Langs Dijle en Demer

Haacht · 53 km

Klik hier voor de korte versie van 37 km
Vlaams-Brabant ·
Wespelaar · Tildonk · Wijgmaal · Rotselaar · Werchter · Tremelo · Haacht · Rijmenam · Hever · Boortmeerbeek ·
Remy-toren

De wit-blauwe Remy-silo is het landmark van Wijgmaal. Sinds begin 20ste eeuw huisvesten de gebouwen de grootste producent van rijstzetmelen – meestal verwerkt in stijfsel – van Europa. Eigenaar was industrieel Edward Remy. In 1987 werd de silo beschermd als monument. In 2005 volgden de stijfselfabriek en de overslagtoren.

Café 't Werrek

Egotripel, Wolf 7, Floreffe, Tempelier, Hopus, ... en ga zo maar door. Bierliefhebbers uit het ganse land komen naar café 't Werrek om er een van de meer dan 50 Belgische speciale bieren op de kaart te proeven!

Telefoonnummer
016 44 07 15
Website
http://www.werrek.be
Molen van Doren

Al in 1217 lag hier een watermolen op de Dijle. Tot 1968 maalde een molenaar er. Daarna raakte het complex in verval en dreigde de afbraak. Gelukkig werd de molen in 1983 beschermd en volgde de renovatie. Nu is het een soort woonerf waar 30 mensen in 9 woningen samenwonen. Een aantal gemeenschappelijke ruimten wordt gedeeld.

Cafetaria De Meander

Het domein Ter Heide is een recreatiedomein dat zich uitstrekt rond een grote plas. Deze ontstond in 1976 door zandwinning voor de aanleg van de E314. Je kunt er zwemmen, surfen of gewoon wat zonnen op de ligweide. ’s Winters is het rustiger rond de plas. Vanuit een vogelkijkhut kun je er dan vogels observeren. Cafetaria De Meander verzorgt hapjes en tapjes.

Telefoonnummer
016 44 54 48
Brouwerij Haacht

Brouwerij Haacht is in volume de derde belangrijkste pilsbrouwerij van België. Oorspronkelijk was hier een melkerij, tot Eugène de Ro er in 1898 het eerste bier brouwde. Ondertussen staat de vierde generatie aan het roer. Brouwerij Haacht is 100% Belgisch én onafhankelijk. De paradepaardjes van de brouwerij zijn Primus (5,2% vol. alc.) en de SUPER 8-bieren. Maar ook andere topbieren (onder andere Tongerlo, Keizer Karel en Mystic) worden hier gebrouwen. Tongerlo Blond (6%) werd in 2014 verkozen tot het beste bier ter wereld. Bezoeken zijn mogelijk in kleine groepen op afspraak.

Telefoonnummer
016 60 15 01
Website
https://haacht.com
Café Maritime

Dit sluiswachtershuis dateert van 1763. Het pand deed niet alleen dienst als woning, maar was ook een ontmoetingsruimte voor schippers en voermannen. Vroeger moesten zij immers vaak lang aanschuiven voor de sluis vrij was. Binnen valt de oude plavuizen vloer op en ook de monumentale trap die naar de woonruimtes leidt. Maar dé blikvanger is het voorsteven van de Balboa, dat vandaag als barmeubel gebruikt wordt. Vanaf het heerlijke terras kun je de fietsers op het jaagpad gadeslaan. In Café Maritime worden vooral bieren van Brouwerij Palm geserveerd, maar ook het gerstenat van de andere brouwerijen uit de Palmgroep: Rodenbach uit Roeselare, Boon uit Lembeek, de Gouden Boom uit Brugge en de Hoorn van Steenhuffel. Voorts kun je hier de meeste trappistenbieren proeven, en ook enkele Leuvense streekbieren zoals Keizersbergabdijbier (9%) en Leuvense Tripel (9%). De menukaart is net zo uitgebreid als het bieraanbod. Het streekgerecht bij uitstek, zwarte pens met appelmoes en speculaas, ontbreekt daarbij niet.

Telefoonnummer
016 85 46 80
Website
https://www.cafe-maritime.be
Toren Ter Heide

Deze middeleeuwse woontoren uit ijzerzandsteen staat met zijn voeten in een hofgracht. Opdrachtgever was een hoge ambtenaar, de drossaard van Brabant, die hiermee zijn prestige wilde benadrukken. De toren is zes verdiepingen hoog. Een wenteltrap verbindt de vertrekken. Hij is een van de mooiste historische woontorens in de ruime omgeving.

