Door de heide naar Nederland

Heide-Kalmthout · 53 km

Klik hier voor de korte versie van 37 km

Heide-Kalmthout · 37 km

Klik hier voor de lange versie van 53 km
Antwerpen ·
Essen · Kalmthout ·
Taverne-Eethuis Den Bosduin

Hoewel Den Bosduin naast een drukke steenweg ligt, kun je aan de achterkant rustig verpozen op het buitenterras. Je kunt hier terecht voor een snelle lunch met een uitgebreide keuze aan croques, tosti's, uitsmijters en boterhammen. Maar het indrukwekkendst is de bierkaart: Den Bosduin biedt alle Belgische trappistbieren aan, net als de nieuwe La Trappe Quadrupel uit Nederland. Bij de 'straffe koffies' vallen de kloosterkoffie met Frangelicolikeur en de edelweisskoffie met de gelijknamige likeur uit Zuid-Tirol op.

Telefoonnummer
03 294 89 88
Website
http://www.denbosduin.be
Arboretum Kalmthout

Arboretum Kalmthout is een 12 ha groot park dat wereldfaam geniet. Deze tuin werd in het midden van de 19de eeuw gesticht door de Antwerpenaar Karel van Geert. Zeldzame en zeer oude bomen vormen de ruggengraat. Verder groeien er zo'n 5000 bomen, struiken, vaste planten en bodembedekkers, waaronder heel wat zeldzame en uitheemse exemplaren. In elk jaargetijde kunnen bezoekers er bloeiende planten aantreffen. Het hele seizoen lopen er wisselende tentoonstellingen. In maart 2002 werden twee nieuwe thematuinen geopend: de Rode tuin en de Vlindertuin. In 2010 werden nieuwe vaste plantenborders, de Piet Oudolf borders, gerealiseerd en in juni 2012 wordt de volledig vernieuwde rozentuin weer geopend. In het Plantencentrum kun je kwaliteitsvol plantgoed kopen en advies krijgen. Er vinden heel wat evenementen plaats in het Arboretum, van Hamamelisfeesten over het Tomatenfestival tot het Japanse maanfeest en heel veel meer.

Telefoonnummer
03 666 67 41
Openingsuren

Van 15 maart tot 30 november dagelijks van 10 tot 17 u. Op zon- en feestdagen zijn er rondleidingen om 14 u.

Website
http://www.arboretumkalmthout.be
Grenspark 'De Zoom-Kalmthoutse Heide'

Aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens ligt een aaneengesloten brok natuur van 6000 ha groot. Het is een landschap van heide, vennen, landduinen, bossen en polders waar broedvogels zoals boomleeuwerik, nachtzwaluw en zwarte specht thuis zijn. Het maakt deel uit van het Natura-2000-netwerk, dat in heel Europa de belangrijkste natuurgebieden op duurzame wijze wil beschermen. Het is ook een onvervangbare ademruimte voor veel mensen. Voor wie met open zintuigen het gebied intrekt, is er eindeloos veel te ontdekken en te beleven. De Kalmthoutse Heide, het grootste natuurreservaat van Vlaanderen, maakt deel uit van dit grensoverschrijdende natuurgebied. In juni en juli wandel je er door de bloeiende dopheide. De maanden daarop beleeft de struikheide op de drogere plaatsen zijn gloriemoment. Vele soorten vlinders, hommels, zweefvliegen en bijen komen er hun voedsel zoeken. In het natuureducatiecentrum De Vroente in Kalmthout vind je heel wat achtergrondinformatie over dit wonderlijke natuurgebied. Het grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide is op diverse plaatsen vrij toegankelijk, maar de uitgelezen toegangspoorten zijn De Vroente (Kalmthout), De Volksabdij (Ossendrecht), Hemelrijk (Essen) en Ravenhof/Moretusbos (Putte/Stabroek). Beperkingen: Van 15 maart tot 30 juni wordt een deel van het natuurreservaat voor het publiek afgesloten (broedseizoen). Het centrale gedeelte van het reservaat is alleen toegankelijk voor voetgangers. Honden, ruiters en fietsers zijn er verboden.

Telefoonnummer
03 620 18 30
Openingsuren

Grenspark: van zonsopgang tot zonsondergang. Natuureducatiecentrum: van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 u.; zaterdag, zon- en feestdagen van 14 tot 17 u.

Website
http://www.grensparkzk.be
Luchtafweerkanon

De geschiedenis van Kalmthout is onlosmakelijk verbonden met de twee wereldoorlogen. Dit originele 90 mm-luchtafweerkanon werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de geallieerde troepen. Als onderdeel van de afweergordel werd het ingezet in de strijd tegen de Duitse V-bommen die de haven van Antwerpen bestookten.

