Vredig fietsen door het land van de Groote Oorlog

Ieper · 42 km

Klik hier voor de korte versie van 28 km
West-Vlaanderen ·
Ieper · Zillebeke · Hollebeke · Voormezele · Kemmel · Dikkebus · Boezinge · Langemark · Sint-Jan ·
Menenpoort

Om kippenvel te krijgen, de 'Last Post' aan de Menenpoort in Ieper. Elke avond om 20 u. stipt kun je dit muzikale eerbetoon aan de duizenden gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog meemaken. De Menenpoort is het bekendste Britse oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. De poort, opgetrokken in klassieke stijl naar een ontwerp van Sir Reginald Blomfield, bevat de namen van 54.896 vermiste soldaten van het Britse rijk van vóór 16 augustus 1917. Op 11 november om 11 u. vindt een speciale 'Last Post' plaats als herdenking aan de wapenstilstand.

Telefoonnummer
057 22 36 36
Website
http://www.cwgc.org
Vestingen

Vestingen werden in de middeleeuwen aangelegd om de stad te verdedigen, halfweg de 19de eeuw werden op de hoge bermen van de Ieperse vestingmuren heerlijke wandelparken aangelegd. Anderhalve eeuw later, in 1999, werd een gloednieuwe vestingwandelroute in gebruik genomen met natuur- en cultuurhistorische informatieborden en audiovisuele presentaties. De huidige structuur van die vestingen is het werk van Vauban, een Franse vestingbouwer en minister onder Lodewijk XIV. De gewelven van de vestingen doorstonden tijdens de Eerste Wereldoorlog de zwaarste beschietingen. Als je de ondergrondse gebouwen, waarvan de overdekte zalen, gangen en kazematten vroeger dienstdeden als slaapvertrekken, hoofdkwartieren en hospitalen wilt bezoeken, kan dat onder leiding van een stadsgids. Die boek je bij de dienst toerisme van Ieper. De kazematten achter de Sint-Jacobskerk zijn publiek toegankelijk. Deze originele vestingruimtes uit 1680 werden prachtig gerestaureerd en kregen verschillende functies: brasserie, infocentrum, tentoonstellingsruimte, ...

Telefoonnummer
057 23 92 20
Lakenhallen

De bouw van de Ieperse lakenhallen op de Grote Markt nam meer dan veertig jaar in beslag! Van ca. 1260 tot 1304. Ze werden opgetrokken aan de Ieperlee (nu overwelfd), deden dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats waarin de schepen konden binnenvaren om hun vracht te laden en te lossen. De eerste verdieping, waar zich nu het schitterende In Flanders Fields Museum bevindt, werd gebruikt als stapelplaats. Tijdens de Grote Oorlog werd het gotische gebouw grotendeels vernield. Daarna werd het in dezelfde stijl heropgebouwd. Behalve het In Flanders Fields Museum kun je er ook de raadzaal bezoeken (alleen tijdens de openingstijden van het stadhuis). Verder vind je hier ook het bezoekerscentrum met de dienst toerisme, het Kenniscentrum en het Museumcafé.

Telefoonnummer
057 23 92 20
Openingsuren

Van 1 april tot 15 november: dagelijks van 10 tot 18 u.; van 16 november tot 31 maart: van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u. (In Flanders Fields Museum)

Website
http://www.toerisme-ieper.be
In Flanders Fields

In juni 2012 opende het vernieuwde In Flanders Fieldsmuseum opnieuw de deuren. Zaal na zaal ontdek, voel en hoor je hoe het leven was tijdens die oorlog. De interactieve opbouw van dit museum is bijzonder geslaagd. Touchscreens, de interactieve poppy-armband, videoprojectie, geluidsfragmenten... alles staat in het teken van een intense beleving en een authentieke onderdompeling in het leven aan het front. Naam en logo van het museum werden ontleend aan het gedicht 'In Flanders Fields' van de Canadese arts en militair John McCrae. Ongetwijfeld herken je de laatste regels van het gedicht: 'We shall not sleep, though poppies grow in Flanders fields'. Het museumparcours biedt voortaan dan ook de mogelijkheid het belfort te bezoeken. De beklimming van de 231 treden wordt beloond met een uniek zicht over de stad en de omliggende slagvelden.

