Flaneren door de achtertuin van Leuven
Heverlee · 49 km
Klik hier voor de korte versie van 28 kmHeverlee · 28 km
Klik hier voor de lange versie van 49 km
Wat het Leuvense stadhuis zo uniek maakt zijn de 236 beelden in de nissen rondom rond het gebouw. De moeite waard om eens aandachtig te bekijken. Elk beeld heeft een band met Leuven: van geleerden over patroonheiligen tot graven en hertogen. Het geheel kreeg de naam 'Leuvens pantheon'. Ook binnen is er heel wat te ontdekken, zoals de Wandelzaal die een overdekt verlengstuk vormt van de beroemde en levendige Grote Markt van Leuven. Nog een must om dit bouwwerk te zien: het is een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld!

De Duitse hertogelijke familie van Arenberg bewoonde dit kasteel tot WO I. Vandaar de Duitse adelaars. Daarna groeide het kasteel uit tot centrum van de ingenieursfaculteit en de faculteit exacte wetenschappen van de KU Leuven.
Het kasteel is enkel toegankelijk voor groepen na afspraak.

Je kan iets drinken of eten in het voormalige brouwerijgebouw van Stella Artois, waar nu Grand Café De Hoorn wordt gerund. In het restaurant heb je een prachtig uitzicht op het Sluispark en de koperen ketels van de oude brouwerij.

In het oude douanegebouw is nu het kunst- en cultuurhuis OPEK (Openbaar Entrepot voor de Kunsten) ondergebracht. Het bijbehorende Café Entrepot is een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

De wit-blauwe Remy-silo is het landmark van Wijgmaal. Sinds begin 20ste eeuw huisvesten de gebouwen de grootste producent van rijstzetmelen – meestal verwerkt in stijfsel – van Europa. Eigenaar was industrieel Edward Remy. In 1987 werd de silo beschermd als monument. In 2005 volgden de stijfselfabriek en de overslagtoren.

Het Kanaal van Leuven naar de Dijle - of de Leuvense Vaart in de volksmond - werd gegraven in 1750-1753 en is een van de oudste van het land. Het werd bekostigd door de Leuvenaars. Het kanaal zorgde voor een economische bloei van de brouwersstad. De geringe diepgang en later de steenwegen en spoorwegen verzwakten de concurrentiepositie van de vaarweg. De industrie langs het kanaal verloederde en werd niet vervangen. Sinds de jaren 80 is er echter een kentering. Het kanaal werd gemoderniseerd. De scheepvaart trekt zo opnieuw wat aan én het toeristisch potentieel wordt volop benut. De oevers worden druk bereden door fietsers en er worden in de zomer toeristische boottochten georganiseerd.

Stel je Villa Lucie, het voormalige gemeentehuis van Kampenhout, voor in een ruim park. Het eigenzinnige huis in rood en wit uit 1883 kon zo majestatisch pronken tot het verkocht werd aan de gemeente, die de muren errond sloopte en het omringende park vernielde voor de aanleg van een gemeenteplein. Villa Lucie is sinds 1994 beschermd als monument en volledig gerestaureerd.

Het provinciedomein van Kessel-Lo heeft naast de traditionele vormen van vertier voor recreanten van alle leeftijden - openluchtzwembad, pedalo's, speeltuin, visvijver, kinderboerderij, cafetaria - speciaal aandacht voor natuurbehoud. Voor de schoolgaande jeugd heeft het Ecohuis tal van programma's.
Van 1 april tot 31 oktober: dagelijks van 9 tot 21 u.; van 1 november tot 27 maart: dagelijks van 9 tot 19 u.

Het Groot Begijnhof werd begin 13de eeuw gesticht buiten de toenmalige stadsmuren. De oudste huizen dateren uit de 16de eeuw, toen de oorspronkelijke lemen woningen in steen herbouwd werden. Sommige van de 72 huizen zijn genoemd naar een heilige of naar een gebeurtenis uit de Bijbel. Vandaag is het Groot Begijnhof een woonwijk voor studenten en professoren. En UNESCO-werelderfgoed!
Begijnhof: dagelijks. Kerk: van 1 april tot 30 september, van dinsdag tot zondag van 13.30 tot 16.30 u.

De blikvanger op de Oude Markt in Leuven is zonder meer het levensgrote bronzen beeld 'De Kotmadam'. Het standbeeld werd in 1985 ingehuldigd in aanwezigheid van de toen nog oudste kotmadam van de studentenstad, Maria Swerts, die ook meter is van het beeld. De Kotmadam is een jonge aantrekkelijke dame, een beeld dat volgens sommigen niet strookt met de echte kotmadammen, eerder wat ouder en volslank. Al enkele maken bezocht ook actrice Katrien De Vos, die in de VTM-serie De Kotmadam speelt, het standbeeld in aanwezigheid van heel wat studenten en Leuvense prominenten. Het beeld, een werk van Fred Bellefroid, is intussen bijzonder populair geworden.

In het voormalige urselinenklooster belicht het Belevingscentrum '14-'18 de Vlaams-Brabantse oorlogsgeschiedenis. Luister naar de levensverhalen en anekdotes, lees de beklijvende verhalen van een boer, een Belgische generaal, een Duitse militair en een kloosterzuster.

Tot voor een paar jaar was de Vaartkom een verloederde buurt met vervallen gebouwen. Nu is er een nieuwe wijk gecreëerd met moderne architectuur, pleinen, water en groen. Industriële archeologische pareltjes kregen een nieuwe toekomst.

Na een fiets- of wandeltocht doorheen de Groene Vallei kan je in Bar Bruis terecht voor een heerlijk ontbijt, lunch of 4-uurtjes en dit de hele dag door. Bar Bruis staat voor een gezonde, betaalbare en eerlijke keuken waar lokale ingrediënten voorop staan. Er is een uitgebreide drankkaart met verschillende bieren en wijnen.
Bijzonder is het interieur: alles in de bar is tweedehands en bovendien te koop. Vind je bijvoorbeeld de tafel waar je aan zit leuk, dan kan je deze ter plekke kopen en er thuis verder van genieten.

De bijnaam van de Oude Markt is 'de langste toog ter wereld'. Al sinds de middeleeuwen zwaaien herbergen hier de plak.
Deze erg gevarieerde route start in Heverlee, aan het prachtige Kasteel van Arenberg. Door de velden en via fietssnelweg F3 trap je richting Nederokkerzeel, op een steenworp van de landingsbaan van de luchthaven van Zaventem. Toch is de natuur nooit ver weg. In de schaduw van de vliegtuigen fiets je door een natuurreservaat. Je doorkruist de witloofstreek, waar het zogenaamde 'witte goud' wordt geteeld, om daarna langs het jaagpad van het Kanaal Leuven-Dijle te flaneren. In het dorpje Tildonk word je even stil in het indrukwekkend belevingscentrum rond de 'Groote Oorlog'. Daarna nader je Leuven met rasse schreden. Neem zeker de tijd om de stad van Unesco-werelderfgoed, studenten en bier te verkennen. Je komt Leuven binnen langs de Vaartkom, tegenwoordig een van de hipste wijken. Daarna passeren alle highlights van de stad de revue. Je start dus niet alleen in schoonheid, je eindigt ook zo!
Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter
Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.
Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.
Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.
Heb je deze gids al ?
Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.