Een web van waterwegen

Antwerpen ·
Terhagen · Heindonk · Rumst · Mechelen · Muizen · Hofstade · Leest · Heffen · Boom ·
Trattoria Kaai

Trattoria De Kaai springt in het oog door zijn opvallende golfjesdak.

Telefoonnummer
03 843 33 12
Website
https://www.trattoriakaai.be
Provinciaal Recreatiedomein De Schorre
'Een put vol pit' vat kort en krachtig samen waar De Schorre voor staat. Deze voormalige kleiput is een recreatiedomein dat garant staat voor rustig óf actief genieten. Recreatie, sport en evenementen zijn de kernwoorden van dit 75 ha grote provinciale recreatiedomein. De Schorre is vooral bekend dankzij grote festivals zoals het dansfestival Tomorrowland en sportevenementen als de Spartacus Run. In De Schorre heb je een ruime keuze aan activiteiten: wandelen, fietsen, minigolf, speeltuinen, brasserie, waterfietsen, kick-bikes, vissen, klimtoren, deltahelling en nog veel meer. Bovendien is het de ideale uitvalbasis voor een wandeling of fietstocht door de Rupelstreek en het Rivierenland. Op pinkstermaandag bieden tijdens de Planten- & Ambachtendag meer dan honderd standhouders bloemen, planten, ambachtelijk lekkers en handgemaakte accessoires aan. Eind augustus kunnen kinderen tot 12 jaar zich uitleven op Schorremorrie, een heus kinderfestival. In september kom je ogen te kort tijdens Xtreme Xperience, hét festival van extreme, onbekende en avontuurlijke sporten. Half december kun je een sfeervolle en feeërieke winterwandeling maken tijdens Putteke Winter. Keuze genoeg dus voor een bezoekje aan De Schorre!
Telefoonnummer
03 880 76 00
Openingsuren
Het hele jaar door geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Tijdens enkele grote evenementen en werkzaamheden kan De Schorre gedeeltelijk of volledig afgesloten worden. Raadpleeg de website voor de meest recente informatie, ook m.b.t. recreatieverhuur (fietsen, waterfietsen, minigolf, kick-bike).
Website
http://www.deschorre.be
't Steencaycken

Dit pand benedendijks de Rupel was in de tijd van de bloeiende baksteennijverheid de meesterwoning van steenbakker Van Herck. In 1999 werd het toen verkrotte gebouw helemaal opgeknapt door langdurig werklozen. Dit sociaal tewerkstellingsproject wordt begeleid door vzw Den Hoek. Het steenbakkershuis werd omgebouwd tot artistiek eetcafé, waar chef-kok/coördinator Herman Cossement werklozen een zinvolle opleiding geeft. Op het buitenterras is het tussen de bomen gezellig toeven. Je kunt er terecht voor een hapje en een drankje. Probeer zeker eens de plaatselijke Klinkaert, een amberkleurig bier van hoge gisting (5%) met nagisting in de fles. De naam verwijst naar de beroemde Boomse handvormsteen.

Telefoonnummer
03 888 53 63
Openingsuren

Maandag, woensdag en donderdag van 11 tot 20 u.; van vrijdag tot zondag van 12 tot 21 u.

Website
http://www.steencaycken.be
Blauwe fietsbruggen

De twee blauwe fietsbruggen in Rumst zijn ondertussen een echt begrip geworden in fietsend Antwerpen. Sinds ze in maart 2002 geopend werden, vormen ze een van de belangrijkste en meest bereden fietsroutes in de provincie Antwerpen. Ze liggen aan het zogenaamde drierivierenpunt. Dijle en Nete vloeien hier samen en vormen zo de Rupel.

Telefoonnummer
Sint-Romboutskathedraal

De imposante toren van de Sint-Romboutskathedraal bepaalt het silhouet van de stad. Oorspronkelijk (in de 15de eeuw) was het de bedoeling om een toren van 167 meter te bouwen, tot vlak bij de hemel. Door geldnood bleef men steken op 97,28 meter. Een lift is er niet, maar misschien heb je moed om de 536 treden te beklimmen? Op het panoramische platform word je beloond met een adembenemend uitzicht op de Grote Markt en de ruime omgeving. De Mechelse toren is als onderdeel van een groep van 56 belforten en kerktorens in België en Frankrijk erkend als Unesco Werelderfgoed. In de stompe toren hangt een nieuwe beiaard uit 1981, ter vervanging van het oude klokkenspel uit 1480, dat niet langer toonzuiver was. De oudste beiaard hangt op het derde niveau, de nieuwe twee niveaus hoger.

