Onthaasten in de grootste open ruimte van Vlaanderen
Diksmuide · 45 km
Klik hier voor de korte versie van 28 kmDiksmuide · 28 km
Klik hier voor de lange versie van 45 kmBehalve Ieper heeft ook Diksmuide een indrukwekkend museum gewijd aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. Het Museum aan de IJzer (IJzertoren) is een indrukwekkend 22 verdiepingen tellend museum rond Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid. Hier gebruikt men de gruwel van de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront om mensen te laten nadenken over oorlog en geweld, en hen te laten evolueren naar vrede en geweldloosheid. Je ruikt er het mosterd- en chloorgas, de angst voor de bombardementen en de wanhoop in de loopgraven. Vanaf de 84 meter hoge toren heb je een schitterend uitzicht over Diksmuide en de Westhoek.
Van januari tot maart en van oktober tot december: dagelijks van 9 tot 17 u.; van april tot september van 9 tot 18 u. (weekends en feestdagen vanaf 10 u.).
De Knokkebrug bevindt zich op de grens van Diksmuide met Lo-Reninge en Houthulst, al hangt wel het wapenschild van laatstgenoemde gemeente aan de reling. Ze dankt haar naam aan het Fort Knocke dat de Spanjaarden daar in 1590 bouwden en dat ooit van groot militair belang was. Vandaag is er een kegelvormige schuilhut, een rust- en infopunt voor fietsers. Het ophaalbrugje ligt bij de samenvloeiing van de IJzer met het Ieperleekanaal.
Langs het Ieperleekanaal kom je bij wel zéér opmerkelijke wegwijzers ('Kaapstad 9530 km', ‘Sydney 16.882 km’!) maar evenzeer enkele fluisterboten die je kunt huren voor milieuvriendelijke riviertochten. Het betreft een project van vzw De Boot, gespecialiseerd in ecotoerisme. Je kunt ook kiezen voor uitgewerkte themaroutes rond de fauna en flora in de IJzervallei en de Eerste Wereldoorlog. Er zijn ook trekkershutten beschikbaar. Op de Isera, een voormalig binnenschip van 38 meter lang, kun je je eigen picknick opsmullen. In het ruim van het schip brengt een tentoonstelling het verhaal van de IJzer van bron tot monding. Je krijgt er een goed beeld van natuur en cultuur in de IJzervallei en de Westhoek, vroeger en nu.
Sint-Jacobskapelle telt amper 100 inwoners, maar heeft met De Gevallen Engel wel een cultuurrijke pleisterplaats in de Westhoek. In het café en koffiehuisje zijn er vaak optredens. Je kunt er ook terecht voor gezelschapspellen bij een goed glas. Er staan zelfs kajaks en fietsen klaar.
Fintele is een gehuchtje bij de samenvloeiing van de IJzer en de Lovaart. De naam zou een verbastering zijn van 'winde' of windas en 'ele' of plaats. Toen er nog geen sassen bestonden, moesten de vaartuigen er met een windas van de IJzer naar de Lovaart gehesen worden om het niveauverschil te overbruggen. Het huidige sascomplex dateert van 1827. Vandaag is Fintele de startplaats van enkele prachtige wandel- en fietsroutes door de broeken.
Lo staat zowat synoniem voor de 'lukken' - boterwafels - van Jules Destrooper. En omgekeerd. Destrooper is hofleverancier en produceert tot 20 ton koekjes per dag. Driekwart ervan wordt uitgevoerd naar liefst 75 landen, verspreid over de hele wereld. Hoewel de bakkerij recent naar Ieper verhuisde, blijft Destrooper uiteraard wel zijn roots hebben in Lo. De bekende bakkerij werd er in 1886 opgericht door Jules himself en is niet enkel bekend om zijn 'lukken', maar ook om zijn Parijse wafeltjes, amandelbrood, kletskoppen, speculoos enz. Nog altijd kun je in Lo het Destrooper-belevingscentrum bezoeken. In een filmpje komen daar de traditie en het productieproces aan bod. Er zijn interactieve attracties, een retrowinkeltje en een shop.
