De Brabantse Kouters

Opwijk · 56 km

Klik hier voor de korte versie van 34 km
Vlaams-Brabant ·
Mazenzele · Mollem · Ramsdonk · Kapelle-Op-Den-Bos · Tisselt · Londerzeel · Steenhuffel · Opwijk ·
Kasteel Diepensteyn

Kasteel Diepensteyn was ooit de zetel van een middeleeuwse heerlijkheid. Na de Franse Revolutie werd Hof Diepensteyn niet langer bewoond en het geraakte in verval. Sinds 1989 is het waterkasteel eigendom van Brouwerij Palm die het volledig renoveerde en herinrichtte. Aan de imposante binnenplaats ligt de stoeterij (met kweekprogramma) van Brabantse trekpaarden.

Telefoonnummer
03 877 88 10
Brouwerij Duvel Moortgat - Duvel Visitors Center

Op een druk kruispunt bij de A12 in Breendonk rijpt 'den Duvel'. Het blonde speciaalbier is een van de bekendste en populairste Belgische bieren. Brouwerij Moortgat, die het bier brouwt, is nog altijd volledig in Belgische handen (familie Moortgat) en exporteert haar bier naar 72 landen.

Telefoonnummer
03 860 94 00
Openingsuren

Na reservatie.

Website
http://www.duvel.be
vzw Leireken
Telefoonnummer
0473 64 34 16
Openingsuren
Van donderdag tot maandag vanaf 12 u.; in juli en augustus van donderdzg tot dinsdag vanaf 11 u.
Website
http://www.leireken.be
Opwijk
Opwijk, een landelijke groene gemeente in het uiterste westen van Vlaams-Brabant aan de spoorlijn Dendermonde-Brussel, heeft een prachtig, zacht golvend landschap dat iedere bezoeker weet te bekoren. Er is ook wat industrie aanwezig, maar je kunt in deze groene omgeving vooral merken dat Opwijk eeuwenlang een landbouwgemeente was. Nog meer natuurschoon vind je in de deelgemeente Mazenzele, op de grens met Oost-Vlaanderen, waar een gedeelte van het Kravaalbos ligt. Ook op architecturaal vlak is hier heel wat moois te vinden. In het centrum van de gemeente staan twee belangrijke monumenten. Er is de Sint-Pauluskerk, waar drie werken van de barokschilder Gaspar De Craeyer hangen. Ook de moeite waard is het Hof ten Hemelrijk, een gerestaureerde 18de-eeuwse boerderij die werd omgevormd tot gemeenschapscentrum. De gemeente bezit verder nog een originele 18de-eeuwse pastorie.
Telefoonnummer
052 35 51 11
Website
http://www.opwijk.be
't Coorenhof

Dit café, amper als dusdanig herkenbaar, is ongetwijfeld het meest authentieke van de ruime omtrek. Ook na het overlijden van 'Rie van Pol' (de vorige eigenaar, die in 2016 overleed) probeert zijn familie de traditie in ere te houden. Aan de inrichting is weinig veranderd, en je kan hier nog steeds geuze en lambiek van brouwerij Girardin proeven. Zeker doen!

Telefoonnummer
0495 59 43 17
Taverne Het Bos

Vooral de ijsjes van Het Bos zijn populair, al is ook de snackkaart uitgebreid. Het grote terras geeft uit op een speelweide voor de kinderen.

Telefoonnummer
052 37 53 78
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 12 tot 21 u.

Website
http://www.hetbos.com
Station

In 2014 werd de omgeving volledig vernieuwd: nieuwe busperrons, een grote fietsparking en een autoparking. En het oorspronkelijke stationsgebouw zelf kreeg een fris laagje verf. Het station is dan ook een belangrijke hub voor het regionaal openbaar vervoer. Dagelijks sporen er meer dan duizend mensen vanhieruit naar Brussel. Vandaag is het dorp gewoon een halte op de lijn Brussel-Dendermonde. Ooit was Opwijk echter een knooppunt waar ook de spoorlijn van Antwerpen naar Aalst passeerde.

Telefoonnummer
Koutermolen

De wieken en kap van deze windmolen werden net als de derde verdieping na een brand in 1916 verwijderd. Daarna werd een stoom- en elektrische machine geplaatst voor de aandrijving. De molen is nog maalvaardig.

Telefoonnummer
In de Sportwereld

Ze worden zeldzaam: de dorpscafés onder de kerktoren met vier houten stoelen rond de tafels, sanseveria's voor het raam en een houtkachel als verwarming. De Sportwereld in Mazenzele beantwoordt volledig aan de omschrijving. De prijzen van het bier zijn navenant. Binnenstappen voor ook deze relikwie verdwijnt!

Telefoonnummer
052 35 22 43
Openingsuren

Dagelijks.

Spanjaardshof

Als dit geen hoeve is waar ooit een Spanjaard woonde? Don Diego Fernandez de Velasco was in de 16de eeuw inderdaad de eigenaar van dit complex, dat voordien Hof Ten Steenberg heette. Ooit was Ten Steenberg een heerlijkheid met kasteel, kapel en watermolen.

