In de achtertuin van een wereldhaven

Antwerpen · 30 km

Klik hier voor de korte versie van 15 km

Antwerpen · 15 km

Klik hier voor de lange versie van 30 km
Antwerpen ·
Hoboken · Kruibeke · Burcht · Antwerpen ·
Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Kruibeekse 15de-16de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk is een van de grootste en fraaiste laatgotische kerken van het Land van Waas. Ze heeft een driebeukig schip, een dwarsbeuk met achtkantige vieringtoren, een veelhoekig koor en een zuidersacristie. In de 18de eeuw werd het grootste deel van het meubilair vernieuwd: zijaltaren, communiebank, koorgestoelte, lambrisering met biechtstoel. Het orgel (1696) is van J.B. Forceville. De schilderijenschat is belangrijk, met onder meer werk van Gasper de Crayer en vijftien geschilderde voorstellingen van de geheimen van de Rozenkrans (17de eeuw).
Telefoonnummer
03 760 92 62
Veerdienst Kruibeke-Hoboken / Bruegelveer

De gratis veerdienst tussen Hoboken en Kruibeke verbindt Antwerpen met Oost-Vlaanderen. Met twee afvaarten per uur blijft de wachttijd beperkt. De veerboot Pieter Bruegel zorgt voor een veilige overtocht.

Telefoonnummer
Kasteel van Kruibeke / Kasteel Altena

Het kasteel van Kruibeke of Altena dateert van 1594 maar kreeg zijn huidige uitzicht in 1878. Ruim vijftig jaar lang was hier een rustoord gevestigd, waarna het werd overgenomen door de Congregatie van de Broeders van Liefde uit Gent. De oude waterburcht biedt nu onderdak aan een studie- en vormingscentrum voor studenten-novicen.

Telefoonnummer
Sint-Annastrand

Het Strand van Sint-Anneke is vernoemd naar verdwenen dorp Sint-Anna op de linkeroever van de Schelde. Toen vanaf 1931 de voetgangerstunnel onder de stroom werd gegraven, verdween na massale onteigeningen het dorpje geleidelijk onder een 3 m dikke zandlaag. Met wat geluk, vind je onder het gras op Linkeroever nog resten van het voormalige dorp Sint-Anna. Het kunstmatig aangelegde zandstrand is nergens breder dan 20m, nauwelijks 1 km lang en glooit af naar de Schelde. Vóór de opening van de Sint-Annatunnel kwamen Antwerpenaren met de veerboot naar Linkeroever om er in 't zand te liggen en naar de boten te kijken. Bij helder weer zie je op de rechteroever de nieuwste blikvanger aan de Antwerpse skyline: het futuristische, gestroomlijnde Havenhuis - naar een ontwerp van Zaha Hadid. Het is het hoofdkantoor van het Antwerpse Havenbedrijf.

Radio Minerva

Radio Minerva is een van de oudste 'vrije' radiostations van Antwerpen. Via FM 98.0 krijgen de Sinjoren easy listening music aangevuld met evergreens en oldies uit de jaren 1940-1950. De doelstelling van Radio Minerva is dubbel: weer bekendheid geven aan het recreatiegebied Sint-Annastrand en een 'klassiek' alternatief vormen voor het popgeweld van de andere vrije zenders.

Website
http://www.radio-minerva.be
Sint-Annatunnel

De Sint-Annatunnel onder de Schelde is bijna 600 m lang en werd al in 1933 opengesteld. De tunnelbekleding bestaat uit gietijzeren elementen met loodvoegen. Fietsers en voetgangers kunnen via roltrappen en liften afdalen tot 31 m onder de grond. De oorspronkelijke houten roltrappen - een ware nieuwigheid in de jaren van de bouw - zijn samen met oude waarschuwingsborden een bezienswaardigheid op zich en voldoende reden om de tunnel eens uit te proberen.

Galgenweel

Het Galgenweel is met een oppervlakte van 47 ha het grootste brakwatermeer in Vlaanderen. Brak water bestaat voor de helft uit zout zeewater en voor de andere helft uit zoet rivierwater. 'Weel' is een vervorming van 'wiel', een plas die na een dijkbreuk ontstaan is. Het Galgenweel staat via een sluis in verbinding met de Zeeschelde en hierdoor kan het een brakwaterplas blijven. De diepte van de vijver varieert tusen 2 en 15 m. Het is een van de drukst beviste wateren van de provincie Antwerpen. Hier vist men vooral op paling, blankvoorn, brasem, karper en snoekbaars. De zuidelijke vijveroever is de thuisbasis van maar liefst vijf zeilclubs. Zij geven zeilscholingen, organiseren wedstrijden en bieden faciliteiten voor recreatiezeilen aan. Rond het Galgenweel ligt een aangenaam wandelpad (3,5 km).

Kennedytunnel voor fietsers

Bij de bouw van de Kennedytunnel onder de Schelde in 1969 werd er in vier kokers voorzien: twee voor het autoverkeer van de ring, een voor het treinverkeer en één voor fietsers. De tunnels gaan tot 15 m onder de zeespiegel en zijn 600 m lang. Grote liften brengen je in tachtig seconden naar beneden (tot op fietsniveau) en daarna weer naar boven.

