In de schaduw van die scone

Brugge · 46 km

Klik hier voor de korte versie van 30 km
West-Vlaanderen ·
Sint-Michiels · Sint-Andries · Loppem · Zedelgem · Oostkamp ·
Lappersfortbos

In 2009 domineert het Lappersfortbos aan de overkant van het kanaal het nieuws. Ecologisten bezetten de groene zone in de hoop het vellen van bomen te voorkomen. Zowel de bezetters als de bewuste bomen zijn intussen verdwenen. Aan de rand van het bos bouwt het Canadese bedrijf Bombardier rollend spoorwegmaterieel in gigantische fabrieksloodsen

Boat Hotel

Dit op het kanaal drijvende hotel refereert ook aan de geschiedenis van de Gentse barge. Het verbouwde binnenschip telt 22 kamers, of kajuiten, met driesterrencomfort.

Telefoonnummer
050 38 51 50
Website
http://www.hoteldebarge.be
Katelijnepoort

De Katelijnepoort bestaat enkel nog als woord, de poort zelf is al sinds 1862 verdwenen. Nu kun je er het centrum van Brugge binnenfietsen via de draaibrug over de Ringvaart. Het is lange tijd de aanlegplaats geweest voor de Gentse barge. Nu meren er plezierbootjes aan.

Smedenpoort

Eind 18e eeuw werden de vestingmuren gesloopt, op vier monumentale toegangspoorten tot de stad na. Behalve de Smedenpoort waar je onderdoor rijdt, zijn dat de Ezelpoort, de Gentpoort en de Kruispoort. Aan de 14e-eeuwse Smedenpoort herinnert een bronzen schedel aan het lot van verrader François van der Straeten. In 1691 werd zijn afgehakte hoofd hier op een pin geplaatst.

De Trutselaar

Zowel voor een snelle hap, een drankje op het mooi gelegen terras, als een uitgebreidere maaltijd kun je terecht bij In de Trutselaar. Voor de kinderen is er een speeltuin, de rosmolen en natuurlijk het bos.

Telefoonnummer
050 38 89 00
Website
http://www.detrutselaar.be
Rosmolen

Op zomerse zondagnamiddagen drijven een of twee paarden (of ‘rossen’) nog altijd de rosmolen in Tillegembos aan. Molenaar Joris Pante laat zijn paarden dan in wijzerzin rondjes draaien rond de vierkante molen. Eind 19e eeuw stond deze bijzondere molen nog in Houtem, maar in 1975 bouwden molenmakers hem weer op achter taverne De Trutselaar.

Priorij OLV van Bethanië

Uit de verpleegsters die in 1918 gewonden helpen verzorgen in het oorlogshospitaal in de Sint-Andriesabdij van Zevenkerken, rekruteert abt Théodore Nève jongedames die zich willen inschrijven in de leer van Benedictus en die uitgestuurd kunnen worden voor missioneringswerk in Congo. In 1922 vertrekken de eerste benedictessen naar Katanga. In 1924 begint de bouw van de priorij. Op vandaag doet de priorij ook dienst als meisjesinternaat verbonden aan de Abdijschool van Zevenkerken, even verderop. Opvallend in de neoromaanse kerk is de altaar-ciborie. De overkapping staat symbool voor de tent van de Ark van het Verbond. Materiaal voor ciborie en altaar komt grotendeels uit Katanga.

Website
http://www.priorijbethanie.be
De Pierlapont

Kijkboerderij De Pierlapont is een typisch voorbeeld van een creatieve en educatieve omschakeling van boerderij naar hoevetoerisme. Met speeltuin en vele doe-activiteiten, zoals een leerpad. Zelfs prins Filip en prinses Mathilde kwamen er langs met hun kroost. Je kunt er iets drinken en een snack eten.

Telefoonnummer
050841783
Website
http://www.pierlapont.be
Gentse Barge

Net geen 300 jaar lang (van bij de opening van het kanaal tussen Brugge en Gent in 1623) tot 1911, passeert hier elke dag een luxueuze waterkoets, de Gentse barge. Vijf paarden trokken de schuit in ongeveer acht uur van de ene stad naar de andere. Reizen via de waterweg was in die tijd comfortabeler dan over land, en aan boord van de pendelboot ontbrak het de gasten aan niets. Vermaarde passagiers waren onder andere de Russische tsaar Peter De Grote (1717), de Franse koning Lodewijk XV (1745) en Leopold I (1834). In 2008 werd een replica van het historische schip te water gelaten. Een van de initiatiefnemers van de reconstructie is de Gentse kunstenaar-zanger Walter De Buck.

