Op de koffie met de fiets

7 jan 2022

Mmm, een lekkere hete kop koffie, dat is genieten! En het scoort nog hoger op de geluksmeter als je er eentje drinkt tijdens een frisse fietsroute! Ons land is rijk aan heel wat koffiebranderijen die generaties meegaan. Op deze twee fietsroutes fiets je langs twee van de oudste koffiebranderijen én ontdek je heel wat natuurschoons onderweg.

 

Weidse panorama's en een groene spoorweg

Je houdt van afwisseling. En gelijk heb je. Tussen het plateau van Wijnendale en het polderland bij de Moerdijkvaart word je op je wenken bediend. Met dank aan het verleden en het reliëf. In de waterburcht van Wijnendale werd - al eens letterlijk - Vlaamse en Belgische geschiedenis geschreven. Van 30 m hoog bij de start gaat het snel naar de Ruidenberg, die piekt tot net boven de 50 m. De panorama's reiken er van de Kemmelberg in het zuiden tot de appartementenmuur aan de zeedijk in het noorden. Dan is het dalen tot 4 m of de hoogwaterstand van onze Noordzee. Naar West-Vlaamse normen een fors hoogteverschil! De zuidelijke helling naar het horizontale bovenvlak van het Wijnendaleplateau ervaar je als een echte kuitenbijter. Het talud aan de noordelijke overzijde doet je naar de remmen grijpen. Je acht je gelukkig met dat degelijke versnellingsapparaat, die krachtige remmen en goedgetrainde kuitspieren. Het fietspad op de oude spoorwegzate tussen Oostende en Torhout is dan weer vlak. Zoals beloofd is afwisseling troef. De Groene 62 gidst je terug naar en door het Wijnendaleplateau. Om af te sluiten is er nog een zijsprong naar een romantisch kasteel en mooi parkbos.

Torenhof Koffie vind je op de Oostendse Steenweg 251 in Eernegem, vlakbij knooppunten 34 en 49. Na een generatielange traditie in “koloniale waren” specialiseerde de familie Hanssens zich na de Tweede Wereldoorlog gaandeweg volledig in koffie. In 1957 werd de familie eigenaar van het domein ‘het Torenhof’, een gebouwencomplex met herenhuis, stallingen en verschillende economische activiteiten, zoals een herberg, een rosoliemolen, een brouwerij en ook een koffiebranderij. In 1985 werd het domein beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht. Vandaag is het Torenhof een begrip in de streek (bron: streekproduct.be)

Ontdek hier de route van 27 km.

 

Langs de malse beemden van de Nete en het Netekanaal

Je kunt geen mooiere intrede in ‘Schoon Lier’ bedenken dan langs het water fietsen naar dit pittoreske stadje. Stop even op het Zimmerplein met de Zimmertoren en het monument voor de Schapekoppen, en koop een Liers vlaaike voor onderweg. Dit is een route waar je, volgens schrijver Felix Timmermans, een ‘rillingske’ van zou krijgen.

Koffiebranderij Van Ouytsel vind je in de Rechtestraat in Lier, vlakbij knooppunt 19. De familie Van Ouytsel heeft er als koffiebranderij al een hele geschiedenis op zitten. In 1876 startten ze op de Grote Markt van Lier in huis De Doornen Kroon. In de loop der jaren is de productie naar de Rechtsestraat verhuisd. Maar de herinnering aan de Doornen Kroon blijft: met de naam van de oudste huismengeling als eerbetoon. Het is Judith Van Ouytsel die vandaag over de samenstelling waakt. In kleine hoeveelheden brandt ze de juiste Arabicabonen langzaam maar zeker tot 180°C. De geur en de kleur verraden wanneer de koffiebonen klaar zijn. Daar komt vakmanschap en precisie aan te pas! (bron : streekproduct.be).

Ontdek hier de route van 19 km.

Voor info over deze koffiebranderijen en andere kan je terecht bij www.streekproduct.be.