Provinciale domeinen ontdekken met de fiets

12 jun 2020

Hoeveel provinciale domeinen denk je dat er in Vlaanderen zijn? 10? 20? Nóg meer! In totaal beheren de vijf Vlaamse provinciebesturen samen meer dan 50 recreatie- en groendomeinen. De Vlaamse provinciedomeinen weten jaarlijks maar liefst 10 miljoen bezoekers aan te trekken. Heb je zin om eens een ander domein te verkennen? Doen, er is keuze genoeg! 


Op bezoek bij Pieter-Paul Rubens (Antwerpen)

Op deze tocht verken je de streek in en rond het magische Mechelen. Je komt er langs de denderende dijken van de Dijle én verschillende Mechelse monumenten uit de 16e en 17e eeuw. Provinciaal domein Vrijbroek is echter de ware trekpleister op deze route. Het domein beschikt namelijk over een reusachtige rozentuin waar je maar liefst 1000 soorten rozen aantreft. Het is dan ook het pronkstuk van het domein en dus zeker een bezoekje waard! En nu je er toch eens halt houdt, kun je altijd nog een van de natuurcursussen of thema-activiteiten meepikken.

Ontdek hier de route van 53 km.

 


Een kanaal zonder boten (West-Vlaanderen)

Met de fiets volg je de levendige Leie en de toch wel dode Komense vaart. Hoezo dood? Heel simpel. Er heeft namelijk nog nooit een boot op het dit kanaal gevaren, doordat het eigenlijk nooit helemaal afgewerkt werd. Door dit traject te volgen, kom je al snel aan in het Provinciaal domein de Palingbeek. Het domein is meer dan 240 ha groot en zorgt voor ontspanning voor jong én oud: kinderen kunnen er zich uitleven op een gigantische speeltuin en volwassenen kunnen er allerhande natuuractiviteiten ontdekken. Uiteindelijk brengt deze fantastische fietstocht je onderweg ook nog langs een aantal overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog. Cultuur én natuur om werkelijk van te genieten!

Ontdek hier de route van 27 km.

 


Fruitige tocht in Haspengouw (Limburg)

Het Haspengouwse landschap is werkelijk bezaaid met fruitgaarden. De enorme hoeveelheid aan appel-, peren- en kersengaarden kleuren de stafkaarten van Haspengouw dan ook helemaal groen. Dorst onderweg? Even halt houden? Dat kan! Twee kastelen op de route zijn namelijk voorzien van een terras met, hoe kan het ook anders, een indrukwekkend uitzicht. Hier kun je dus genieten van een verfrissend drankje! Sint-Truiden kun je uiteindelijk ook niet zomaar voorbijfietsen zonder het Provinciaal domein Nieuwenhoven even te verkennen. Gaandeweg zal het domein je de geheimen van dit indrukwekkende bosgebied prijsgeven.

Ontdek hier de route van 46 km.