Telefoonnummer
Heide Statie

Het volledig gerenoveerde stationsgebouw, dat dateert van 1897, heeft sinds een aantal jaren een dubbele functie. Het ene deel doet dienst als station op de lijn Antwerpen-Roosendaal met een echt loket én een wachtzaal. Een ander gedeelte werd omgevormd tot bistro-restaurant. Het is een perfecte pleisterplaats om een fietstocht te beëindigen. Binnen kun je met uitzicht op het perron en de pendelaars genieten van een snack of een meer uitgebreide maaltijd. Bij zonnig weer is het terras uitermate geschikt om van gekoelde drankjes te genieten, uitkijkend op het beeld van de bevrijders van Kalmthout uit WO II. Dat de rust af en toe verstoord wordt door een voorbijrijdende trein, neem je er graag bij.

Telefoonnummer
03 446 47 27
Openingsuren

Dagelijks.

Natuureducatief centrum De Vroente

Het natuureducatief centrum De Vroente ligt aan de hoofdingang van de Kalmthoutse Heide. Scholen, jeugdgroepen en verenigingen kunnen er terecht voor allerlei natuuractiviteiten en gegidste wandelingen. Zelfwerkzaamheid staat centraal. Voor losse bezoekers zijn er verschillende natuurtentoonstellingen met eveneens heel wat doe-activiteiten.

Telefoonnummer
03 620 18 30
Openingsuren

Alle werkdagen van 9 tot 17 u.; weekends en feestdagen van 14 tot 17 u.

Website
http://www.devroente.be
Provinciaal Suske en Wiske-Kindermuseum

Dit museum, een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met Studio Vandersteen, is gevestigd in de verbouwde villa van Willy Vandersteen. Hier leren kinderen van 8 tot 12 jaar hoe een stripverhaal totstandkomt en gaan ze zelf creatief aan het werk. Er is ook een galerij waar werken van kinderen geëxposeerd worden.

Telefoonnummer
03 666 64 85
Openingsuren

Gezinnen kunnen het museum bezoeken tijdens de maandelijkse familiedag. Groepen kunnen het hele jaar door op weekdagen na afspraak in het museum terecht.

Website
http://www.provant.be/suske&wiske
Bakkersmolen

Heerlijke speculaas, brood en andere lekkernijen kun je vinden in de winkel van de Bakkersmolen, een stenen stellingmolen die begin jaren tachtig werd opgetrokken en nu een toeristische topper is in de gemeente Essen. Behalve de winkel is er ook een bakkerij, een stoommuseum en taverne. Van 15 april tot 15 oktober kunnen kinderen op zondag meerijden met een stoomtreintje. Voor groepen zijn er aparte formules.

Telefoonnummer
03 677 22 67
Website
http://www.bakkersmolen.be
Karrenmuseum

Het Karrenmuseum laat je de tijden van onze grootouders opnieuw beleven. Wandelend door het bosrijke museumpark zie je hoe boeren hun oogst vervoerden, met welke karren handelaars van dorp naar dorp trokken en welke ambachten daaraan waren verbonden. Stap bijvoorbeeld even binnen in de werkplaats van de smid en de wagenmaker, maar maak ook kennis met de nijverheid die de vrouwen in die tijd moesten verrichten. In het statige Koetshuis zie je dan weer de pronkstukken van de collectie, zoals postkoetsen en authentieke lijkkoetsen uit Antwerpen.

Telefoonnummer
03 667 11 42
Openingsuren

Van april tot september: van maandag tot vrijdag van 10 tot 16.30 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 13 tot 17 u. Van oktober tot maart: van maandag tot vrijdag van 10 tot 16.30 u.

Website
http://www.karrenmuseum.be
Bakkerij- en Stoommuseum

De toeristische topper in de Essense deelgemeente Wildert is de Bakkersmolen, een recentelijk gebouwde stellingmolen die behalve een winkeltje ook een Bakkersmuseum en een Stoommuseum heeft. In de bakkerij worden de machines aangedreven door een uit Engeland afkomstige Marshall-stoomlocomobiel. Die werd in 1903 gebouwd en heeft een vermogen van 25 pk. In de bakkerswinkel kun je terecht voor het op steen gebakken molenhoevebrood, molenkoeken, ambachtelijke peperkoek en speculaas. Het Stoommuseum kan met of zonder gids bezocht worden. Op zondag rijdt er van april tot oktober een stoomtreintje voor kinderen. Voor groepen zijn er aparte formules. Er is ook een taverne-restaurant.

Telefoonnummer
03 677 22 67
Openingsuren

Juli en augustus: van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u. De rest van het jaar enkel op zaterdag en zondag (zondag is het bedrijf in werking).

Website
http://www.bakkersmolen.be
Molenhoeve

De taverne heeft uiteraard een prachtig zicht op de molen. Ruim terras, waar je kan genieten van een ruim assortiment dranken en lekkere gerechtjes. Voor de bierliefhebbers is er het bakkersmolenbier (blond of bruin).