Telefoonnummer
015 29 40 30
Website
http://www.stedelijkemuseamechelen.be
Veer Boom-Klein-Willebroek

Elke dag vaart de veervrouw van het veer 'Heen en Weer' wandelaars en fietsers over de Rupel.

Klein-Willebroek

Klein-Willebroek ontstond bij het sas waar het (oude) kanaal naar Brussel in de Rupel uitmondde. In het fraaie sashuis leer je meer over deze ijverige plaats. Het gehucht leefde ook van de visvangst op de rivieren en deed dienst als overstapplaats voor de passagiersschepen die ooit van Antwerpen naar Brussel voeren.

Sportimonium

Het Sportimonium, internationaal erkend als Olympic Museum, is waarschijnlijk het sportiefste museum van het land. Het museum is ondergebracht in het als monument beschermde strandgebouw op het Blosodomein. Het verhaal van de sport wordt verteld aan de hand van talrijke objecten, affiches, foto's, radio- en tv-fragmenten, en in de Olympische Passage kom je alles te weten over het ontstaan van de Olympische Spelen en de Spelen van 1920 in Antwerpen. In het sportlaboratorium kom je via de interactieve opstelling Meten met Atleten te weten waar jouw atletische capaciteiten liggen en in de volkssporttuin kun je een heleboel bekende en onbekende volkssporten uitproberen.

Telefoonnummer
015 61 82 22
Openingsuren

Van maandag tot vrijdag van 10 tot 17 u., zon- en feestdagen van 11 tot 17 u.

Website
https://www.sportimonium.be
Vrijbroekhof

De brasserie ligt midden in het Provinciaal Domein Vrijbroekpark. Het is hier aangenaam verpozen bij een drankje of een heerlijk gerechtje.

Telefoonnummer
015 34 33 61
Website
https://www.taverne-vrijbroekhof.be
Museum Rupelklei
Museum Rupelklei is gelegen op de terreinen van de oude steenbakkerij De Beuckelaer. Het museum hangt een levendig beeld op van de manier waarop men in de 19de eeuw, voor de komst van de mechanisatie en de automatisering, handsteen maakte. Levensgrote beelden, muurschilderingen en foto's vertellen hoe de klei werd afgegraven op de hellingen langs de rivier en vervolgens werd gevormd, gedroogd en gebakken tot handsteen. Die productie vergde lange arbeidsdagen en vele uren labeur, die de arbeid(st)ers in de steenfabrieken tijdens de zomermaanden presteerden. De werktuigen die ze daarbij gebruikten, kregen een plaats in de droogloodsen (lezzes), in het museum op ware grootte nagebouwd. De fossielenzaal, geopend in 2004, voert je duizenden jaren terug in de tijd, toen de planeet aarde in volle evolutie was. Een korte film toont het ontstaan van de kleilagen in de Rupelstreek. Bovendien krijgt een bijzondere collectie fossielen, gevonden in de kleilagen, hier een mooie plaats. Uniek is de menselijke schedel die dateert uit het neolithicum, zo'n 5700 jaar geleden.
Telefoonnummer
0472 83 38 01
Openingsuren
Van het tweede weekend van mei tot en met het derde weekend van september, zaterdag en zondag van 14 tot 17 u. Bezoeken op andere dagen zijn mogelijk na afspraak.
Blosodomein Hofstade

Het Blosodomein Hofstade is al jaren een openluchtrecreatiepark voor het brede publiek. Het kan worden ingedeeld in twee delen, namelijk Hofstade-Strand en Hofstade-Heide. Op Hofstade-Strand, een 160 ha groot domein, kun je volop genieten van vijvers, zandstrand, speeltuinen en een natuurgebied. In het vroegere strandgebouw is nu Sportimonium gevestigd, dat internationaal erkend is als Olympic Museum. Hofstade-Heide, gelegen aan de andere kant van de Tervuursesteenweg, herbergt het sportcomplex. Op de eerste zondag van oktober vindt hier een Jeugdsportival plaats.

Telefoonnummer
015 61 83 60
Openingsuren

Dagelijks vanaf 9 u.

