Langs trappisten en trappistinnen

Oostmalle · 53 km

Klik hier voor de korte versie van 36 km

Oostmalle · 36 km

Klik hier voor de lange versie van 53 km
Antwerpen ·
Zoersel · Halle · Schilde · Westmalle · Malle · Oostmalle ·
Abdij O. L. Vrouw van Nazareth

Zoals alle volgelingen van Benedictus, volgen de trappistinnen van de Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth de stelregel ‘Ora et labora’ (Bid en werk – in die volgorde, het gebed gaat voor op alles). Om in hun levensonderhoud te voorzien maken de monialen hier zeep in alle soorten en kleuren: vloerzeep, afwasmiddel, badschuim, shampoo. Je kunt er zelfs paardenmelkzeep kopen in het abdijwinkeltje. Het naai- en borduuratelier specialiseert zich in het maken van vlaggen en wimpels voor alle soorten verenigingen of evenementen. Meer traditioneel christelijke producten maken de trappistinnen ook: liturgische gewaden op maat en kaarsen. De abdij in Brecht is vrij recent gesticht, in 1950, nadat de trappisten van Westmalle 5 jaar hebben gewerkt aan het ontginnen van het terrein en het optrekken van de gebouwen.

Zoerselhof

Het statige, witte Zoerselhof werd aan het einde van de 18e eeuw door de abt van de Zoerselse Sint-Bernardusabdij gebouwd. Het ontginnen van de Kempen door de monniken was niet alleen lovenswaardig pionierswerk, maar ook een lucratieve bezigheid.

Brasserie Het Koetshuis

Het voormalige koetshuis van het kasteel de Renesse is nu een eet- en praatcafé. Je kan hier prinselijk genieten op het terras.

Telefoonnummer
03 888 18 18
Website
www.het-koetshuis.be
Scherpenbergmolen

Het lijkt of de Scherpenbergmolen uit 1843 gisteren gebouwd is en elk moment de wind in de zeilen kan krijgen om de wieken te laten draaien. Dat laatste klopt ook. Bijna elke zondagnamiddag stellen vrijwilligers de molen met drie steenkoppels in gebruik en maalt hij granen voor een veevoederbedrijf.

Zoerselbos

Het Zoerselbos is een beschermd bosgebied van 400 ha met een zeer gevarieerd landschap. Er zijn twee mooie wandelingen van elk 6 km uitgestippeld. Aan de rand van het bos, tegenover het boshuisje, vind je een bezoekerscentrum, dat zijn naam ontleent aan het bosgebied tussen Zoersel en Halle. In het Boshuisje zou Hendrik Conscience ooit hebben geschuild voor een onweer. Hier zouden de bewoners de schrijver een verhaal verteld hebben, dat hem inspiratie bezorgde voor een van zijn bekendste werken, 'De Loteling'.

Telefoonnummer
03 384 05 12
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Antwerpen/Zoerselbos.aspx
Abdij van Westmalle

Geen bierliefhebber bij wie de naam Westmalle niet meteen het water in de mond doet lopen! De abdij waar dit hemelse drankje wordt gebrouwen, werd gesticht in 1794; het gebouwencomplex werd voltooid rond 1900-1930. Tot de abdijgebouwen behoren de beroemde brouwerij van trappistenbier, een boerderij, een kaasmakerij en een 19de-eeuwse abdijkerk die onlangs gerenoveerd werd. De abdij bezit waardevolle schilderijen en oude handschriften, maar is alleen toegankelijk voor persoonlijke bezinning in stilte met deelname aan het gebed van de gemeenschap.

Telefoonnummer
03 312 92 00
Openingsuren

De abdij is niet toegankelijk.

Website
http://www.trappistwestmalle.be
Brechtse Heide
Het mooiste stuk natuur van Brecht is wellicht de Brechtse Heide, een uitgestrekt en beschermd heidelandschap van bijna 2000 ha groot. Je vindt er afwisselend weiden, dennenbossen en akkers. Hier en daar zijn er nog enkele vennen en stukjes heide. Veel natuurlijke waterlopen zoals het Klein Schijn, de Aa of de Weerijs ontspringen in dit landschap. Ideaal om te fietsen, te wandelen en paard te rijden maar ook per huifkar of zelfs met de auto kun je ervan genieten. Natuurgebied Kooldries-Hoofsweer, onder beheer van Natuurpunt en Agentschap voor Natuur en Bos, maakt deel uit van de Brechtse Heide. Dit gebied is alleen toegankelijk voor wandelaars via een aantal uitgestippelde routes. Groepen kunnen zich laten begeleiden door een ervaren gids.
Telefoonnummer
03 660 28 30
Openingsuren
Van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.toerismebrecht.be
Domein de Renesse