Telefoonnummer
057 23 92 20
Openingsuren

Van 1 april tot 15 november: dagelijks van 10 tot 18 u.; van 16 november tot 31 maart: van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u. Ticketverkoop stopt 1 uur voor sluitingstijd.

Website
http://www.inflandersfields.be
Gasthuisbossen

Wandelen in Ieper kun je in de Gasthuisbossen, 230 ha groot. Bij de dienst toerisme is een wandelkaart te verkrijgen met 15 km wandelpaden en bewegwijzerde routes die je van het ene naar het andere bosdomein leiden. Van oudsher was dit een bos- en heiderijk gebied. De Gasthuisbossen bestaan uit acht verschillende bosdomeinen verspreid over Zillebeke, Zandvoorde en Wijtschate. Ze werden tijdens de middeleeuwen eigendom van de Ieperse 'godshuizen' en 'gasthuizen' en worden nu nog OCMW-bossen genoemd. Ze overleefden de systematische ontginning en versnippering van de 18de en de 19de eeuw, maar werden in de Eerste Wereldoorlog helaas totaal vernietigd. Vanaf 1922 werden ze herbebost met grove den, lork, beuk, Amerikaanse en zomereik en enkele sparrensoorten. De slecht ontwikkelde naaldhoutbestanden worden systematisch vervangen door een meer gevarieerd loofbos met vooral zomereik, aangevuld met boskers. Er werd de voorbije jaren een verheugende toename vastgesteld van stootvogels, spechten, reeën en kleine roofdieren. De ondergroei wordt overheerst door braamstruiken.

Telefoonnummer
057 23 92 20
Zillebekevijver

In het begin van de 14de eeuw was Ieper een zeer welvarende en dichtbevolkte stad. Voor de waterbevoorrading legde men twee vijvers aan: in Dikkebus en in Zillebeke, en die plassen voorzien Ieper nog altijd van drinkwater. De 28 ha grote Zillebekevijver wordt gevoed door de Zillebeek. Aan de westelijke oever ligt het pomp- en zuiveringsstation, dat dagelijks ongeveer vier- tot vijfduizend kubieke meter drinkwater produceert. De vijver is omsloten door een fraaie dubbele bomenrij. Hengelen is mogelijk, mits een speciale visvergunning. De vijver is een waardevol brokje natuur. Heel schilderachtig zijn de grote velden waterlelies. Er broedt een kolonie futen, maar ook blauwe reiger, meerkoet, waterhoen, wilde eend en oeverloper zijn er thuis. De vijver wordt in het trekseizoen druk bezocht door tal van vogelsoorten. Je kunt rond de vijver fietsen en wandelen.

Telefoonnummer
057 23 92 20
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Brasserie Kazematten

Tijdens WO I werd Ieper door de Engelsen verbasterd tot Wipers. In de kazematten, onder de vestingen, brouwen ze tegenwoordig een biertje dat Wipers Times 14 heet. Het is een blond speciaalbier (6,2%) dat met kruiden en hop uit de streek wordt gemaakt. De microbrouwerij werd in maart 2014 opgericht en produceert ook de Grotten Santé (bruin 6,5%). In de historische kazematten is bovendien een mooie brasserie ingericht waar je beide bieren kunt proeven.

Telefoonnummer
057 46 94 62
Website
http://www.brasseriekazematten.be
Brasserie Petrus

In brasserie-tearoom Petrus hebben ze alleszins een boontje voor fietsers. Voor de deur is er een fietsenstalling en het fraaie decor krijg je er gratis bij. Het aanbod is ruim en biedt naast suggesties voor de kleine honger, salades en volwaardige gerechten.

Telefoonnummer
057 21 60 15
Website
http://petrusieper.be
Komense Vaart

In 1864 werd een aanzet gegeven voor een Ieperse droom: de aanleg van een kanaal naar Komen, zodat de IJzer en het Ieperleekanaal verbonden zouden worden met de Leie. De werkzaamheden begonnen zowel in Komen als in Ieper, maar men botste al vlug op onstabiele kleilagen. Vooral in Hollebeke, waar de waterweg een heuvelrug moest doorsnijden, liep het grondig fout. Pogingen om een tunnel te bouwen mislukten, net als het verstevigen van een lange kanaalsleuf. Toen op de koop toe de Sint-Elooisbrug het begaf en het daaropvolgende jaar de Eerste Wereldoorlog uitbrak, spatte de droom defnitief uiteen. Op de Komense Vaart zou nooit één boot varen.

