Het land van stille waters

Bornem · 53 km

Klik hier voor de korte versie van 38 km
Oost-Vlaanderen ·
Bornem · Temse · Steendorp · Rupelmonde · Hemiksem · Schelle · Eikevliet · Wintam · Hingene · Branst · Weert ·
Taverne Sint Margaretha

Taverne Sint Margaretha is een gezellige bruine kroeg met een mooi terras.

Telefoonnummer
0476 81 22 99
Website
http://sintmargaretha.be
't Sas

De naam van deze taverne verwijst uiteraard naar het vroegere sas, in 1592 gebouwd tussen de nieuwe loop van de Schelde en de Oude Schelde en vandaag het oudste waterbouwkundig kunstwerk van het land. Tot 1950 werd hout uit Bornem over de Oude Schelde via het sas naar de scheepswerf van Temse vervoerd en omgekeerd werden van de steenbakkerijen uit de Rupelstreek dan weer steenschepen via het sas naar de kaai van Bornem getrokken.

Telefoonnummer
03 889 22 84
Website
https://t-sas-bvba.jimdosite.com
Streekmuseum De Zilverreiger

In het Streekmuseum De Zilverreiger, gevestigd in het voormalige dorpsschooltje van Weert, staat de mandenmakerij centraal. In de verbruikszaal of de binnenkoer kun je genieten van een 'Slijkbier', een biobiertje van 8,5° en een 'Slijkneuskoek'. Deze lekkere koek heeft de vorm van een hoofd met een lange neus waar chocolade aanhangt. Groepen krijgen, mits bestelling, 'Slijkgebak'. Wat slijk en slijkneus betekent zul je enkel ter plaatste te weten komen.

Telefoonnummer
03 889 06 03
Website
http://www.zilverreiger.be
Kasteel van Ursel

Meer dan 350 jaar was het 18de-eeuwse kasteel in Hingene het buitenverblijf van de hertogen van Ursel. De adellijke familie kon in 1973 de pracht en praal waarin ze leefde sinds het ancienrégimeniet meer betalen wegens de hoge erfenisrechten en deed het verblijf van de hand. De gemeente Hingene werd de nieuwe eigenaar, maar wist niet goed wat aan te vangen met het kasteel. Twee decennia verzamelde het kasteel stof, waarna de provincie Antwerpen het van de gemeente kreeg en er een culturele bestemming aan gaf. De classicistische gevel wekt niet de indruk dat het gebouw het resultaat is van vele aanpassingen, verbouwingen en toevoegingen. Het interieur geeft een mooi beeld van de evolutie van binnenhuisarchitectuur de voorbije eeuwen bij de beau monde.

 

Telefoonnummer
03 820 60 11
Website
http://www.kasteeldursel.be
Groenendijk

Gezellig café langs de Scheldedijk. Je kan hier terecht voor een lekker slaatje en/of een frisse pint.

Telefoonnummer
03 889 68 78
Website
http://www.groenendijkweert.be
Eetcafé Clothilde
Iedereen is welkom in het clubhuis van de waterskiclub. Het is aangenaam verpozen op de 2 terrassen met panoramisch uitzicht over het zeekanaal. Oplaadpunt voor elektrische fietsen.
Telefoonnummer
03 866 49 79
Website
http://www.clothilde.be
Nieuwe Scheldewerven
De Nieuwe Scheldewerven Rupelmonde is gespecialiseerd in scheepsherstelling van historische en antieke schepen. Zo ook de Askoy II, het zeiljacht waarmee chansonnier Jacques Brel naar de Markiezeneilanden voer. Voor de restauratie van het zwaarbeschadigde schip is ook staal van de ingestorte WTCtorens uit New York gebruikt.
Scheldedichter

Scheldedichter

Steendorp

Dichter, schrijver en journalist Bert Peleman (1915-1995) was een grote promotor van het toerisme in het Scheldeland. Vooral het leven van eenvoudige mensen, boeren en vissers die aan de boorden van de machtige getijdenrivier de Schelde wonen, voedden zijn inspiratie. In 1948 werd hij ter dood veroordeeld voor landverraad als lid van het VNV, maar hij ontliep de uitvoering van zijn straf.