Polders van Kruibeke

De polders van Kruibeke zijn de grootste overstromingszone van Vlaanderen. Wanneer het gebied niet overstroomd is, vormt het een prachtig wandel- en fietsgebied.

Penitentiair Centrum "Poort van Beveren"

De penitentiaire inrichting van Beveren werd in 2014 in gebruik genomen. Het is een van de nieuwe gevangenissen die voorzien werden in het Masterplan 2008-2012-2016 voor een humanere gevangenisinfrastructuur. In het Beverse complex is er plaats voor 312 mannelijke gedetineerden. De gevangenis werd zo ontworpen dat de vorm en inrichting van het gebouw helemaal de functie ervan volgt. Het concept sluit aan bij een humane visie op detentie: alles is erop gericht de gedetineerden voor te bereiden op re-integratie in de samenleving. Er werd ook ruim aandacht besteed aan voorzieningen voor andersvalide gevangenen.

Taverne-Steakhouse De Klok

De naam van de taverne verwijst naar het klokkenspel, dat niet in de toren maar naast de kerk staat opgesteld. Vanaf het rustige buitenterras kijk je uit op het kerkplein en de kerk. De menukaart oogt heel uitgebreid, gaande van broodjes, snacks tot hoofdschotels. Maar ook een gewoon pintje of koffie krijg je met de glimlach geserveerd.

Burchtse Weel

Dit wiel (of 'weel') werd ooit gevormd nadat de Schelde een dijkbreuk veroorzaakte. Later werd de plas vergroot en uitgediept tot reacreatievijver maar in 2011 heraangelegd als natuurgebied ter compensatie voor natuurschade die werd veroorzaakt door de aanleg van de Oosterweelverbinding. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), Waterwegen en Zeekanaal nv en de Afdeling Natuur en Bos hebben de jongste jaren het Burchtse Weel weer helemaal opgevormd tot een slikken- en schorrengebied. Hiervoor werd o.a. een sluisverbinding gemaakt met de Schelde waardoor het weel onder invloed van eb en vloed komt te staan. Doordat het Scheldewater tweemaal per dag het gebied in- en uittroomt, ontstaat er een samenspel van zoet en zout water, van zand en slib. Zonder overdrijven mag je stellen dat de stroom een netwerk van slikken en platen, schorren, geulen en kreken boetseert. En elk van deze biotopen heeft zijn eigen typische bewoners. Erg de moeite om van naderbij te bekijken!

Blokkersdijk

Reservaat Blokkersdijk ligt in het Schelde-Durme-estuarium en beslaat 100 ha, waarvan 48 ha wordt ingenomen door een ondiepe plas. Het natuurgebied ligt in de Borgerweertpolder, een met kalkrijk Scheldezand opgehoogd terrein met in het midden een lager gedeelte dat zich op een natuurlijk wijze ontwikkelde tot een waterplas, gevoed door neerslag en kwelwater. De plas is omzoomd met een brede rietkraag. De Blokkersdijk staat bekend om zijn grte vogelrijkdom: hier kunnen 160 soorten worden gespot. Dit valt te verklaren door de grote diversiteit aan biotopen (van nat tot droog, van open tot dichtbebost), maar ook door de grote voedselrijkdom, de nabijheid van de Schelde en de positieve invloed van d natuurbeheersingswerken. Soms kan het aantal watervogels op de plas oplopen tot enkele duizenden.

Sint-Annabos

Dit 96 ha grote bos biedt een thuis voor een vijftal roofvogelsoorten, maar het is vooral een pleisterplaats voor spechten. Het Sint-Annabos vormt een belangrijke buffer tegen de geluidsoverlast en het fijnstof afkomstig van de ring en de industrie aan de overkant van de Schelde. Dit bos is de linkerlong van de stad Antwerpen.

Plaasj Kaffee

Plaasj Kaffee, op het uiteinde van de Wandeldijk, is een ruime, gezellige brasserie. De blikvanger is de veranda/orangerie van waaruit je een fantastisch zicht op de Schelde hebt. Voor de kinderen is er een veilige hindernissenspeeltuin en een aparte indoorspeeltuin.

Telefoonnummer
03 722 19 19
Website
https://www.plaasj.be
Taverne De Zeester

Volgens kenners is dit een van de beste adressen om te genieten van een portie 'mosselen op Sint-Annekes wijze'. Ook hier geniet je van een mooi uitzicht op de Schelde.

Telefoonnummer
03 219 02 06
Website
http://dezeester.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Antwerpen is natuurlijk de Scheldestad bij uitstek. De stroom is op deze fietstocht dan ook altijd, in de verte of dichtbij, aanwezig. Je neemt de start aan het strand van Sint-Anneke, met een breedbeelduitzicht op 't Stad en de haven. Je verkent beide oevers van de Schelde, maakt kennis met twee brakwaterplassen en ontdekt twee forten die voor de verdediging van Antwerpen moesten dienen. De terugweg verloopt krinkeldewinkel door het gebied dat in de oksel van de grote Scheldebocht ligt. Je eindigt in het groen: met een passage langs het Vlietbos en het Sint-Annabos. Een tocht vol afwisseling dus, in de achtertuin van een wereldhaven.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.