Op fietszoektocht naar bergen

5 apr 2017

Vlaanderen is vrij vlak. Met deze boutade trappen we geen open deur in. En toch, wie de taalgrens opzoekt zal, flink wat hoogtemeters overbruggen. Andere regio’s zijn quasi volledig verstoken van enige geografische verhevenheid. Wij bedienen de vlakke-land-bewoners onder ons graag ’s met enkele bergachtige tips!

 

Tussen lusthof en steenbakkerij (61 km)

Ocharme de inwoners van Antwerpen stad en omstreken. Altijd maar vlakke wegen. Die lichte spanning bij het naderen van een brug… Wel, volg gewoon ’s de knooppunten van deze route. Je fietst langs de Scheldeboorden via Rupel naar Boom alwaar dé schrik van Antwerpen wacht, de Bosstraat. Hiervoor dien je niet doorheen de Schorre ofte Tomorrowland te rijden, maar neem je de weg er rechts van. Deze helling van 6% over een lengte van 700 meter blijft dé uitdaging voor de lokale wielertoerist.

Ontdek hier de route.

 

Tussen de Golden River en de hoogten van de Poelberg (42 km)

Ja, ook West-Vlamingen hebben het soms hard te verduren in hun zoektocht naar wat klimplezier. Eén van de hotspots, zeker op zondag, is de Poelberg, nabij Tielt. De echt liefhebbers kunnen deze ‘berg’ zelfs langs verschillende kanten beklimmen, een beetje zoals de Mont Ventoux, maar dan anders. Geniet verder nog van de kronkelende Leie en de zalige rust in deze gezellige plattelandstreek.

Ontdek hier de route.


Rondje berg op ’t Huppeke (43 km)

 

De startplaats van deze tocht heet niet voor niets Heist-op-den-Berg, bijnaam ’t Huppeke. Deze plek ligt immers op het tweede hoogste punt (48m) van de provincie Antwerpen. Deze tocht start meteen met een stevige klim. Je inspanningen worden enkele meters verder beloond met één van de bekoorlijkste plekjes van de Kempen: de omgeving van ’t Schipke aan de Grote Nete. De water- en uitkijktoren in het Bergbos biedt een weids uitzicht over de Netevallei.

Ontdek hier de route.