Het kasteel de Renesse was oorspronkelijk een 15de-eeuwse burcht, die in 1542 werd verwoest en vervangen door een groots kasteel, waar trouwens heel wat historische beroemdheden logeerden! Omstreeks 1830 werd het kasteel omgeven door een fraai park in Engelse landschapsstijl. Karakteristiek zijn de vijvers, die in het landschap geïntegreerd zijn. Tijdens de enorme tornado die Malle trof in 1967, werd het park zwaar gehavend. Het kasteel bleef vanaf 1970 praktisch onbewoond. Sinds 1983 is het, samen met het omringende parkbos, eigendom van de gemeente Malle. Elke zondag kun je het bezoeken tijdens een rondleiding om 15 u. Bij de toegang staat het fraaie Koetshuis, dat dienstdoet als café-restaurant en als bibliotheek, archief en museum van de heemkundige kring. In het parkbos kun je vrij wandelen, en daar zul je beslist van genieten! Het aangrenzende bos Wolfschot is eigendom van het Vlaamse Gewest en dus een domeinbos. Beide bossen vormen een zeer aantrekkelijk groen gebied van 60 ha groot.

Telefoonnummer
03 311 55 91
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Website
http://www.domeinderenesse.be
Café Trappisten

Je vindt het Café Trappisten aan de overzijde van de bekende Abdij van de Trappisten in Westmalle. Deze abdij werd gesticht door uitgeweken Franse cisterciënzermonniken ten tijde van de Franse Revolutie, in 1794. In Westmalle wordt de donkere Dubbel en de goudgele Tripel gebrouwen. Café Trappisten, tegenover de oprijlaan van de abdij, staat er van oudsher. Recentelijk werd het oude gebouw er - op dezelfde locatie - vervangen door een splinternieuwe bouw. Je kunt er zowel binnen als op het uitgestrekte terras genieten van een lekkere trappist, net als de reizigers van de oude tramlijn Antwerpen-Turnhout dat eertijds deden. Kinderen kunnen zich ondertussen in de speeltuin vermaken. Proef hier zeker de specialiteit van het huis én vers van de tapkraan, Westmalle half/half: dat is een half glaasje zacht romige Westmalle Tripel met fruitaroma, gemengd met een half glas donkere, meer moutige Dubbel, wat zorgt voor een unieke, onvergetelijke smaak in de mond. Je kunt hier ook lekker tafelen. Proef bijvoorbeeld eens witlof met hesp en trappistenkaas. Het café biedt de mogelijkheid om elektrische fietsen op te laden.

Telefoonnummer
03 312 05 02
Website
http://www.trappisten.be
't Boshuisje

Deze authentieke ruim 200 jaar oude herberg te midden van het 400 ha grote Zoerselbos is niet alleen van oudsher een trekpleister voor wandelaars, maar ze was ook een inspiratiebron voor een van onze meest legendarische schrijvers. Hendrik Conscience, die zijn volk leerde lezen, bezocht immers regelmatig deze plek en vond hier de inspiratie voor een van zijn beroemdste romans, 'De Loteling'. Het verhaal werd zelfs in de jaren zeventig verfilmd met Jan Decleir in de hoofdrol. En ook striptekenaar Willy Vandersteen bracht deze oude Kempische boerderij tot leven in zijn Suske & Wiske-album 'De Gouden Ganzenveer'. Het authentieke interieur laat je wegdromen naar de 19de eeuw. En tijdens de donkere wintermaanden is het er gezellig zitten bij de knetterende open haard. Ter herinnering aan Conscience liet de waard er een donkere en lichte (tripel) Loteling brouwen. Beide bieren hergisten op fles, de afdronk is bitter maar maakt snel plaats voor een zacht, hartverwarmend gevoel.

Telefoonnummer
03 385 94 53
Website
http://www.boshuisje-zoersel.be
De Wandelaar

Het standbeeld van De wandelaar, van May Claerhout, symboliseert het langeafstandswandelpad GR Kempen. Dit Grote Routepad loopt dwars door de mooiste plaatsjes van de Antwerpse en Nederlandse Kempen. May Claerhout maakte ook het officiële Europese standbeeld en een bronzen Pater Damiaan die naast de basiliek van Koekelberg staat.

Telefoonnummer
De Lollepot

Buurtvereniging De Lollepotters dankt haar naam aan de lollepot, een stenen of koperen pot die als voetverwarmer gebruikt werd. Langs de Herentalsebaan was er vroeger een pottenbakkerij die dergelijke potten maakte. Lollepotters zijn, naar analogie met de potten, warme mensen.

Telefoonnummer
Marcel Kiekeboe

Aan de Sint-Elisabethkerk in Zoersel vind je het standbeeld van Marcel Kiekeboe. Hij is een van de hoofdpersonages van de stripreeks De Kiekeboes, die getekend en geschreven wordt door Merho, pseudoniem van Robert Merhottein. Marcel, de vader van het gezin Kiekeboe, is jarig op 24 oktober, net als de striptekenaar.