Gezellige stop tijdens of na een ritje. Je kan hier o.a. het huisbier Zannekin proeven.
Logisch dat Sint-Jacobskapelle, met z'n pittoreske kerkje, omringd door kastanjebomen en linden, beschermd is als waardevol landschaps- en dorpsgezicht. Vaak wordt het door romantische koppeltjes uitgekozen om er te trouwen. Ook heel wat pelgrims die naar Santiago de Compostella willen, vinden het een symbolisch vertrekpunt.
De slotenrijke komgronden van Lampernisse zijn een meer dan 1000 hectare groot natuurgebied gelegen tussen Veurne en Diksmuide. 54 hectare daarvan worden beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het natuurgebied dankt zijn naam aan het polderdorpje Lampernisse. Het gebied is beschermd als landschap.
De IJzer is de enige rivier die in ons land in de zee uitmondt. Ze ontspringt in de buurt van de Casselberg in Noord-Frankrijk. Haar totale lengte bedraagt 78 km, waarvan 45 in West-Vlaanderen. De waterkwaliteit ging er de jongste jaren op vooruit, waardoor de IJzer weer visrijk werd. Zoals je merkt, stroomt de rivier door laag polderland. Dat is een natuurlijk bergingsbekken dat bij hoge waterstanden van de IJzer geregeld onder water komt te staan. Hoewel het al bij al maar een bescheiden rivier is, had de IJzer wel een grote rol in de Eerste Wereldoorlog. Bijna vier jaar speelde zich hier een stellingenoorlog af, waarbij de Belgische en Duitse legers zich langs weerszijden van de rivier hadden ingegraven.
Het charmante middeleeuwse Lo is als stadsgezicht beschermd. Je koopt er de koekjes van de wereldberoemde bakkerij van Destrooper, eind 19de eeuw daar opgericht door Jules himself. Het plaatsje is ook bekend van zijn in 1269 gebouwde Westpoort en de boom waar Julius Caesar volgens de legende op weg naar Engeland heeft uitgerust.
In de buurt van de IJzertorensite en het jachthaventje aan de IJzer, de zogeheten Portus Dixmuda, vind je tal van cafés en terrassen. Een zaak met traditie, gelegen aan de rechteroever, is Sint-Jan.
Het gehucht en de brug Drie Grachten danken hun naam aan de drie waterlopen die er samenkomen: de historische Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart. Drie Grachten was in november 1914 het strijdtoneel van heldhaftige gevechten van de Franse Zouaven tegen de oprukkende Duitsers. Die zouden de buurt op 8 april 1915 helaas toch veroveren.
De Loobrug is een gezellig café met terras langs de Lovaart. Een ideale stopplaats tijdens of na een fiets- of wandeltocht in de streek.
Villa Marietta werd bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bewoond door de 78-jarige Madame Tack. Haar huis kwam midden in de frontlinie te liggen, maar ze weigerde te vertrekken. De kranige dame zorgde voor de jongens in de nabije loopgrachten en werd de 'moeder der soldaten'.
Diksmuide is de poort naar de Westhoek, het vlakke, ongeschonden land achter de IJzer. In de Westhoek vind je de grootste open ruimte die in het dichtbevolkte Vlaanderen is overgebleven, de streek raakt je recht in het hart. Of je het nu wilt of niet, het is liefde op het eerste gezicht. Overal waar je in deze regio fietst, word je ondergedompeld in een oase van stilte en rust. Het is een stukje paradijs op aarde, met vette weiden en afwateringsgrachten, bonte koeien en blauwe reigers. Hier en daar, tussen de lage, uitgestrekte landerijen, kom je langs kleine, idyllische dorpjes. De streek draagt littekens van de Groote Oorlog. Er moest een en ander worden heropgebouwd, maar de Westhoek heeft zijn charme en authenticiteit niet verloren. Toeren door deze streek, dát is onthaasten op de fiets.
Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?
Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter
Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.
Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.
Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.
Heb je deze gids al ?
Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.