Tournée locale in de hoppestreek

Poperinge · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Poperinge · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 43 km
West-Vlaanderen ·
Poperinge · Proven · Krombeke · Westvleteren ·
De Helleketel

Opmerkelijk in deze buurt, die tegen de Franse grens aanleunt, zijn de landelijke, vaak oeroude volkscafeetjes. Een mooi voorbeeld daarvan is De Helleketel in Watou, genoemd naar het nabije bos. Naar Franse mode wordt in deze bruine kroeg picon bereid, ook al zijn het plaatselijke biertje, de  lekkere 'boerestuten' of een copieus Breughelbord evenmin te versmaden.

Telefoonnummer
0494 74 30 48
Sint-Sixtusabdij

De abdij is even oud als België. De eerste monniken vestigden er zich namelijk in 1831. Acht jaar later ondertekende koning Leopold I de brouwvergunning en begon het succesverhaal van het intussen wereldberoemde trappistenbier. De cisterciënzers van Westvleteren leven strikt de kloosterregel van Benedictus na: 'Ora et labora' of 'Bid en werk'. Jaarlijks brouwen de broeders 4750 hectoliter trappistenbier, en dat met hoofdzakelijk Poperingse hop. De abdij is niet toegankelijk, de grot en de kapel (wandelpad rechts van de abdij) wél. In het bezoekerscentrum Het Claustrum (tegenover de abdij) kun je via een interactief computerprogramma toch een kijkje nemen in de abdij. Tot voor kort was de trappist nog te koop aan de abdijpoort, maar tegenwoordig wordt het alom gesmaakte gerstenat uitsluitend via de webshop verkocht. 

Telefoonnummer
Website
https://sintsixtus.be
Herberg en eethuis Het Ovenhuis

Het Ovenhuis, in het hartje van poëziedorp Watou, is een gezellig eethuis en knabbelkroeg. Je proeft hier van een gezellige en nostalgische sfeer. Het interieur lijkt wel een schilderijtje van Anton Pieck. Het bruine interieur zet je onwillekeurig aan om te mijmeren over hoe het vroeger was. Vroeger... was dit een bakkerij, maar Greet en Joachim vormden die oude bakkerij om tot een plek om te genieten, bijvoorbeeld van een lekker glaasje Sint-Bernardus Tripel. In dit gezellige café hangen overal hopbellen, zo typisch voor deze streek. Het interieur werd ingericht met lambrisering uit kerken en je vindt er ook een authentieke toog uit 'de jaren stillekens'. Aan de muur ontdek je voorts leuke en sfeervolle zwart-witfoto's die je laten wegdromen naar hoe Watou er eertijds uitzag. Geniet hier ook bij een streekbiertje - en het aanbod is hier erg uitgebreid - van de lekkere gerechten van Greet en Jo, zoals een winterse hutspot, konijn in Sint-Bernardusbier, of de topper van het huis, een steak bearnaise, met handgesneden frietjes.

Telefoonnummer
057 38 83 38
Website
http://www.hetovenhuis.be
In de Vrede

In de polders en pal tegenover de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren staat dit moderne café In de Vrede. De abdij, waar de inmiddels wereldberoemde trappist van Westvleteren wordt gebrouwen, is niet toegankelijk voor het publiek. In Westvleteren brouwen ze drie trappistenbieren: de blonde (5,8%) met een groene dop en twee bruine van respectievelijk 8 en 10,8% met een blauwe en gele dop. De bieren zijn niet verkrijgbaar in de supermarkten, zodat velen afzakken naar de winkel van de abdij om ze (in beperkt aanbod) te kopen. Het bier is uitgegroeid tot een echte hype en soms is de winkel gesloten want de monniken brouwen maar een beperkte hoeveelheid per jaar. Het alternatief is een bezoek aan dit rustige café waar je terechtkunt voor de drie soorten. Verder kun je hier terecht voor een snack en ijscoupes en in de rechtervleugel van dit café bevindt zich het Claustrum, waar je van 14 tot 17 u. een inkijk krijgt in het kloosterleven van de monniken (vrij toegankelijk).

Telefoonnummer
057 40 03 77
Website
http://www.indevrede.be
Hopmuseum

Het Hopmuseum is ondergebracht in de gebouwen van de vroegere Stadsschaal, waar nog tot de jaren zestig van de vorige eeuw hop - het hoofdbestanddeel van bier - werd gewogen, gekeurd en verwerkt. Nu ontdek je er op een boeiende manier de Belgische hop- en biercultuur. Aan de hand van hopwerktuigen en beeldmateriaal wordt de geschiedenis van de hopteelt uiteengezet. Je leert er ook de diverse toepassingsvormen van hop, waarbij het gebruik van hop in bier de voornaamste is. De aparte geur van deze plant, het interactieve gedeelte, de oude filmpjes, de biercollectie met meer dan 1500 Belgische bieren... zorgen voor een geslaagd museumbezoek. Het Hopmuseum is tegelijk het geboortehuis van Dirk Frimout, de eerste Belg in de ruimte.

