Op café in Limburg: 3 verfrissende fietsroutes!

18 aug 2016

Kwatongen durven wel ’s te beweren dat Limburg niet meteen een provincie is die kan pronken met een bierpatrimonium. Wij weten echter beter. Of wat dacht je van een eigen trappist en een mega-biermuseum?

1. Een Rondje Achelse Kluis: Noem de 6 Belgische trappisten. Veel kans dat een liefhebber Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren en Chimay vrij makkelijk kan ophoesten. De kenners onder ons weten echter dat in een gouw van Limburg ook de vaak vergeten Achel gebrouwen wordt. Deze trappist  rijpt pas sinds 1998 in de schaduw van de Achelse Kluis, een plek waar sinds 1656 kluizenaars samenwoonden. Het bier Achel blijft vrij exclusief, want de blonde en de bruine variant worden slechts in flessen van 75cl gebrouwen. En voor hetzelfde geld was dit een Nederlandse trappist. De benedictijnerabdij van Achel staat immers pal op de grens met Nederland, een grens waarmee je tijdens deze bosrijke fietstocht vaak mee zult flirten.

Bekijk de route.

2. Land van brouwers en Bruegel: Er bestaat nog steeds onduidelijkheid over de geboorteplaats van Pieter Bruegel de Oude, doch in Peer strijken ze graag de eer op. Het Breugelmuseum, met reproducties van zijn volledige oeuvre, is gratis en zeer de moeite. Maar dé trekpleister van deze tocht is – zeker voor de bierliefhebbers –het brouwerijmuseum in Bochelt, het grootste in zijn soort op Europese bodem. Het museum is een levenswerk van Jean Martens, de man die in de vorige eeuw ook Brouwerij Martens op de kaart zette. De vijf bieren van Martens Pils zijn wereldberoemd in Limburg maar worden ook duchtig geëxporteerd. Komt dat proeven, komt dat proeven!

Bekijk de route.

3. Rondje fruitig Haspengouw: Niet meteen een bekend biertje dat langs de wegen van deze tocht gebrouwen wordt, wel des te meer hypergezellige cafeetjes waar naar believen gedegusteerd en uitgerust kan worden. En fruit, veel fruit, want je fietst niet voor niets in de fruitschuur van Vlaanderen. Appel-, peer-, pruimen- en kersenboomgaarden zijn dus je deel. Maar proeven doe je zoals gezegd in een fietscafé in één van de verstilde gehuchtjes nabij Groot-Gelmen en Borgloon.

Bekijk de route.

 

 

Vind nog meer fietsplezier met de Knooppunter Cafébox! 

Deze fietsbox verzamelt per Vlaamse provincie 6 à 9 unieke knooppuntenroutes, telkens uitgewerkt in een lange en een korte versie. Elke vouwkaart in deze box bevat bondige informatie over wat er te zien en te beleven valt langs het traject: interessante plekken, echte biercafés, authentieke kroegen en brouwerijen die een bezoek verdienen.

Daarnaast vind je in deze box tal van tips om even op adem te komen op een leuk terras of in een restaurant met een hart voor bier. Je verneemt ook waar er op de eindlocatie of in de buurt ervan een leuk terrasje te vinden is waar je bij wijze van après-vélo honderduit kan nagenieten van de tocht die je maakte.

Knooppunter Cafébox -  € 34,99
Bestel nu!