ebikes


ebikes

Op avontuur met een gravelbike

28 jun 2022

Fietsen is de laatste tijd een ontzettend geliefde sport. De mogelijkheden zijn dan ook legio: een rustig ritje met een elektrische fiets, de bergen verkennen met een mountainbike of snelheid halen met een koersfiets. Maar heb je de gravelbike al eens getest? Dit is een relatief nieuwe fiets, speciaal ontwikkeld om offroad te rijden. In dit artikel lees je er alles over.

 

Wat is een gravelbike?

Een gravelbike is speciaal ontworpen om op onverharde wegen te rijden. Je trotseert hiermee geen gladde asfaltwegen, maar zanderige paadjes en ruwe gravelwegen. Zo’n gravelbike heeft dikke en brede banden voor optimaal comfort en meer grip op zachte, zanderige ondergronden. De banden zijn bij deze sport allesbepalend. Ze dienen immers als stootkussen bij ruige terreinen waardoor de schokken kleiner zijn. Hoewel een gravelbike met z’n brede banden misschien eerder naar een mountainbike neigt, lijkt het stuur wel op dat van een koersfiets. Het is aerodynamisch en de kabels zitten in de stuurbuis geïntegreerd waardoor je niet alleen een strakke en stijlvolle fiets hebt, maar ook sneller en vlotter rijdt. Allemaal aspecten die interessant zijn om te bekijken als je een gravelbike gaat kopen.

 

Route uitstippelen

Met een gravelbike ontdek je een bijzonder gevarieerd landschap. Deze fiets kan elk terrein aan, dus je slaat al sneller een onbekend paadje in. In België zijn er heel wat leuke plekjes om te ontdekken. Je kan de natuur in je buurt verkennen en vooral de avontuurlijke paden kiezen, maar waarom stippel je geen tocht uit aan de hand van knooppunten? Via deze website kan je makkelijk ingeven in welke omgeving en hoeveel kilometer je wil fietsen en dan krijg je een aantal routes voorgeschoteld. Of je kan zelf een route uitstippelen aan de hand van de routeplanner.

 

Gravelroutes in België

Ben je op zoek naar een aantal leuke routes om met met de gravelbike te rijden? Dan vind je in de Kempen vast en zeker je ding, want met zijn zanderige ondergrond vormt deze streek het perfecte domein voor de gravelbiker. De route langs Antwerpen, Zoersel en Malle is een aanrader voor wie al wat ervaring op de fiets heeft. Je rijdt er op brede stukken gravel door het bos, maar ook door smalle, zanderige paden. Als het geregend heeft, zal je ook wat plassen moet trotseren op onverharde wegen, maar dat maakt de pret eens zo groot. Fiets je graag in het mooie en rustige Limburg, dan vind je daar ongetwijfeld avontuurlijke paadjes die je langs de appel- en perenbomen brengen. Er zijn misschien nog niet zoveel aangeduide gravelroutes als mountainbikeroutes, maar dat maakt het net zo leuk om zelf op ontdekking te gaan!