Site John McCrae

‘In Flanders fields the poppies blow, between the crosses, row on row…’ De beroemde versregels schreef de Canadese geneesheer-officier John McCrae op 3 mei 1915 in de strijdlinies, langs het Ieperleekanaal, waar zich nu het Essex Farm Cemetery bevindt. Poppies of klaprozen zijn hét symbool geworden voor het offer dat honderdduizenden soldaten hebben gebracht in Vlaanderen.

Monument Francis Ledwidge

Op de oude spoorbedding Ieper-Torhout kom je langs het monument voor de dichter Francis Ledwidge. Hij was een Ierse nationalist, maar nam tijdens WO I toch dienst in het Engelse leger. Hij kwam op 31 juli 1917 om het leven in Boezinge. Enkele dagen eerder had hij het gedicht Soliloqui geschreven, door Benno Barnard vertaald als Alleen.

Telefoonnummer
Sanctuary Wood Cemetery - Hill 62

't Hoge Bos werd tijdens WO I aanvankelijk 'Sanctuary Wood' genoemd, want het gold voor de troepen als rustplaats en toevluchtsoord. In 1916 kwam het bos echter in het midden van de gevechten te liggen en er vielen veel slachtoffers. Op deze begraafplaats worden 1990 doden herdacht, van wie er 1353 niet meer geïdentificeerd konden worden.

Elzenwalle Brasserie Cemetery

De naam Elzenwalle Brasserie Cemetery, met centraal het typerende Cross of Sacrifice, verwijst naar de brouwerij die ertegenover gelegen was. Er rusten 108 Britse en 41 Canadese soldaten die tussen 1915 en 1917 omkwamen bij het verdedigen van stellingen in deze buurt.

Dépot

Hippe, trendy handelszaak bij die een mix vormt tussen restaurant-café en winkel. Op de gevarieerde kaart staat voor elk wat wils, voor het overgrote deel bereid met bioproducten van lokale telers en kwekers. Alles wat je ziet van meubilair, decoratie of plantjes kun je ook effectief kopen.

Telefoonnummer
057 37 78 77
Website
http://www.depotieper.be
Zwevende waterkraan

Het kunstwerk 'De zwevende waterkraan' verwijst naar het feit dat de stad al acht eeuwen lang zelf voor zijn drinkwatervoorziening zorgt.

Fietsbrug over Ieperse Vesten

Een moderne fiets- en voetgangersbrug overspant de Kasteelgracht.

Ridge Wood

Het bos langs de Kriekstraat kreeg in WOI de naam Ridge Wood. Op de begraafplaats liggen 619 soldaten uit het Commonwealth begraven.

Noyellepad

Het Noyellepad - genoemd naar André Noyelle, de Ieperse wielrenner die goud won tijdens de Olympische Spelen in 1952 - volgt het tracé van de geplande Komense Vaart.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Ruim een eeuw geleden werd de streek rond Ieper ruim vier jaar lang het toneel van een van de bloedigste conflicten uit de wereldgeschiedenis. Als gevolg hiervan werd de stad herschapen tot één grote ruïne. Wie vandaag in en rond Ieper fietst, kan zich nog amper iets bij die gruwel voorstellen. De oude lakenstad werd dan ook steen voor steen heropgebouwd en kreeg zijn middeleeuwse grandeur terug. Buiten de stadsmuren heroverde de natuur haar plaats, de regio straalt een bijzondere rust en vredigheid uit. Er zijn wel nog tientallen militaire begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten. Overal zul je ze tijdens deze fietstocht zien: tussen de heuvelruggen en langs de weggetjes, in velden en bossen. De Groote Oorlog is hier deel geworden van het landschap. Neem onderweg vooral de tijd om een paar keer halt te houden en de vele duizenden jonge mannen die hier sneuvelden te herdenken.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.