Kasteel van Loppem

Veilig verscholen in de natuur ligt het neogotische kasteel van Loppem, dat in 1859 werd gebouwd naar een ontwerp van de Engelse architect Welby Pugin en de bekende architect Jean Bethune (1821-1894). Het kasteel, het interieur en het park maken deel uit van hetzelfde ontwerp. In het romantische park vind je een doolhof, waar het heerlijk verantwoord verdwalen is. Dit unieke doolhof werd in de 19de eeuw ontworpen door de broers Albert en Ernest van Caloen, onder leiding van hun huisleraar E.H. Van der Meersch. Mooie 16de-17de-eeuwse schilderijen, 15de-16de-eeuwse beelden en een verzameling aardewerk uit de 16de tot de 19de eeuw sieren het interieur van het kasteel. Koning Albert I verbleef hier een maand in 1918.

Telefoonnummer
050 82 22 45
Website
http://www.kasteelvanloppem.be
Provinciedomein Tillegembos

Tillegembos is het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen. In 1963 was het nog maar 44 ha groot, nu al 112 ha. Je kunt er een leuke dag doorbrengen want er is een gevarieerd aanbod. Zo zijn er tal van wandelpaden waarbij je afwisselend door naald- en loofbos wandelt. Voorts is er het prachtige kasteel met zijn strakke tuin en de neogotische domeinboerderij met oude rosmolen. Je kunt er ook de trappers op en de fietsroute Kastelenroute volgen, zonnen op de lig- en speelweiden en iets lekkers eten en drinken in de landelijke herberg De Trutselaar.

Telefoonnummer
050 38 24 16
De Stoepa

Een eet- en praatkroeg waar je meteen merkt dat hier meer aan de hand is. Warme tinten, veel sfeerdetails en een inspiratierijke menukaart (met o.a. vegetarische loempia's, stoofpotjes met rijst, pasta, salades, wok met scampi's en groentjes) die je laat wegdromen naar warme en verre oorden. Oosterse en mediterrane invloeden. Proef als toetje eens van de witte chocolademousse met chocolade-ijs en Brugse kletskoppen. De kaart wijzigt overigens om de drie maanden. En op zonnige zomerse dagen kun je van dat alles ook genieten op het stemmige, indrukwekkende afgesloten binnenterras. Je kunt hier heerlijk genieten tot in de vroege uurtjes, met een bijzondere jenever, een lekkere rum, een van de talrijke cocktails op de kaart of een verfrissend wereldwijntje. Je bent hier overigens nooit alleen, integendeel, het is er vaak drummen voor een plaatsje.

Telefoonnummer
050 33 04 54
Openingsuren

Van dinsdag tot zaterdag vanaf 11 u., op zondag vanaf 11.30 u.

Website
http://www.stoepa.be
Vredesmonument

In Moerbrugge tref je bij het kanaal een merkwaardig monument aan. De verlaste gevechtstank herinnert aan het bevrijdingsoffensief in september 1944 en een vier dagen lange, meedogenloze strijd tussen de Duitsers en de geallieerden, met de brug als inzet. Veel Canadese soldaten en ook twaalf plaatselijke bewoners lieten daarbij het leven.

Minnewater

Een van de meest idyllische plekjes van Brugge is zonder twijfel het Minnewaterpark. Tot 1784 was het de aanlegplaats van de barge of trekschuit die tussen Gent en Brugge voer. Een opvallend gebouw op de oostelijke oever is het kasteel de la Faille (1893). In het kasteel is een restaurant gevestigd. Jaarlijks wordt hier het Cactus-muziekfestival georganiseerd. Ten noorden van het park vind je het Prinselijk begijnhof Ten Wijngaerde, beslist een ommetje waard.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Brugge boeit in alle seizoenen. Hetzelfde geldt voor de groene zuidrand van ‘die Scone’, waar je van Tillegembos naar Vloethemveld, van het kasteel van Loppem via Moerbrugge en het kanaal weer naar het Minnewater fietst.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.