Telefoonnummer
Den Inslag

Eetcafé Den Inslag zorgt op het leuke terras voor verzorgde snacks en lekkere drankjes. Het café werd in het recente verleden tweemaal door brand getroffen, maar is er helemaal bovenop.

Telefoonnummer
482 41 43
Molenbos

Het Molenbos is een 175 ha groot natuurgebied, gelegen op het grondgebied van de gemeenten Malle, Schilde en Zoersel. Op het domein vinden we woonzorg- en revalidatiecentrum De Dennen, evenals de bekende Trappistenabdij van Westmalle. Het is een uitgelezen plek voor wandelaars en fietsers.

Telefoonnummer
Lindepaviljoen

Het toerismebureau van Zoersel is gevestigd in het Lindepaviljoen, waar zich ook een gebeeldhouwde lindeboom, de meest opmerkelijke bezienswaardigheid van de gemeente, bevindt. Eeuwenlang speelden alle belangrijke gebeurtenissen, zoals feesten, huwelijken, doopsels en begrafenissen, zich af onder de kruin van de reusachtige boom. Zoersel was dan ook 'het dorp onder de linde'. Maar in 1974 moest de oude boom eraan ge loven. Twee kunstenaars voelden zich geroepen om de trots van de gemeente een nieuwe betekenis te geven. Zo sculpteerde Pol van Esbroeck meer dan tachtig plaatselijke figuren op de stam, terwijl Mariëtte Coppens het verhaal van Hendrik Consciences De Loteling uitbeeldde op de takken.

Telefoonnummer
03 312 94 10
Openingsuren

Van paasmaandag tot 30 september elke werkdag van 8.30 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 16.30 u. (vrijdagnamiddag gesloten), op zon- en feestdagen van 13 tot 18 u. Van oktober tot Pasen elke werkdag van 8.30 tot 12 u. Groepsbezoek enkel na afspraak.

Kasteelcafé Het Binnenhof

Elke zondag- en maandagnamiddag kun je in domein de Renesse terecht voor een heerlijke verfrissing in kasteelcafé Het Binnenhof. Het terras kijkt uit over de grote vijver. Er wordt ook geserveerd in de hal en in de ridderzaal. Meteen een gelegenheid om je zelf even ridder te wanen en te genieten van het bijzondere kasteelinterieur.

Telefoonnummer
03 311 55 91
Website
http://www.domeinderenesse.be
Groot Boshuis

Het Groot Boshuis, ook wel Villa Zoerselbos genoemd, dateert van 1828, zoals aangegeven in de gevel. In 1825 werd een groot deel van het Zoerselbos aangekocht door de heren De Gorter en De Cock, die meteen een vennootschap stichtten om het bos te exploiteren. Daarvoor bouwden ze deze hoeve, die bestaat uit het voormalige woonstalhuis, een langsschuur en een bakhuis.

Bezoekerscentrum Zoerselbos

Tegenover Het Boshuisje staat een ouderwets hoevetje waar je van alles en nog wat te weten komt over het natuurgebied Zoerselbos. Het is dankzij de monniken van het Zoerselhof dat dit boerderijtje onaangetast kon blijven. Achter dit bezoekerscentrum ligt een prachtig Kempense boerenbloementuin. Er groeien meer dan 200 soorten bloemen en sierstruiken.

Telefoonnummer
03 384 05 12
Website
http://www.zoerselbos.be/Bezoekerscentrum
Antitankgracht / Fort van 's Gravenwezel

De Antitankgracht is een kunstmatige waterloop rond Antwerpen. Deze 33 km lange en ongeveer 6 m brede gracht verbindt de Schelde vanaf Berendrecht met het Albertkanaal in Oelegem. Hij werd aangelegd aan het eind van de jaren 1930, met de Tweede Wereldoorlog in het verschiet, en moest de stad en haar haven beschermen tegen de Duitse tanks en ander rollend materieel. De gracht werd gevuld met water uit het Kanaal Dessel-Schoten en was rijkelijk voorzien van geschutsbunkers, waarvan je momenteel op veel plaatsen restanten terugvindt. Vandaag is de Antitankgracht uitgegroeid tot een prachtig groen lint tussen heel wat kleinere natuur- en bosgebieden.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietslus verkent de bosrijke Kempen waar, in de 18de eeuw, de in de Antwerpse haven rijk geworden handelaren en industriëlen maar graag hun buitenverblijf lieten optrekken. In Malle, Zoersel en Schilde bewonder je enkele van die 'hoven van plaisantie' en fiets je door fraaie plukken bos als het 's-Herenbos, de Brechtse Heide en het Zoerselbos. Voorts ontdek je dat deze regio een inspiratiebron was voor Hendrik Conscience, maak je nog kennis met Marcel Kiekeboe en proef je het trappistbier van Westmalle.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.