Scaldiana
Telefoonnummer
037744556
Website
www.scaldiana.be
Tearoom Chantal
Telefoonnummer
037742962
Website
www.tearoomchantal.be
Den Duiventoren

De oude waterburcht van Wissekerke maakte deel uit van een verdedigingsgordel van forten aan de Schelde. Tot 1989 bewoonde de grafelijke familie Vilain XIII het kasteel, waarna het eigendom werd van de gemeente Kruibeke. Opvallende constructies zijn de 28 m lange smeedijzeren hangbrug uit 1820, met een draagkracht van 20 ton, en de ronde duiventoren waarin 700 duivenhokken zijn gemetseld. Den Duiventoren is dan ook de naam van de taverne op het kasteeldomein. Behalve van een slok en een hap kun je er in alle rust genieten van het uitzicht op kasteel, vijver en brug.

Telefoonnummer
03 744 02 40
Website
www.denduiventoren.be
Sint-Bernardusabdij

Dat baksteen in de Rupelstreek nog bekendstaat als ‘paepsteen’ is te danken aan de cisterciënzermonniken van de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem. Algemeen wordt aangenomen dat de geestelijken aan de wieg lagen van de ontginning van klei en de productie van baksteen. Beeldenstorm, brand en Franse Revolutie gaan niet onopgemerkt voorbij in Hemiksem, onder meer de kerk van de abdij wordt met de grond gelijk gemaakt. De monniken ruilden in 1836 de abdij in voor de Sint-Bernardusabdij in Bornem. De abdij toonde zich de eeuwen daarop multifunctioneel: er kwam een maritiem hospitaal, een correctionele gevangenis, een militair depot, een interneringskamp voor collaborateurs en ten slotte een kazerne. Nu kun je er een bezoek brengen aan het heemkundig museum of aan mensen op leeftijd in een van de serviceflats.

Telefoonnummer
03 887 70 59
Openingsuren

Rondleiding in de abdijgebouwen: van april tot september na afspraak. Heemkundig museum, Roelantsmuseum, Gilliotzaal: van april tot en met september elke eerste zondag van de maand van 14 tot 18 u. (Roelantsmuseum tot 17 u.).

Standbeeld Mercator

Cartograaf Gerard de Kremer (1512-1594), geboren in Rupelmonde, verlatijnste als wetenschapper zijn familienaam: de ‘Kremer’ of ‘Kramer’ werd ‘Mercator’ - letterlijk ‘verkoper’. Groot was zijn productie van kaarten niet, maar ze waren des te invloedrijker door de manier waaropze de realiteit projecteren. Hij vond ook de term ‘atlas’ uit.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

Kasteel Wissekerke

Het kasteel van Wissekerke was één van de eerste kastelen in ons land in neogotische stijl waarbij de vroegere Empire-elementen waren geïntegreerd. De voorname status van Philippe Vilain XIIII en Zoe De Feltz aan het keizerrijk van Napoleon vereisten een waardige leefomgeving naar de toen heersende stijl en smaak, zoals het Empire. Deze stijlkenmerken zijn tot op heden nog steeds overheersend aanwezig in het kasteel zoals in het grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal. Het kasteel is heringericht en is in hoofdzaak bedoeld om een tijdsbeeld weer te geven van de vroeg 19de eeuwse glorieperiode van de familie Vilain XIIII.

Telefoonnummer
03 740 04 00
Openingsuren

Elke laatste zondag van de maand (van 1 april tot 30 september) begeleidt een gids de bezoeker doorheen het kasteel en vertelt over het leven van de bedienden en de adellijke inwoners. Geleide bezoeken na afspraak.

