Land van kreken en kanalen

Eeklo · 50 km

Klik hier voor de korte versie van 34 km
Oost-Vlaanderen ·
Eeklo · Kaprijke · Sint-Jan-In-Eremo · Sint-Margriete · Sint-Laureins ·
De Roste Muis

Prachtig gelegen aan de Oudemanskreek, is het bij de Roste Muis vaak een af- en aanrijden van fietsers. Het stamineetje dateert uit de 19e eeuw, heeft een karakteristiek interieur, een groot buitenterras en een speeltuin. Naar het geheim van de vroegere, roodharige herbergierster vraag je best ter plekke!

Telefoonnummer
09 379 85 60
Website
https://www.rostemuis.be
Als de vos de passie preekt - Waterland-Oudeman

De beeldengroep 'Als de vos de passie preekt' is zonder meer een van de meest gefotografeerde plekjes van het Meetjesland. Het werk van Chris Ferket, naar het dierenepos Van den Vos Reynaerde, kwam er in 1995 en won de wedstrijd ‘Een thuis voor een beeld’. Het schenkt de Oudemanskreek een bijzonder cachet.

Café Polderzicht

In de regio heet café Polderzicht gewoon 'bij Wevers', want al drie generaties lang staat dezelfde familie er achter de toog. Je kunt er halt houden voor een fris pintje of een streekbiertje. Polderzicht is tegelijk een van de bekendste palingrestaurants van het Meetjesland. De dijk achter het café biedt een magnifiek uitzicht op de Boerekreek.

Telefoonnummer
09 379 86 33
Website
www.polderzicht.be
Reynaert

Sint-Laureins heet de streek van Reynaert te zijn - naar verluidt omdat Elmare, waar hij met zijn neef Isegrim heen trok, hier in de buurt zou hebben gelegen. Het beroemde dierenepos zit vervat in tien beelden, verspreid over zowel de hoofdgemeente als de fusiedorpen. In het bas-reliëf bij de kerk van Sint-Margriete staat de vos terecht voor het hof van koning Nobel.

Godshuis

Het centrum van Sint-Laureins wordt gedomineerd door het monumentale, 19de-eeuwse Godshuis. Het werd in 1848 opgetrokken op initiatief van ene Antonia Van Damme, een godsvruchtige en duidelijk zeer gefortuneerde jufrouw, met de bedoeling er de armen, de noodlijdenden en de wezen van het dorp in onder te brengen. De Zusters Kindsheid Jesu stonden in voor de dagelijkse werking. Zij zouden er blijven tot begin jaren 1970. Daarna raakte het neoclassicistische complex - 75 m lang en 56 m breed! - in verval. In 1999 werden de gebouwen zeer grondig gerestaureerd en boden ze onderdak aan een hotel, feest- en vergaderzalen, wellness en een brasserie. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als asielcentrum.

Brasserie Tijdloos

Sint-Laureins is een geschikte plek om aan verlangens naar een natje of een droogje te voldoen. Brasserie Tijdloos vind je vlak bij de kerk. Je geniet er van een glaasje, verse tearoombereidingen of een keuzemenu. Bij mooi weer geniet je dubbel op het terras.

Telefoonnummer
047367124
Website
www.brasserietijdloos.be
Sint-Laurentiuskerk
De gotische Sint-Laurentiuskerk (1554) is een driebeukige hallenkerk. De gerestaureerde kerk is een van de mooiste in het Meetjesland. Je kunt er binnen genieten van een rijk interieur met kostbare barokke altaren met zeer mooi beeldhouwwerk, een koorgestoelte uit 1656 en enkele 17de-eeuwse schilderijen.
Telefoonnummer
Openingsuren
Dagelijks van 9 tot 18 u.
Sint-Laureins
Sint-Laureins is een woondorp in het noorden van Oost-Vlaanderen, aan de grens met Nederland en aan het Leopoldkanaal. De namen van de deelgemeenten Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Margriete, Waterland-Oudeman en Watervliet verwijzen bijna allemaal naar het waterrijke en weinig bevolkte karakter van de streek. Sint-Laureins is dan ook een ecologisch waardevol gebied dat uitstekend geschikt is voor natuurobservatie. Op toeristisch vlak bieden de visrijke kreken, de dijken en de landelijke wegen natuurlijk flink wat fiets- en wandelmogelijkheden. De talrijke kreken in Sint-Laureins zijn restanten uit een tijd waarin de zee een groot stuk landinwaarts reikte. In de middeleeuwen waren de bewoners van de streek herhaaldelijk het slachtoffer van zware overstromingen en stormvloeden die niet altijd door de dijken tegengehouden konden worden. De aanleg van het Leopoldkanaal in het midden van de 19de eeuw zorgde niet alleen voor de ontsluiting van de streek op economisch vlak, maar bevorderde ook de hygiënische omstandigheden in het moerassige gebied. Ondanks de tegenspoed beleefde Sint-Laureins precies door haar ligging aan het water in de middeleeuwen een bloeiperiode. Daaraan herinneren nog talrijke historische monumenten.
Telefoonnummer
09 218 76 40
Website
http://www.sint-laureins.be
De Ramblas

