Op het juiste spoor

14 jun 2021

Wist je dat België een spoorwegnet heeft van meer dan 3000 kilometer? Om nog maar te zwijgen van de kilometerslange spoorlijnen die niet meer in gebruik zijn. Na de oorlog waren vele lokale spoorlijnen overbodig geworden. Gelukkig liet Vlaanderen dit stukje geschiedenis niet verloren gaan. Vandaag zijn de oude spoorlijnen omgetoverd tot aangename fietspaden die je meenemen naar de heerlijkste plekjes van Vlaanderen. Wij hebben de drie mooiste ritjes voor je uitgezocht.

 

Turnhout (Antwerpen)

Ooit verbond het ‘Bels Lijntje’ Aarschot via Turnhout met het Nederlandse Tilburg. Het doorsnijdt het typische landschap van de Kempen, met bosgebieden, beekdalen en vennen.

Ontdek hier de route van 41 km.

 

Steenhuffel (Vlaams-Brabant)

Dwars door de faluintjesstreek fiets je over de zogeheten ‘Leirekensroute’. Aan het eindpunt in Steenhuffel kan je uitblazen in het vroegere stationnetje, nu een bistro.

Ontdek hier de route van 34 km.

 

Beringen (Limburg)

In Limburg kun je niet om het mijnverleden heen. De ontdekking en ontginning van steenkool leidde er tot een ware bevolkingsexplosie. Voor de duizenden mijnwerkers werden nieuwe woonwijken - zeg maar hele dorpen met alle voorzieningen - gebouwd. Een mooi voorbeeld daarvan is Beringen-Mijn, met zijn prestigieuze Kioskplein als karakteristieke 'dorpsplaats'.

Ontdek hier de route van 50 km.

 

Fotografie: David Samyn in opdracht van Fietsvakanties in Vlaanderen