Op fietszoektocht naar ons nieuwe culturele erfgoed

14 dec 2016

En dat het tijd werd! Sinds kort is de Belgische biercultuur opgenomen in de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Een hele boterham vol om te zeggen dat ons bier, onze brouwerijen en onze biercultuur op een unieke wijze verweven zijn met de samenleving. Wij van Knooppunter wisten dat natuurlijk al langer en nemen je daarom graag nog ’s mee langs het culturele erfgoed.

1. Pajottenland, geuzeland: Eén van die typische biertjes die van België een bierland gemaakt heeft, is de Lambiek. Op de oevers van de Zenne en het kanaal Brussel-Charleroi waren de voorbije eeuwen tientallen gespecialiseerde brouwerijen actief. Van de elf overblijvers ontdek je er drie: 3 Fonteinen, Oude Beersel en Boon. Het geuzebier dat je onderweg proeft, is gemaakt van meerdere lambieken van verschillende leeftijden. Lambiekbier ontstaat door de inwerking van wilde gisten die alleen maar in het Pajottenland voorkomen. Start en aankomst van deze tocht is het bezoekerscentrum "De Lambiek" in Alsemberg, de ideale kennismaking met dit unieke erfgoed.
Bekijk de route en knooppunten

2. Een rondje roodbruin: Een ander pareltje binnen het Belgische bierpatrimonium is het roodbruine bier, een typisch Zuid-West-Vlaamse specialiteit. Het staat bekend voor zijn authentieke smaak en ambachtelijke bereiding en dankzij het zurige karakter en lage alcoholpercentage is het trouwens een ideale dorstlesser. Bekomen van dit tochtje doe je dan ook in een fijn cafeetje met een roodbruintje in je hand. En bezoek zeker ook de sfeervolle brouwerij Rodenbach dat zelfs een interactief en multimediaal museum herbergt over het bier en de familie Rodenbach.
Bekijk de route en knooppunten

3. Van smaakvol witbier tot adembenemende panorama’s: De "witte" van Hoegaarden, nog zo’n Belgisch bierpronkstuk. Tegenwoordig kun je het Hoegaardse witbier over heel de wereld drinken, maar nergens smaakt hij beter dan tussen de plooien van het Hageland. En fietsen is natuurlijk ook een aanrader, want de regio rond Hoegaarden kenmerkt zich door haar prachtige panorama’s, fijne dorpjes en vruchtbare velden. Hier rijpt cultureel erfgoed, da’s duidelijk.
Bekijk de route en knooppunten