Op rozentocht

1 jun 2021

Juni, de zomermaand, de rozenmaand. De roos, de koningin der bloemen, is al eeuwenlang geliefd om haar delicate schoonheid, geur en symboliek. Er zijn verschillende vormen en kleuren, de ene nog mooier dan de andere. Deze routes brengen je langs een aantal openbare rozentuinen, die je zeker niet links mag laten liggen op je fietstocht!


1. Geuze, rozen en … kastelen!

Aan kastelen geen gebrek in het Pajottenland. Sommige zijn in privéhanden en verschuilen zich achter hoge hagen en hekken. Andere hebben gelukkig een openbaar karakter of laten zich op zijn minst in volle glorie bewonderen. Hét pronkstuk van deze streek is het Kasteel van Gaasbeek, gelegen in een schitterend park. Maar ook het Kasteel van Groot-Bijgaarden en het Colomakasteel in Sint-Pieters-Leeuw met zijn unieke rozentuin, zijn historische pareltjes. Ten westen van Brussel fiets je tijdens deze tocht door het land van de geuze.

Ontdek hier de route van 56 km.

 

2. Van kanaal tot castellum

Gelegen tussen Brugge en de Middenkust is Oudenburg een prima uitvalsbasis voor een vlakke fietstocht. Via de schitterende jaagpaden langs de Plassendalevaart en het kanaal Gent-Oostende doorkruis je het land van Permeke. Van hem bezoek je in Jabbeke zijn schitterende kunstenaarswoning. In Plassendale en Stalhille heb je aandacht voor het watererfgoed. Terug in het Arnoldusstadje bezoek je het RAM en de abdijhoeve en proef je een ... Arnoldusbier.

Ontdek hier de route van 33 km.