Telefoonnummer
03 677 22 67
Website
http://www.bakkersmolen.be/taverne.html
College van het Eucharistisch Hart

Midden in het groen van de ongerepte Kempense natuur ontdek je het College van het Eucharistisch Hart, een uitgestrekt klooster- en scholencomplex. Oorspronkelijk, in de 17de eeuw, stond hier de Rouwmoershoeve, een stichting van de abdij van Tongerlo. In het begin van de 20ste eeuw werd er een klooster voor paters redemptoristen opgericht. Daaruit groeide het huidige college.

Telefoonnummer
Eetcafé Den Haard

Den Haard is de uitgelezen plek voor een culinaire stop. In dit gezellige eetcafé kun je genieten van een 'Louis' of reuzenpannenkoek, een lekkere trappist of een uitgebreide maaltijd. Er is ook een zonneterras. Op de sluitingsdagen van het café kun je voor koffie en broodjes ook terecht bij bakkerij Van Bedaf.

Telefoonnummer
03 344 30 11
Openingsuren

Van donderdag tot maandag vanaf 11.30 u.

Website
http://www.denhaard.be
Quarantainestallen

De Quarantainestallen vormden een complex van 45 stallen waar dieren gekeurd en gebrandmerkt werden, en tijdelijk in afzondering konden worden geplaatst. Het vee (runderen, varkens en paarden) werd per trein aangevoerd. Na de vereiste quarantaine konden de dieren op de lokale markten verkocht worden. Deze stallen zorgden voor grote welstand in de regio.

Telefoonnummer
Café De Gouden Leeuw

De heerlijkheid Nispen ligt in Nederland. Het is met voorsprong de oudste plaats in de omgeving. In oude geschriften vindt men data die teruggaan tot 1146. In Café De Gouden Leeuw kun je terecht voor een lekkere koffie met appeltaart, een uitsmijter of de typisch Nederlandse bittergarnituur. Er is ook een gezellig terras.

Telefoonnummer
Website
http://www.degoudenleeuwnispen.nl
Vakantiehoeve Hanneken Tas

Vakantiehoeve Hanneken Tas hoort bij de gelijknamige boerderij, die haar naam te danken heeft aan een van de 14de-eeuwse bewoners, Jan Meertens, alias Jan Tas. Gasten die logeren in een van de drie vakantiewoningen kunnen op het gemengde bedrijf meehelpen met het melken van de koeien en het voederen van de kalfjes.

Telefoonnummer
0494 44 33 47
Website
http://www.hannekentas.be
Ijsboerderij 't Akkerhof

IJsboerderij 't Akkerhof bereidt sinds 1999 roomijs op ambachtelijke wijze. Daarvoor gebruikt men alleen verse koemelk. Dat spreekt vanzelf, met zo veel melkveebedrijven in de omgeving! Aan het ijs worden enkel natuurlijke smaakstoffen toegevoegd. Heerlijk zo'n ijsje recht van bij de boer!

Telefoonnummer
03 666 94 77
Website
http://www.rechtvanbijdeboer.be
Perron Noord

In het gebouw waar vroeger militaire piloten werden opgeleid is sinds 2014 bistro Perron Noord ingericht. Dit café maakt deel uit van een breed sociaal tewerkstellingsproject voor mensen met een beperking. Kempens Landschap vond negen partners bereid om te investeren in dit project. De uitbating van het café is in handen van Wotepa en De Rotonde, twee socialezorgorganisaties. In de grote tuin is het rustig zitten op de picknickbanken. Proef hier zeker een van de drie lokale bieren: een Oude Caert, Witkap Stimulo of een Fortun. Een pilsje van Primus of Mystic kriek serveren ze van het vat. Honger? Dan kies je voor een croque of tosti uit vuistje, verse soep met brood of een quiche met een slaatje.

Telefoonnummer
0474 48 16 03
Website
http://www.perronnoord.be
DVC Sint-Jozef de Kade

DVC Sint-Jozef de Kade zorgt voor de opvang van volwassenen met een motorische en een verstandelijke beperking. Er worden allerlei activiteiten aangeboden in het dagcentrum, dat ligt in een groene, rustige en gezonde omgeving. Er is ook woonvoorziening aanwezig.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietsroute staat helemaal in het teken van heide en striphelden. Vanuit Heide verken je de Kalmthoutse Heide, een zeldzaam overblijfsel van de oerheide die vele eeuwen geleden de hele Kempen bedekte. Via Essen, bekend wegens zijn karrenmuseum en 'jonge' Bakkersmolen, pedaleer je verder naar Nederland. In de middeleeuwse heerlijkheid Nispen ben je zowat halfweg. Via Wildert en het residentiële Kapellen fiets je terug richting Kalmthout waar je niet voorbij kunt aan de nalatenschap van striptekenaar Willy Vandersteen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.