Website
https://www.kruibeke.be/product/441/bezoek-kasteel-wissekerke
Bornem
Bornem ligt in een streek die Klein-Brabant wordt genoemd. De gemeente ligt geprangd tussen de Schelde en de Rupel en wordt doorsneden door de N16-expresweg. Het groene karakter van de gemeente, de wandelpaden langs de Scheldedijken en de historische monumenten maken van Bornem een interessante toeristische bezienswaardigheid. Op de plaats van een 10de-eeuwse versterking aan de Schelde werd in de 19de eeuw het bekende kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde in neogotische stijl herbouwd. In het centrum van Bornem bevinden zich de Onze-Lieve-Vrouwkerk, het Landhuis en een gedenkteken voor de Boerenkrijg die in Bornem lelijk huis heeft gehouden. Vlak bij het centrum ligt de Sint-Bernardusabdij, een cisterciënzerabdij die hier in de vroege 17de eeuw werd gesticht door Don Pedro Coloma, een Spaanse edelman en de toenmalige eigenaar van het Land van Bornem. De abdij bezit een bijzonder waardevolle bibliotheek met meer dan 40.000 werken over de geschiedenis van de orde.
Telefoonnummer
03 890 69 00
Website
http://www.bornem.be
Kerk van O.L.Vrouw en St.-Leodegarus
Als je in het Landhuis in Bornem binnenloopt voor toeristische informatie over de streek en over Bornem, loop dan zeker eens deze nabijgelegen kerk in. Je vindt er een prachtige, unieke romaanse crypte waar Don Pedro Coloma begraven ligt. Don Pedro Coloma was de stichter van de Sint-Bernardusabdij in Bornem. In de kerk is het verder nog uitkijken naar een 15de-eeuws retabel, een hoofdaltaar van 1842 en 19de-eeuwse biechtstoelen en communiebank.
Telefoonnummer
03 889 06 42
Openingsuren
Van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 u. en van 14 tot 17 u. en tijdens misvieringen.
Mercatormuseum
Mercator, de wereldberoemde cartograaf Gerard de Kremer (1512-1594), werd geboren in Rupelmonde. Ter ere van deze prestigieuze burger werd er op het marktplein een standbeeld opgericht en halfweg de 20ste eeuw een Schelde- en Mercatormuseum ingericht in de Graventoren. Deze toren is het enige overblijfsel van de middeleeuwse burcht aan de Schelde waar het archief van het Graafschap Vlaanderen werd bewaard. Er is een permanente tentoonstelling over het leven en het werk van Mercator te bezoeken. Een unieke kans ook om de bakstenen Graventoren te beklimmen en te genieten van het adembenemende panorama over Rupelmonde en de Scheldestreek!
Telefoonnummer
03 219 17 40
Openingsuren
Van Pasen tot Allerheiligen dagelijks van 10 tot 17 u.
Scheldeland
Telefoonnummer
03 774 46 13
Veerdienst Schelle-Wintam

Bootservice Van den Berge verzorgt de veerdienst tussen Schelle en Wintam. Fietsers en wandelaars kunnen gratis de oversteek van de Rupel maken. Er zijn twee afvaarten per uur. Op zonnige dagen is het hier echt een drukte van jewelste en moet de heen-en-weer waarmee de overtocht gebeurt non-stop varen. Om 12.30 u. vaart het pontje niet.

Telefoonnummer
Noordelijk eiland

Dit heerlijke stukje natuur, waar veel bloemen en planten groeien, wordt begraasd door konikpaarden en heckrunderen. Ondertussen is het waterrijke gebied een echt paradijs voor trekvogels en watervogels geworden. De kijkhut biedt een fraai uitzicht op de waterpartijen.

Telefoonnummer
Zeesluis

De grote zeesluis van Wintam verbindt de Schelde met het Zeekanaal Brussel-Schelde. Dit is een van de oudste kanalen van België: het werd al uitgegraven in de 16de eeuw. Vroeger sprak men van 'Brusselse Schipvaert'. Na heel wat aanpassingen is het ondertussen bevaarbaar voor kustvaarders tot 10.000 ton. Een waardig alternatief voor het wegverkeer en het bijbehorende fileprobleem.

Telefoonnummer
De Dijkgravin

Het beeld van De Dijkgravin door Mariette Coppens verwijst naar de roman van Marie Gevers. Die vertelt het verhaal van een meisje dat na de dood van haar vader zijn functie als dijkgraaf in de buurt van Temse overneemt.

Telefoonnummer
Oud Tolhuis

Voor een perfect getapte pint kan je terecht in het authentieke café Oud Tolhuis. Er is ook een terras.

Telefoonnummer
03 887 60 39
Veerdienst Bazel-Hemiksem

De veerdienst verbindt de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Telefoonnummer
Eetcafé de Veertoren

In eetcafé de Veertoren kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Telefoonnummer
03 887 73 14
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 12 tot 22 u.