Een aantrekkelijk en ruim terras om te verpozen is dat van De Ramblas. Het historische pand dateert uit midden 17de eeuw. Ruim aanbod van gerechten en desserten, uitgebreide bierkaart. De Verdieping vormt het culturele luik van De Ramblas. Er worden regelmatig optredens georganiseerd.

Telefoonnummer
09 377 43 00
Website
https://www.deramblas.be
Leopoldkanaal

Het Leopoldkanaal werd aangelegd voor de afwatering van de laagste poldergebieden in het Meetjesland, in het bijzonder die rond Boekhoute en Assenede. Eeuwenlang waterden die polders af naar de Westerschelde, maar toen België zich in 1830 afscheurde van Nederland, sloten onze noorderburen alle waterwegen af. Er zat niets anders op dan (nog met de hand!) een 46 km lang afwateringskanaal naar de (eigen) kust te graven. Het werd genoemd naar de eerste Belgische koning.

Streekcentrum Huysmanhoeve

De imposante Huysmanhoeve, nu Streekcentrum Huysmanhoeve, is het enige middeleeuwse bouwwerk dat bewaard is gebleven in Eeklo. De boerderij wordt al vermeld in de 13de eeuw, het woonhuis dateert uit de 17de eeuw. Samen met het woonhuis is de poort sinds 1993 beschermd als monument. De dreef, de omwalling, de dienstgebouwen, het hof en de boomgaard zijn geklasseerd als dorpsgezicht. De boerderij is geopend van 1 april tot 1 oktober. Je vindt er uiteenlopende informatie over het Meetjesland: wandel- en fietsroutes, bezienswaardigheden, streekproducten enzovoort. Er hebben ook heel wat activiteiten plaats. Meer informatie vind je bij www.plattelandscentrum.be.

Telefoonnummer
09 327 04 47
Website
http://www.huysmanhoeve.be
Stadhuis Eeklo

Het stadhuis van het Oost-Vlaamse Eeklo is een van de pronkstukken van het stadje. Als je op de Markt staat, valt het gebouw in Vlaamse renaissancestijl meteen op. Begin jaren dertig werd het stadhuis grondig opgeknapt een kreeg het er een belforttoren bij. De belforttoren herbergt een beiaard en werd door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Recentelijk werd een kelder uit de 14de-15de eeuw vrijgemaakt en gerestaureerd. Momenteel zijn alleen nog de dienst burgerzaken en enkele kabinetten van het schepencollege aanwezig in het stadhuis.

Telefoonnummer
09 218 29 00
Kaprijke

Hoewel Kaprijke een bescheiden plattelandsdorp is, wordt het gemeentehuis er nog altijd 'stadhuis' genoemd. Daarmee wordt herinnerd aan het feit dat het tussen 1240 en eind 18de eeuw stadsrechten bezat. Het stadhuis, met dubbele bordestrap, is opgetrokken in barokstijl en dateert van 1663. Ook de vierschaar - het gerechtelijk bestuur - was destijds in dit gebouw gevestigd.

Telefoonnummer
09 323 90 10
Website
http://www.kaprijke.be
Galerie Stadhuis

Op het fraaie, ruim 1 ha grote dorpsplein staat het barokke stadhuis uit 1663. Het gebouw is opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl. Het gebouw is momenteel ingericht als kunstgalerij.

