Overal kastelen

8 jun 2020

In de loop van de geschiedenis wist de adel altijd al de mooiste plekken uit te kiezen voor hun vele kastelen en paleizen, omringd door niets dan natuur. Nu de adel zo goed als helemaal verdwenen is, biedt ons dat eindelijk de kans om deze plekken voor onszelf te ontdekken. Ben jij ook niet bijzonder benieuwd naar de unieke plekjes waar de hogere klassen hun hart verloren? Op ontdekkingstocht dan maar langs erfgoed van de bovenste plank!


Groene kastelentocht in hart van België (Vlaams-Brabant)

Vele mensen zouden toch eens verbaasd opkijken, mocht je voorstellen om in de buurt van Brussel en de Luchthaven van Zaventem te fietsen. Je denkt aan enorm veel lawaai door de vele auto’s en weinig natuur door de weelde aan wegen. En toch is er een magnifieke manier om deze omgeving te verkennen! Slimme fietswegen gidsen je namelijk door het prachtige platteland rond onze Belgische hoofdstad. Brabants Haspengouw heeft dan ook een heleboel natuurlijke plekjes in de aanbieding waar je echt van de stilte kunt genieten. Bovendien word je onderweg rijkelijk beloond met indrukwekkende oorden als het Kasteel van Ham, het Kasteel van Sterrebeek en het Kasteel van Ribaucourt.

Ontdek hier de route van 50 km.


Kastelentocht tussen Leie en Schelde (Oost-Vlaanderen)

De Leivallei vormt de bakermat van de Vlaamse schilder- en dichtkunst. Het unieke landschap maakte van de omliggende dorpjes ware kunstenaarsdorpen. Het idyllische decor werd dan ook gretig uitgekozen door de adel om er talrijke kastelen neer te zetten. De Schelde en een prachtig stukje rivierenlandschap brengen je langs Kasteel Viteux, Kasteel Borluut, Kasteel van Crombrugghe, Kasteel van Nazareth, Kasteel van Welden en Kasteel Ooidonk. Aan kastelen is er duidelijk geen tekort! Ben je echt helemaal weg van kastelen? Dan is dit dus dé tocht voor jou!

Ontdek hier de route van 46 km.


Hossen door kasteelbossen (West-Vlaanderen)

Bossen en kastelen, de perfecte combo! Cultuur en natuur leven er in harmonie samen. Daarom… Allen richting de Kasteelbossen! Ten zuidwesten van Brugge strekken de Kasteelbossen zich uit over de stedelijke groendomeinen Beisbroek, Tudor, Foreest, het provinciedomein Tillegembos, Vloethemveld, Magdalenagoed en de bossen rond het Kasteel Van Loppem en de Sint-Andriesabdij Zevenkerken. De adel had er overduidelijk geen moeite mee er de meest idyllische plekjes in de regio uit te kiezen! Het is een prima omgeving voor fietsers en wandelaars, waar jan en alleman aan zijn trekken komt!

Ontdek hier de route van 39 km.

 

Fotografie : Koen De Langhe