Op het ritme van een jojo

Sint-Martens-Lennik · 56 km

Klik hier voor de korte versie van 43 km

Sint-Martens-Lennik · 43 km

Klik hier voor de lange versie van 56 km
Vlaams-Brabant ·
Lennik · Sint-Martens-Lennik · Vlezenbeek · Itterbeek · Dilbeek · Sint-Martens-Bodegem · Sint-Ulriks-Kapelle · Ternat · Wambeek · Sint-Katherina-Lombeek · Borchtlombeek · Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek · Leerbeek · Sint-Kwintens-Lennik ·
Brouwerij Lindemans

Lambiek is een bier dat uitsluitend in het Pajottenland gebrouwen wordt. De noodzakelijke wilde gisten hangen immers alleen hier in de lucht. Lambiek vormt de basis voor de bekende geuze- en kriekbieren. Een dozijn brouwerijen houdt die brouwtraditie in ere. Brouwerij Lindemans is een van de grotere.

Telefoonnummer
02 569 03 90
Website
http://www.lindemans.be
Café Sint-Anna

Het meer dan een eeuw oude cafeetje Sint-Anna is een volkscafé met een lange geschiedenis dat intussen uitgroeide tot een ontmoetingsplek voor jong en oud. Bij de eerste zonnestralen kan je op het knus en rustig terras genieten van een drankje van de uitgebreide drankkaart.

Telefoonnummer
02 569 24 11
De Ster

De kerkomgeving van Sint-Anne-Pede straalt nog steeds authenticiteit uit, onder meer dankzij het historische estaminet De Ster.

Telefoonnummer
02 305 40 39
Website
https://www.restaurantdester.com
Keperenbergstraat

Deze straat klimt steil naar het centrum van Itterbeek. Wie niet moet afstappen, mag zich terecht meten met de profrenners. De Keperenberg is immers vaak de laatste klim in de finale van de semiklassieker Parijs-Brussel. Wie goede benen heeft, plaatst hier zijn demarrage.

Brouwerij Timmermans

Een ander dorp, een andere lambiekbrouwerij. Zo gaat dat in het Pajottenland. In Itterbeek brouwt de familie Timmermans al zeven generaties lang hun bier volgens een doorgegeven familiegeheim. Net zoals de meeste Pajotse brouwerijen kun je ook deze brouwerij bezoeken, maar alleen op afspraak. Tip: een lambiek moet je vooral proéven.

Telefoonnummer
02 569 03 57
The Pitstop

De dorpskern is een ommetje meer dan waard. Waar vind je nog een weide met grazende schapen naast de kerk? In Sint-Martens-Bodegem dus. De kern is klein, maar schilderachtig, met de kerkmuur, de bonkige kasseien en de historische huizen rondom.

Telefoonnummer
0496 36 84 38
Zepposmolen / Hertboommolen

Deze eenzame Zepposmolen (officiële naam Hertboommolen) is genoemd naar kapitein Zeppos, omdat hij in de jaren ‘60 vaak te zien was in die toen populaire televisieserie. In de volksmond spreekt men ook wel van de Tragische Molen, omwille van de twee moordpartijen die er ooit plaatsvonden.

Herberg Den Haas

In deze oude herberg kun je terecht voor lekkere streekbieren en lokale gerechten van de plank. Neem ook een kijkje bij de bolbaan. Daar wordt op zondag het oude bolspel beoefend.

Telefoonnummer
054 33 45 98
Woestijnkapel

De naam van deze afgelegen kapel verwijst naar een wastine, een onontgonnen woest terrein. De bedevaarders naar Compostela die langs deze plek moesten, waren dus blij dat de kapel hun beschutting bood. De Kerk moedigde de pelgrimstocht aan door iedereen die bij de Woestijnkapel op bedevaart kwam, een aflaat te schenken.

Standbeeld Prins

Het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik is een halte waar het behoorlijk druk kan zijn. Maar Prins laat dat niet aan zijn hart komen. Dit enorme bronzen Brabants trekpaard (4 m hoog!) is een werk van Koenraad Tinel. Van de vele Brabantse monumenten ter ere van dit Belgische trekpaard is dat van Sint-Kwintens-Lennik het zwaarste - 2 ton. Prins, ook bekend als Orange I, is de stamvader van het Belgische trekpaard: het resultaat van allerlei kruisingen van Belgische rassen. Het standvastige dier laat zich gewillig, maar trots bewonderen.

Kasteel de Viron

Kasteel de Viron werd in 1862 gebouwd, in opdracht van de familie de Viron. Die zat er duidelijk warmpjes in. Hun nieuwe woonst lag immers in een groot park met vijver. Vandaag mag heel Dilbeek van park en kasteel genieten, want de gemeentediensten hebben er sinds 1923 hun intrek. Je kunt er even uitrusten op een bank. Wie tijd en zin heeft, kan de jaarkalender die in het kasteel verstopt zit natellen: 365 vensters, 52 deuren, 12 torens en 7 trappen.

