Op zoek naar verfrissing

24 jun 2022

Heb je ook een beetje nood aan verfrissing deze zomer? Dan zijn onze fietsroutes langs het water perfect voor jou. Laat de warme zomerdagen je niet tegenhouden en flanneer langs de mooiste waterwegen van Vlaanderen. Er is maar een boodschap en dat is genieten!

 

1. Ontdekking van het Brugse Ommeland (West-Vlaanderen)

Vanuit Damme, dat tijdens de middeleeuwen aan de Zwingeul lag en een belangrijke overslaghaven was, verken je het Brugse Ommeland. Dit is een regio van waterwegen en bijgevolg ook van enkele comfortabele jaagpaden. Tijdens deze tocht volg je vooreerst het Zuidervaartje. Niet zo bekend, maar wel goed voor een aantrekkelijke passage. Daarna flaneer je een hele tijd langs het kanaal dat Gent met Brugge verbindt. De finale kilometers brengen je langs de Damse Vaart, die min of meer in de historische bedding van de Reie is uitgegraven. Het riviertje stroomt nog altijd door het stadscentrum van Brugge, al is dat niet over de hele lengte bovengronds.

Ontdek hier de route van 41 km.

 

2. Driehoeksmeetkunde langs het water (Antwerpen)

Deze route lijkt wel uit een wiskundeboek te komen: drie waterlopen tekenen zowaar een rechthoekige driehoek met Oelegem, Schoten en Sint-Job-in-'t-Goor als hoekpunten. De enige dorpsdoortocht die je maakt, is die van Oelegem, waar je van start gaat. Eerst fiets je langs het brede, en economisch belangrijke Albertkanaal. Daarna volg je het Kanaal Schoten-Turnhout, een maatje kleiner dan de vorige water weg. De derde zijde van de waterdriehoek wordt gevormd door het Antitankkanaal: niet meer dan een brede gracht die in 1940 de Duitsers bij Antwerpen weg moest houden ... Op het feeërieke pad langs deze Antitankgracht word je ondergedompeld in een groene weelde van bomen en struiken.

Ontdek hier de route van 41 km.


3. Op de meanderende rand met Nederland (Limburg)

De start van deze Grensmaastocht ligt in het Maaseikse gehucht Heppeneert, bekend van zijn Kaartridder en van zijn wonderbaarlijke OLV van Rust. Langs de bochtenrijke Maas fiets je naar het prachtige natuurreservaat De Wissen, waar je op een vlot op de Oude Maas kunt kamperen. Via de kasteeldorpen Stokkem en Leut bereik je Maasmechelen met zijn Museum van de Mijnwerkerswoning. Met de Zuid-Willemsvaart als gezel vat je de terugweg aan. Je fietst langs Eisden, Lanklaar en Stokkem om dan van het kanaal weg te draaien en opnieuw de Maaskant op te zoeken.

Ontdek hier de route van 38 km.
 

 

Foto : David Samyn in opdracht van Fietsvakanties in Vlaanderen