieten op het terras.

Telefoonnummer
011 48 10 86
Openingsuren

Van woensdag tot zondag vanaf 11 u.

Website
http://chateaudelamotte.com
Taverne Martenshof

Blikvanger in het kleine Mettekoven is het monumentale Martenshof, een combinatie van taverne en B&B in een prachtig gerestaureerde Haspengouwse vierkantshoeve. Uniek is dat het Martenshof mee wordt gerund door De Winning, een inclusieve onderneming die kansen biedt aan mensen die elders op de arbeidsmarkt moeilijk aan de bak komen. Op de kaart vind je eerlijke en smaakvolle producten volgens het principe van de korte keten. Groenten, fruit en vlees komen uit eigen biotuin en boerderij. Wat ze niet zelf kweken of oogsten, kopen ze bij voorkeur bij producenten uit de buurt.

Telefoonnummer
011 72 57 68
Website
http://www.martenshof.be
Kasteel van Rullingen

Tussen de boomgaarden, in de vallei van de Herk, ligt een beeldig kasteel met slotgracht. Het typisch Maaslandse waterslot werd gebouwd in de 17de eeuw. Later werd er een koetshuis aan toegevoegd en werd er een mooie Engelse tuin aangelegd. Het kasteel was lang eigendom van de Provincie Limburg, maar in 2014 kwam het in privéhanden.

Herberg De Horne

Horne, of Heurne, is een piepklein gehucht bij Vechmaal dat tot de fusiegemeente Heers behoort. In het huidige pand was al sinds 1850 een herberg actief. Na langdurige restauratiewerken werd het hoofdgebouw ingericht als restaurant en de stallen als bar/bistro. Ook de tuin rond het huis kreeg in 1995 zijn vroegere, romantische uitstraling terug. Hier vind je een geurtuintje, rozenperkjes en een kruidentuintje. De tuin kan vanaf juni elke zondag bezocht worden. Het zomerterras is een unieke locatie met uitzicht op het kerkje van Horne. Een kleine of grote honger? Je vindt hier zeker iets naar je gading. In het ruime assortiment dranken kregen ook enkele Haspengouwse streekbieren gebrouwen in Kerkom en Wilderen een plaatsje.

Telefoonnummer
012 74 55 08
Website
http://www.dehorne.be
Kanunnikenhuis

Het Kanunnikenhuis stamt uit 1670 en werd bewoond door een van de kanunniken van de nabijgelegen Sint-Odulfuskerk. Het ruime, classicistische herenhuis met voorhof is bekroond met een hoektoren. In het huis zijn schouwmantels uit de 17de, 18de en 19de eeuw bewaard gebleven. De trap en de deuren zijn 18de-eeuws. De administratieve diensten van de stad Borgloon zijn in dit fraaie pand ondergebracht. Op het binnenpleintje van het kanunnikenhuis staat De Strooplekker. Dit guitige beeldje promoot de vruchten die de streek economische voorspoed brachten.

Tjenneboom / Jennekensboom

Op een kruispunt van veldwegen, op het hoogste punt (92 meter) in de wijde omgeving is een roestvrij stalen herdenkingsmonument opgericht voor Johanna Michiels, 'Tjenne' in de volksmond. Zij werd in 1667 verdacht van hekserij en tot de brandstapel veroordeeld. Op deze plek, onder een linde die nu verdwenen is, werd ze verbrand. De huidige boom, een abeel, werd in 1970 aangeplant. Het kunstwerk is van de hand van Gerard Moonen.

Untitled 158

In het kader van Kunst in het Landschap maakten acht kunstenaars evenveel originele werken rond Borgloon. Vlak bij abdij Mariënlof zie je Untitled 158 van Aeneas Wilder. Het kunstwerk staat rechts in een wei. Het is een ronde houtstructuur die je vrij mag betreden. Binnen doet de rondgang erg denken aan een kloostergang.

Fruitstreekmuseum

Het Fruitstreekmuseum is ondergebracht in de vroegere stallen van de Mariënlofabdij. De geschiedenis van de fruitteelt in Haspengouw wordt er belicht en de economische en sociale aspecten krijgen aandacht, net als het belang van fruit voor onze gezondheid. In het museum staan de oudste fruitsorteermachine van Europa en de oudste veilingklok. Je kunt er ook typische streekproducten kopen.

Telefoonnummer
012 74 14 67
Brasserie 't Goede Ogenblik

Er liggen veel brasserieën rond het Speelhofplein, maar 't Goede Ogenblik trekt meteen de aandacht door de historische voorgevel uit 1695 in onvervalste Maaslandse stijl. Typisch daarbij is de omlijsting van de ramen en deuren in arduin. Vanaf het terras kijk je uit op het plein bij een Primuspilsje (5,2%) of een Tongerlo blond (6%), in 2014 bekroond als World's Best Beer in de categorie Pale Beers.

Telefoonnummer
012 21 41 86
Toon meer (+)Toon minder (-)

Borgloon is het onbetwiste centrum van de Haspengouwse fruitstreek. Het fruitstreekmuseum, de stroopfabriek en de fruitveiling bezorgen de regio beslist een extra aantrekkingskracht. Appel-, peer-, pruimen- en kersenboomgaarden zijn op deze tocht je deel. Haspengouw bereikt hoogten van 80 tot 131 meter. Ruilverkavelingen uit de jaren 1970 en 1980 hebben hier een netwerk van betonnen landwegen geschapen. Fietsers doen daar hun voordeel mee. Deze route brengt je vlak bij de taalgrens, door verstilde gehuchten en voorbij hoeven die zich rond kerkjes groeperen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.