Telefoonnummer
02 451 68 00
Website
http://www.dilbeek.be
Sint-Kwintinuskerk
De Sint-Kwintenskerk werd in de 11de eeuw in romaanse stijl opgetrokken, maar de huidige kerk, gebouwd in de mooie lokale zandsteen, dateert uit de 13de-14de eeuw. Na een grote brand werd ze in de 19de eeuw in oorspronkelijke stijl heropgebouwd en vergroot. Wanneer je de kerk binnenwandelt, zie je een 13de-eeuws bas-reliëf met calvariegroep en een schilderij van Gaspar de Craeyer. In het koor hangt een schilderij van Felix De Boeck.
Telefoonnummer
Openingsuren
Dagelijks van 8 tot 18 u.
Kasteelpark van Gaasbeek

Wandel door het kasteelpark van Gaasbeek en waan je terug in vervlogen tijden, toen jonkheren en -vrouwen door dit romantische park flaneerden. Het merendeel van het kasteelpark bestaat uit bos dat doorsneden wordt door brede wandelwegen. Wilde hyacint, bosanemoon en daslook trakteren je in de lente op een prachtig kleurenpalet. Na een wandeling even wat cultuur opsnuiven? Bezoek dan de verschillende historische gebouwen waaronder het kasteel of de prachtige museumtuin.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van april tot september dagelijks van 8 tot 20 u, van oktober tot maart tot 17 u.

Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Kasteelpark_Gaasbeek.aspx
Sint-Anna-Pede

In de 16de eeuw trok schilder Pieter Bruegel, nadat hij zich in Brussel gevestigd had, zich graag terug in het Pajottenland. Een aantal van zijn bekendere schilderijen heeft deze streek als decor. Beroemd is het schilderachtige kerkje van Sint-Anna-Pede, dat meermaals op zijn doeken opdook. De mooie kerkomgeving was niet alleen toen maar ook vandaag een ommetje waard. Het vele groen en de oude herbergen rondom tonen nog een verrassende gelijkenis met de schilderijen van Bruegel. Net zoals de schilder toen, verbaas je je over de bruuske overgang tussen de stad (de Grote Markt van Brussel ligt in vogelvlucht op minder dan 9 km) en het platteland.

Brouwerij Angerik

Doordat de brouwketels er trapsgewijs boven elkaar staan, zijn er geen pompen nodig. De zwaartekracht doet zijn werk. Bij Angerik worden een zevental artisanale, niet-gepasteuriseerde bieren van hoge gisting geproduceerd. De natuurlijke smaakevolutie vindt plaats in de fles. De namen zijn zeer origineel: Dilleke (5,2% vol. alc.), Flower Power (4,7%), Hello Darkness (4,3%), Lady in Red (6,5 %), enz.

Telefoonnummer
02 569 33 48
Website
http://www.angerik.be
Hoeveherberg Klosken

Je kunt je dorst lessen op het grote terras van het bekende Klosken. Recent ging dit hoevecafé een exclusief partnership aan met de geuze- en kriekbrouwerij Lindemans (twee kilometer verderop in dezelfde straat). Zo staan er op de menukaart zeven Lindemansbiergerechten.

Telefoonnummer
0477 67 67 86
Website
http://www.klosken.com
Stevenistenkapel

De pastoor van Leerbeek was in de 19de eeuw een aanhanger van het stevenisme. Deze strenge christenen zetten zich in 1801 af tegen een concordaat van de Kerk met Napoleon. Nog steeds hebben de volgelingen hun eigen rituelen bij het beleven van hun godsdienst, maar daar treden ze niet mee in de openbaarheid. Leerbeek was een bolwerk van stevenisten. In de Winnepenninckxstraat staat hun stevenistenkapel. Op zondagmorgen wordt er nog een gebedsdienst opgedragen. Dat gebeurt niet meer clandestien - in de 19de eeuw werden de verboden diensten wel geheim in een van de grote hoeven in het ommeland gehouden. In België zouden vandaag nog enkele honderden stevenisten leven. Leerbeek telt nog enkele families.

Café Jona

Café Jona vind je naast de Stevenistenkapel. Stevenisten zijn volgelingen van priester Cornelis Stevens (1747-1828). Ze leven streng-christelijk, hebben eigen rituelen en zijn afgesplitst van de roomse kerk.

Telefoonnummer
02 532 02 02
Website
http://www.cafejona.be
Café Prins

Gezellig café in de schaduw van de kerk.

Telefoonnummer
02 452 62 92
Krijmerie van Gaasbeek

In de Krijmerie geniet je dagelijks van artisanaal roomijs, met melk rechtstreeks van bij de boer uit Sint-Martens-Lennik. In het ijssalon smul je niet alleen van een dagverse ijscoupe, maar koop je aan de scheptoog ook een ijsje on the go.

Telefoonnummer
02 532 41 08
Website
http://www.krijmeriegasbeek.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze rondrit gaat op en neer door het land van de lambiek, een natuurbier dat uitsluitend in het Pajottenland en de Zennevallei wordt gebrouwen. Houd onderweg zeker eens halt bij een van de traditionele brouwerijen. Maar deze golvende achtertuin van Brussel is ook het land dat Bruegel schilderde. In Lombeek heb je aandacht voor de 'tragische' Zepposmolen; in Gooik voor café Den Haas en de Woestijnkapel. Via de mooie Molenbeekvallei trek je naar het stevenistische Leerbeek om te besluiten met een panorama op het fotogenieke kasteel van Gaasbeek.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.