Telefoonnummer
Boskapel

De 17de eeuw was een benarde tijd van oorlogen en epidemieën. Toen in dit bos een Mariabeeld aan een boom gehangen werd, groeide de plek uit tot een drukbezocht bedevaartsoord. Snel werd deze barokke kapel opgetrokken. Op sommige dagen passeerden er tot 10.000 pelgrims. Hoewel vlak bij de drukke A12, is het nog steeds een plek van rust.

Telefoonnummer
Brouwerij Palm

Brouwerij Palm heette oorspronkelijk brouwerij De Hoorn. Al in de 18de eeuw werd hier gebrouwen dat het een lieve lust was. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de brouwerij nagenoeg volledig vernield, maar na de oorlog werd de brouwtempel heropgebouwd. In 1929 gaf Arthur Van Roy zijn special belge de merknaam 'Speciale Palm'. Mede dankzij Expo '58 kreeg dit bier internationale bekendheid. De oorspronkelijke pastorie en boerderij werden afgebroken om verder uit te breiden. De dorpelingen hadden het steeds vaker over de 'brouwerij van Palm', waarna er effectief een naamsverandering volgde. De oorspronkelijke dorpsbrouwerij De Hoorn werd door Palm gerestaureerd en is nu een microbrouwerij waar nieuwe brouwsels ontstaan. Zowel in de brouwerijen van Palm als in De Hoorn zijn rondleidingen mogelijk.

Telefoonnummer
052 31 74 14
Website
http://www.palm.be
Mazenzele

De driehoekige Mazeldries wijst op de oude Frankische oorsprong van Mazenzele. Hier lag een eerste hof, waarvan de dries deel uitmaakte. Op het plein staat het beeld van De Gildekoning. Dat verwijst naar de Mazenzeelse Sint-Pietersgilde, die al eeuwen eigenaar is van de Dries. Dat bewijzen documenten uit de 16de eeuw, al is de gilde waarschijnlijk nog enkele eeuwen ouder. De gildebroeders waren oorspronkelijk een soort militie die het dorp beschermde. Later evolueerde het gildeleven meer en meer naar vermaak. Nog steeds is de schuttersgilde in Mazenzele actief. Aan de noordzijde van de Dries zie je hun twee staande wippen.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk
Het fort van Breendonk, gebouwd tussen 1906 en 1914, werd door het Belgische leger als hoofdkwartier gebruikt in mei 1940, maar werd vier maanden later door de Duitsers overgenomen en gebruikt als concentratiekamp. Het fort stond bekend als een van de strengste kampen. Van de 4000 gevangenen die hier verbleven, werden er ongeveer 200 bijna onmiddellijk geëxecuteerd. Het kamp is nu een nationaal gedenkteken van de Tweede Wereldoorlog. Het fort bezoeken is een ervaring die je overrompelt. Na een korte inleiding ontdek je de keuken, het SS-bureau, de kamers van de gevangenen en andere historische plaatsen. Tal van video's, foto's, beschrijvingen en achtergrondgeluiden laten je ervaren hoe Breendonk werkelijk was. Het parcours werd in 2003 grondig vernieuwd en uitgebreid.
Telefoonnummer
03 860 75 25
Openingsuren
Dagelijks van 9.30 tot 17.30 u. (laatste toegang om 16.30 u.).
Website
http://www.breendonk.be
Willebroekse Vaart

Het Zeekanaal Brussel-Schelde of de Willebroekse Vaart is een van de oudste bevaarbare kanalen van België. In 1561 was het kanaal klaar en had Brussel haar scheepvaartverbinding met Antwerpen en de zee. Later werd het kanaal enkele keren verbreed en verdiept. Het economische belang van het kanaal is nog steeds groot.

Den Triest

Den Triest is een brouwerijtje dat uitsluitend brouwt met puur natuurlijke ingrediënten. Triestbier is er in Blond, Dubbel, Tripel en Kriek. Voor het eindejaar wordt er een kerstbier gebrouwen. Alle bieren kun je proeven in het gezellige gelegenheidscafé, dat eigenaar Marc Struyf mooi heeft aangekleed met zijn grote collectie Belgische bieretiketten.

Kasteel Drie Torens

Dit mooi gelegen kasteel Drie Torens werd gebouwd in 1786 en is al meer dan anderhalve eeuw in het bezit van de adellijke familie de Spoelberch, aandeelhouder van biergigant AB InBev. Het is omringd met een slotgracht, koetshuis, hoeve, kapel en een Engels park met een uitzonderlijke flora die de burggraaf tijdens zijn vele buitenlandse reizen wist te verzamelen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Op een zucht van Oost-Vlaanderen vormen de golvende Brabantse Kouters een verrassend fietsdecor. Via Mazenzele, met zijn mooie dries en Koutermolen, Merchtem (waar je een kasseistrook te verwerken krijgt) en Imde verken je deze minder bekende regio. Tussen Kapelle-op-den-Bos en Tisselt is de 'Willebroekse Vaart' je gids. De terugweg staat in het teken van bier: in Breendonk rijpt 'den Duvel', in Londerzeel bewonder je de Brabantse trekpaarden van Palm en in Steenhuffel bezoek je de Palmbrouwerij. Het rustige Leireken-spoorpad brengt je terug naar Opwijk.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.