Een web van waterwegen
Boom · 47 km
Klik hier voor de korte versie van 28 kmBoom · 28 km
Klik hier voor de lange versie van 47 kmTrattoria De Kaai springt in het oog door zijn opvallende golfjesdak.
Dit pand benedendijks de Rupel was in de tijd van de bloeiende baksteennijverheid de meesterwoning van steenbakker Van Herck. In 1999 werd het toen verkrotte gebouw helemaal opgeknapt door langdurig werklozen. Dit sociaal tewerkstellingsproject wordt begeleid door vzw Den Hoek. Het steenbakkershuis werd omgebouwd tot artistiek eetcafé, waar chef-kok/coördinator Herman Cossement werklozen een zinvolle opleiding geeft. Op het buitenterras is het tussen de bomen gezellig toeven. Je kunt er terecht voor een hapje en een drankje. Probeer zeker eens de plaatselijke Klinkaert, een amberkleurig bier van hoge gisting (5%) met nagisting in de fles. De naam verwijst naar de beroemde Boomse handvormsteen.
Maandag, woensdag en donderdag van 11 tot 20 u.; van vrijdag tot zondag van 12 tot 21 u.
De twee blauwe fietsbruggen in Rumst zijn ondertussen een echt begrip geworden in fietsend Antwerpen. Sinds ze in maart 2002 geopend werden, vormen ze een van de belangrijkste en meest bereden fietsroutes in de provincie Antwerpen. Ze liggen aan het zogenaamde drierivierenpunt. Dijle en Nete vloeien hier samen en vormen zo de Rupel.
De imposante toren van de Sint-Romboutskathedraal bepaalt het silhouet van de stad. Oorspronkelijk (in de 15de eeuw) was het de bedoeling om een toren van 167 meter te bouwen, tot vlak bij de hemel. Door geldnood bleef men steken op 97,28 meter. Een lift is er niet, maar misschien heb je moed om de 536 treden te beklimmen? Op het panoramische platform word je beloond met een adembenemend uitzicht op de Grote Markt en de ruime omgeving. De Mechelse toren is als onderdeel van een groep van 56 belforten en kerktorens in België en Frankrijk erkend als Unesco Werelderfgoed. In de stompe toren hangt een nieuwe beiaard uit 1981, ter vervanging van het oude klokkenspel uit 1480, dat niet langer toonzuiver was. De oudste beiaard hangt op het derde niveau, de nieuwe twee niveaus hoger.
Elke dag vaart de veervrouw van het veer 'Heen en Weer' wandelaars en fietsers over de Rupel.
Klein-Willebroek ontstond bij het sas waar het (oude) kanaal naar Brussel in de Rupel uitmondde. In het fraaie sashuis leer je meer over deze ijverige plaats. Het gehucht leefde ook van de visvangst op de rivieren en deed dienst als overstapplaats voor de passagiersschepen die ooit van Antwerpen naar Brussel voeren.
Het Sportimonium, internationaal erkend als Olympic Museum, is waarschijnlijk het sportiefste museum van het land. Het museum is ondergebracht in het als monument beschermde strandgebouw op het Blosodomein. Het verhaal van de sport wordt verteld aan de hand van talrijke objecten, affiches, foto's, radio- en tv-fragmenten, en in de Olympische Passage kom je alles te weten over het ontstaan van de Olympische Spelen en de Spelen van 1920 in Antwerpen. In het sportlaboratorium kom je via de interactieve opstelling Meten met Atleten te weten waar jouw atletische capaciteiten liggen en in de volkssporttuin kun je een heleboel bekende en onbekende volkssporten uitproberen.
Van maandag tot vrijdag van 10 tot 17 u., zon- en feestdagen van 11 tot 17 u.
De brasserie ligt midden in het Provinciaal Domein Vrijbroekpark. Het is hier aangenaam verpozen bij een drankje of een heerlijk gerechtje.
Het Blosodomein Hofstade is al jaren een openluchtrecreatiepark voor het brede publiek. Het kan worden ingedeeld in twee delen, namelijk Hofstade-Strand en Hofstade-Heide. Op Hofstade-Strand, een 160 ha groot domein, kun je volop genieten van vijvers, zandstrand, speeltuinen en een natuurgebied. In het vroegere strandgebouw is nu Sportimonium gevestigd, dat internationaal erkend is als Olympic Museum. Hofstade-Heide, gelegen aan de andere kant van de Tervuursesteenweg, herbergt het sportcomplex. Op de eerste zondag van oktober vindt hier een Jeugdsportival plaats.
Dagelijks vanaf 9 u.
Het ViaVia-café in het Molenhuis heeft een erg leuk terras, waar het op zonnige dagen vechten is voor een plaatsje.
Gezellige brasserie in de schaduw van de Sint-Romboutstoren.
De Zennehoeve is een gezellige brasserie met een groot terras waar je kunt genieten van het zonnetje terwijl de kinderen spelen in de speeltuin. Op het menu staat een ruime bierselectie, voor hongerige magen zijn er snacks, vlees- en visgerechten, ijsjes, pannenkoeken, ...
De Velodroom is een fietsbelevingscentrum met historische fietsen en een ruime collectie wielertruien. Je ontdekt er bovendien het verhaal van de Boomse velodroombouwers Apostel & Mampaey, die voor de Tweede Wereldoorlog niet alleen in het Sportpaleis in Antwerpen en 't Kuipke in Gent, maar ook elders in Europa wielerpistes optrokken. Bij De Velodroom hoort De Musette, een wielercafé dat genoemd is naar het bevoorradingszakje dat de renners tijdens wedstrijden krijgen aangereikt.
In het wielercafe De Musette, genoemd naar het bevoorradingszakje dat de renners in de koers ontvangen, kan je tijdens je fietstocht weer op krachten komen bij een hapje en een drankje.
Je hebt het ongetwijfeld onthouden van je lagereschooltijd en de lessen aardrijkskunde: de Rupel ontstaat door de samenvloeiing van Dijle en Nete. Dat zijn al meteen drie rivieren, met elk op hun oevers comfortabele jaagpaden. Voeg daarbij nog de Zenne en de Leuvense Vaart, die iets verder stroomopwaarts - aan het zogeheten 'Zennegat' - in de Dijle vloeien, en je snapt dat in de Rupelstreek het aanbod om zonder hinder van autoverkeer langs het water te fietsen uitzonderlijk groot is. Boom, en meer bepaald het provinciaal domein De Schorre, is de ideale uitvalsbasis voor een attractieve rondrit. Die gaat in dit geval helemaal tot in Mechelen. Op de terugweg fiets je zowel door het domein Hofstade als door het Vrijbroekpark. In Klein-Willebroek steek je de Rupel over met het veer. Ruim drie vierde van deze tocht gaat langs de waterkant.
Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?
Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter
Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.
Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.
Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.
Heb je deze gids al ?
Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.