Website
http://www.deveertoren.be
Laarkapel

De ruim 500 jaar oude Laarkapel heeft in de loop van haar geschiedenis heel wat veranderingen ondergaan. Zo werd het originele staande beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën vervangen door het zittende beeld van de Mater Dolorosa. Ze is sinds 1939 beschermd als monument. In 2002-2003 wordt de kapel gerestaureerd en opnieuw voorzien van haar oorspronkelijke muurbedekking, met name witkalk en botermelk. Naast de kapel staat de sculptuur Brigand, een gedenkteken voor de vele moedige Schelse jongeren tijdens de Boerenkrijg.

Telefoonnummer
Twee oevers, twee bruggen

Twee bruggen overspannen de Schelde in Temse. De oudste van de twee, een basculebrug, was bij oplevering in 1955 met haar 365 m de langste van het land. Ze verving de eerste Scheldebrug tussen Temse en Bornem van Gustave Eiffel. De geallieerden bliezen die 343 m lange constructie uit 1870 om strategische redenen op. Sinds 2009 gaat het verkeer richting Bornem over een aparte dubbele basculebrug. Van op de brug zie je links in de bocht van de rivier nieuwe woningen, gebouwd op de bedrijfsterreinen van de in 1994 failliet gegane scheepswerven van Boel – de grootste van het land. Als je de brug af fietst, passeer je twee beelden van Karel Aubroeck (1884-1986), De Schelde en De Golven. Temsenaar Van Aubroeck maakt ook de beelden op de Paxpoort in Diksmuide en het koning Albertmonument in Nieuwpoort.

Steenbakkerij

Nomen est omen (een naam is een voorteken). Dat is zeker het geval in Steendorp, ontstaan door de komst van steenbak- kerijen. Nu nog produceert Wienerbergerer bakstenen. Aangezien de Schelde een getijdenrivier is, valt het kleine binnenhaventje recht tegenover de fabriek (foto rechts) – nu het natuurgebied de Kil – droog bij eb. De steenbakkerijen kwamen hier terecht vanaf 1880, omdat de toenmalige fabrieken in het aangrenzende Rupelmonde hun bedrijfsterreinen niet konden uitbreiden. Ook de zoutziederijen verdwenen uit Rupelmonde. Reden waarom Rupelmonde nu rust uitstraalt en Steendorp aan arbeid doet denken.

Brels boot

De Nieuwe Scheldewerven Rupelmonde is gespecialiseerdin scheepsherstelling van historische en antieke schepen. Zo ook de Askoy II, het zeiljacht waarmee chansonnier Jacques Brel naar de Markiezeneilanden voer. Voor de restauratie van het zwaar beschadigde schip is ook staal van de ingestorte WTCtorens uit New York gebruikt.

Graventoren

Op de plaats waar de Graventoren staat, domineerde in de middeleeuwen een indrukwekkende waterburcht alle scheepvaartverkeer op de Schelde en de Rupel. Die vesting werd in de 12de eeuw opgetrokken op bevel van de graven van Vlaanderen. De vesting met 17 (!) torens bewaarde het archief van het graafschap en deed ook dienst als gevangenis. Onder andere Mercator zat er zeven maanden vast op betichting van lutheranisme. Na de vernieling van de burcht in 1678, werden de bouwmaterialen hergebruikt in onder andere de bouw van de Onze-Lieve- Vrouwkerk in het stadscentrum. De Graventoren dateert van 1817 en deed dan dienst als jachtpaviljoen. Sinds 1955 is er een Schelde- en Mercatormuseum in ondergebracht. Boven op de toren staat een oriëntatietafel en heb je een prachtig uitzicht over de machtige Schelde.

Getijdenmolen

Een curiosum vlak bij het eilandje in Rupelmonde - alleszins uniek voor Vlaanderen en zelfs behoorlijk zeldzaam in Europa - is de goed bewaarde en nog altijd maalvaardige getijdenmolen. Al in 1187 stond op deze plek een watermolen. De huidige dateert van 1516 en functioneert met het water van het afgaande getij op de Schelde. Bovendien is deze molen voorzien van het grootste binnenwaterrad van het land: 1,2 m breed, met diameter van 6 m. In 1997 werd de molen volledig gerestaureerd.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Langs de boorden van de Schelde in Klein-Brabant fiets je door het decor van de succesrijke tv-reeks Stille Waters. Passages door Steendorp, Rupelmonde, Kruibeke, Hingene en Bornem maken deze tocht bijzonder gevarieerd.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.