Website
http://www.bloso.be
Provinciaal domein Vrijbroek
Op zoek naar groen in Mechelen? Dan is dit wellicht een goede uittip. Dit provinciaal domein aan de rand van de stad is maar liefst 50 ha groot. Het is een ideale plek om te wandelen, te zonnen, te sporten of weg te dromen bij de schitterende rozentuin, hét pronkstuk van het domein. De rozentuin telt meer dan 1000 soorten en ontving in 2003 de prestigieuze 'Award of Garden Excellence'. Er zijn ook tal van activiteiten in het domein zoals tuin- en natuurcursussen en thema-activiteiten zoals 'Dag van het Park', 'Oogstfeesten' en 'Rozenfeesten'. Een volledige agenda vind je op de website van de provincie Antwerpen, bij 'Domeinen'.
Telefoonnummer
015 45 13 80
Openingsuren
Van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.vrijbroekpark.be
Lamot Congres- en Erfgoedcentrum
Interesse om je te verdiepen in de 'roots' en het verleden van Mechelen? Dan is het Congres- en Erfgoedcentrum in de voormalige brouwerij Lamot in Mechelen de ideale plek. Geen saaie tentoonstellingen hier, maar een pittig Erfgoedlaboratorium waar plaats is voor experiment en vernieuwing. Op het programma: lezingen, workshops en grote zomertentoonstellingen. In het laboratorium kun je op zoek naar informatie over Mechelen en omgeving. Je kunt zelf de materiële en digitale collectie aanvullen met eigen verhalen, foto's en andere documenten. Het Congres- en Erfgoedcentrum ligt in het hart van het Lamot-bedrijfsterrein, waar de vroegere brouwerij Lamot in de jaren negentig de deuren sloot. Het terrein werd grondig gerenoveerd en kreeg een gedurfde, hedendaagse uitstraling. Behalve het centrum zijn er ook een congrescentrum, een hotel, winkels, appartementen en een ondergrondse parkeerplaats. De trendy Vismarkt ligt vlakbij.
Telefoonnummer
015 29 49 10
Website
http://www.lamot-mechelen.be
ViaVia Joker Reiscafé Mechelen

Het ViaVia-café in het Molenhuis heeft een erg leuk terras, waar het op zonnige dagen vechten is voor een plaatsje.

Telefoonnummer
015 21 60 56
Website
http://www.viaviacafé.com/mechelen
Brasserie De Schoenmet

Gezellige brasserie in de schaduw van de Sint-Romboutstoren.

Telefoonnummer
015 71 03 70
De Zennehoeve

De Zennehoeve is een gezellige brasserie met een groot terras waar je kunt genieten van het zonnetje terwijl de kinderen spelen in de speeltuin. Op het menu staat een ruime bierselectie, voor hongerige magen zijn er snacks, vlees- en visgerechten, ijsjes, pannenkoeken, ...

Website
http://www.zennehoeve.be
De Velodroom

De Velodroom is een fietsbelevingscentrum met historische fietsen en een ruime collectie wielertruien. Je ontdekt er bovendien het verhaal van de Boomse velodroombouwers Apostel & Mampaey, die voor de Tweede Wereldoorlog niet alleen in het Sportpaleis in Antwerpen en 't Kuipke in Gent, maar ook elders in Europa wielerpistes optrokken. Bij De Velodroom hoort De Musette, een wielercafé dat genoemd is naar het bevoorradingszakje dat de renners tijdens wedstrijden krijgen aangereikt.

Telefoonnummer
03 880 76 16
Website
http://www.develodroom.be
De Musette

In het wielercafe De Musette, genoemd naar het bevoorradingszakje dat de renners in de koers ontvangen, kan je tijdens je fietstocht weer op krachten komen bij een hapje en een drankje.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Je hebt het ongetwijfeld onthouden van je lagereschooltijd en de lessen aardrijkskunde: de Rupel ontstaat door de samenvloeiing van Dijle en Nete. Dat zijn al meteen drie rivieren, met elk op hun oevers comfortabele jaagpaden. Voeg daarbij nog de Zenne en de Leuvense Vaart, die iets verder stroomopwaarts - aan het zogeheten 'Zennegat' - in de Dijle vloeien, en je snapt dat in de Rupelstreek het aanbod om zonder hinder van autoverkeer langs het water te fietsen uitzonderlijk groot is. Boom, en meer bepaald het provinciaal domein De Schorre, is de ideale uitvalsbasis voor een attractieve rondrit. Die gaat in dit geval helemaal tot in Mechelen. Op de terugweg fiets je zowel door het domein Hofstade als door het Vrijbroekpark. In Klein-Willebroek steek je de Rupel over met het veer. Ruim drie vierde van deze tocht gaat langs de waterkant.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.