Telefoonnummer
Oude Hansbrug

Tussen Keerbergen en Haacht ligt er over de Dijle een nieuwe Hansbrug en een oude. De oude oorspronkelijke ophaalbrug werd gerestaureerd en is enkel toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Ooit bevond er zich bij de Hansbrug een machtig slot, het kasteel van Roost. Daar is nu echter niets meer van overgebleven.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Brouwershof

Op wandelafstand van het station van Haacht vind je een statig herenhuis met prachtige tuin uit begin vorige eeuw. Het unieke kader is nog steeds intact, nu kan je hier genieten van een dagverse brasseriekeuken, een lekker biertje, een perfect kopje koffie, ... Het Brouwershof is de enige plek in België waar je Primus met gist kan proeven.

Telefoonnummer
016 60 71 26
Website
http://www.brouwershofhaacht.be
Geboortehuis Pater Damiaan

Het geboortehuis van Pater Damiaan is nu een museum dat gewijd is aan de Grootste Belg, die zijn leven offerde voor de melaatsen van Molokaï. In Damiaans tijd was Ninde een gehucht van Werchter.

Telefoonnummer
016 53 05 19
Website
www.damiaandorp.be
CC Oude Pastorij

De Oude Pastorij is het mooiste historische gebouw van Hever. De oudste delen gaan terug tot de 17e eeuw. De voormalige pastoorswoning staat in een park en wordt omgord door een gracht. De bankjes en het grasplein nodigen uit tot een picknick. De Oude Pastorij is vandaag het cultuurhuis van de gemeente Boortmeerbeek.

Leuvense vaart

Het Kanaal van Leuven naar de Dijle - of de Leuvense Vaart in de volksmond - werd gegraven in 1750-1753 en is een van de oudste van het land. Het werd bekostigd door de Leuvenaars. Het kanaal zorgde voor een economische bloei van de brouwersstad. De geringe diepgang en later de steenwegen en spoorwegen verzwakten de concurrentiepositie van de vaarweg. De industrie langs het kanaal verloederde en werd niet vervangen. Sinds de jaren 80 is er echter een kentering. Het kanaal werd gemoderniseerd. De scheepvaart trekt zo opnieuw wat aan én het toeristisch potentieel wordt volop benut. De oevers worden druk bereden door fietsers en er worden in de zomer toeristische boottochten georganiseerd.

Slag bij de Molen

Dit monument herdenkt de Slag bij de molen van Rotselaar op 12 september 1914. Twee Belgische regimenten verdedigden er de brug over de Dijle, maar stuitten er op hevige Duitse weerstand. De hele voormiddag werd er zwaar slag geleverd. Uiteindelijk sneuvelden of verdronken er 324 Belgische soldaten.

Domein Ter Heide

Ter Heide is een recreatiedomein dat zich uitstrekt rond een grote plas, die in 1976 ontstond door zandwinning voor de aanleg van de E314. Je kunt er zwemmen, surfen of gewoon wat zonnen op de ligweide. Vanuit een vogelkijkhut kun je vogels observeren. 's Winters is het rustiger rond de plas.

Rock Werchter X

In het centrum van Werchter behoort een bezoek aan het belevingscentrum van Rock Werchter X tot de mogelijkheden. Je krijgt er een gratis herdruk van een Rock Werchter poster en een frisdrank of Jack-Opbier.

North West Walls

Langs de Steenweg naar Haacht kan je niet naast de street art containers van Arne Quinze kijken.

Café De ton

Dit café wil een gezellige ontmoetingsplaats zijn voor locals en toeristen. Naast gezonde 'fingerfood' worden er ook hapjes op basis van streekproducten geserveerd.

Telefoonnummer
016 60 17 52
Toon meer (+)Toon minder (-)

Zowat de helft van deze fietsroute gaat langs water. Tussen Haacht en Wijgmaal is dat de Leuvense Vaart, op weg naar Rotselaar is de meanderende Dijle je gezel en in Werchter ontmoet je ook de Demer, die er met de Dijle samenvloeit. In Werchter maak je even tijd voor het Jack-Opbier en voor het wereldberoemde muziekfestival. In Ninde fiets je dan weer voorbij het geboortehuis van de Grootste Belg: Pater Damiaan. Langs stille dorpen als Keerbergen, Rijmenam en Hever keer je terug naar Boortmeerbeek waar je in Brouwerij Haacht van je fietsinspanningen bekomt bij een pilsje.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.