Telefoonnummer
09 323 90 54
Openingsuren

Het stadhuis is enkel te bezoeken na afspraak of tijdens de exposities in de galerij.

Website
http://www.kaprijke.be
Standbeeld Karel Lodewijk Ledeganck
Standbeeld in het centrum van Eeklo op het gelijknamige Ledeganckplein. Karel Lodewijk Ledeganck was een in Eeklo geboren dichter (1805) die in 1847 overleed. Hij werd begraven op de begraafplaats Campo Santo in Sint-Amandsberg bij Gent. Ledeganck was van eenvoudige komaf, maar slaagde erin zich door zelfstudie op te werken tot hulpklerk in het Gentse stadhuis. Later behaalde hij zijn diploma rechten en werd hij benoemd tot vrederechter. Hij is vooral bekend om zijn voortdurende strijd tegen de verfransing van Vlaanderen: hij dichtte in het Vlaams, sprak voor het eerst Nederlands in de Oost-Vlaamse provincieraad en vertaalde het burgerlijke wetboek. Hij was een van de volgelingen van J.F. Willems. Zijn bekendste werk is het dichterlijke drieluik 'De Drie Zustersteden' (Brugge, Antwerpen en Gent). Het beeld, een werk van Jules Lagae, werd feestelijk onthuld in 1897, vijftig jaar na zijn overlijden.
Telefoonnummer
Openingsuren
Doorlopend te bekijken.
Provinciaal domein Het Leen

Als je volop wil genieten van groen en rust of op ontdekking wil gaan in de natuur, is het provinciaal domein Het Leen een aanrader. Je vindt er meer dan 260 ha bos met 36 km wandel- en fietspaden. Je kunt er vissen, picknicken en ravotten in het speelbos. Bovendien spijker je je kennis over het bos en dieren bij in het Bosinfocentrum met zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen over bos en natuur. Maandelijks is er op zondag een activiteit voor jong en oud. Voor een overzicht kijk je op www.hetleen.be. In het arboretum zijn meer dan 8000 verschillende planten te vinden. In dit arboretum kun je gratis begeleide wandelingen meemaken.

Telefoonnummer
09 376 74 74
Website
http://www.hetleen.be
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk
Aan een van de mooiste dorpspleinen van België staat de classicistische Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk die dateert uit de 18de eeuw. De toren werd gebouwd in de 13de-15de eeuw. Binnen zie je 18de- en 19de-eeuws meubilair, de kansel dateert uit 1666. Het Hooghuysorgel is van 1861, de orgelkast van 1761. De kerk heeft een beiaard met 21 klokken.
Telefoonnummer
09 373 67 31
Openingsuren
Dagelijks van 9 tot 18 u.
Sint-Vincentiuskerk
De Sint-Vincentiuskerk, centraal gelegen in de stad Eeklo, heeft een van de hoogste kerktorens van Vlaanderen: 99 meter om precies te zijn. In 2008 vierde deze neogotische kerk zijn 125ste verjaardag, een feestjaar dat bekroond werd met de grondige restauratie van de kerktoren. Niet alleen buiten kun je deze kerk bewonderen, ook binnen vind je er een schatkamer van neogotiek met glasramen van alle belangrijke 19de-eeuwse ateliers van Brugge en Gent en verder een pracht aan meubilair, schilderijen en beelden. De preekstoel, de communiebank, de biechtstoelen en de orgelkast zijn werk van Karel Smitz, de pionier van de Eeklose meubelindustrie.
Telefoonnummer
Plein

Voor het stadhuis van Kaprijke strekt zich de unieke dries of dorpsweide uit, omzoomd met een dubbele rij linden en kastanjebomen, sinds 1981 beschermd als dorpsgezicht. Het is het grootste en het groenste dorpsplein van heel Oost-Vlaanderen. Overigens was de oppervlakte ooit twee keer zo groot, maar het zuidelijke deel van de markt werd in de 19de eeuw verkaveld.

Telefoonnummer
09 323 90 54
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Website
http://www.kaprijke.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Vlakke tocht doorheen het hart van het Meetjesland. Je vertrekt aan het provinciaal domein Het Leen en via het centrum van Eeklo fiets je richting Nederland, langs autoluwe wegen en autovrije jaagpaden. Geniet vooral van de aangename rust langs het Schipdonkkanaal (7,5 km).

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.