Telefoonnummer
057 33 79 22
Website
http://www.hopmuseum.be
Hopvelden

Rondom Poperinge, dat terecht de Hoofdstad van de Hop wordt genoemd, vind je zo'n 160 hectare hopvelden die een uniek uitzicht geven aan de streek. Hop is een plant uit de hennepfamilie. Het is de snelst groeiende klimplant van ons continent. De hopranken groeien langs draden, die gespannen zijn aan hoge staken. De plant is niet alleen de belangrijkste smaakgever aan bier, maar ook een natuurlijk bewaarmiddel. Bovendien heeft hij een medicinale toepassing. Van juli tot september rijpen de hopbellen en in het voorjaar zijn de hopscheuten een delicatesse. Met zoveel hopvelden is het normaal dat Poperinge een rijk hoperfgoed bezit: in de stad zijn er drie brouwerijen, het Hopmuseum, hopmagazijnen, en fiets- en wandelroutes rond het thema. Ten slotte vinden in Poperinge om de drie jaar tijdens het derde weekend van september de Bier- en Hoppefeesten plaats.

In het Brouwershof

'Nergens smaakt het bier beter dan bij de brouwer zelf', zo luidt het hier. Wie dit devies proefondervindelijk wil onderschrijven, kan terecht in Het Brouwershof, vlak naast brouwerij Van Eecke.

Telefoonnummer
057 38 87 02
Helleketelbos

Naast De Lovie, Bardelen- en Couthofbos, is er rond Poperinge ook nog het Helleketelbos, 41 ha groot. De 'ketel' verwijst naar het komvormige dal, vanwaaruit je de heuvelrug kunt beklimmen. Aan de oostzijde van het bos werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een lanceerbasis voor V1- en V2-raketten aangelegd, maar uiteindelijk werd het nooit gebruikt.

Watou

Watou is niet alleen bekend als brouwersdorp, maar ook als de plek waar al vele zomers dichters en beeldende kunstenaars neerstrijken om een bijzonder kunstenparcours te realiseren. Een blijvend aandenken aan dat kunstenfestival is het metalen silhouet van auteur Hugo Claus op het Watouplein, een meesterlijk portret, in 1993 gecreëerd door Roger Raveel.

Brouwerij Van Eecke

Brouwerij Van Eecke is actief sinds 1862. Het paradepaardje is het Poperings Hommelbier (blond, 7,5%). Verder produceren ze er onder meer Watou's Wit, Cuvée Watou en Kapittel (Blond, Pater, Dubbel, Prior en Tripel Abt). Je kunt de brouwerij bezoeken in groep en na afspraak. Brouwerij Van Eecke en brouwerij Het Sas hebben een zeer nauwe samenwerking. Sinds november 2016 heeft die samenwerking  een nieuwe dimensie gekregen onder de naam van Leroy Breweries. Beide brouwerijen gaan verder onder deze overkoepelende naam door het leven.

Telefoonnummer
057 38 80 30
Website
http://www.brouwerijvaneecke.be
Brouwerij Sint­-Bernardus

De brouwerij werd opgestart in 1946 en verwierf succes met zijn Pater 6, Prior 8 en Abt 12. De jongste jaren werd het gamma uitgebreid met Sint­Bernardus Tripel (8%), Sint­Bernardus wit bier (5,5%) en Watou Tripel (7,5%). Hun Bar Bernard, café-restaurant boven op de brouwerij, biedt een weids  uitzicht op de hoppevelden, de Westhoek en Frans-Vlaanderen.

Telefoonnummer
058 38 80 21
Website
http://www.sintbernardus.be
Bar Bernard

Vanuit Bar Bernard, het café-restaurant boven op de Sint-Bernardusbrouwerij, heb je een weids  uitzicht op de hoppevelden, de Westhoek en Frans-Vlaanderen. Je kan hier uiteraard proeven van de Abt 12, dat in de top 100 van de beste bieren ter wereld prijkt.

Telefoonnummer
057 38 80 21
Website
https://www.sintbernardus.be
Grooten onzen Heere

Zowat op de grens maar al wel op Frans grondgebied staat deze Grooten onzen Heere.

Au Nouveau St.-Eloi

Wie halt houdt in Au Nouveau St ­Eloi vindt er een nostalgische, knusse bruine kroeg. De waard wil van Au Nouveau St ­Eloi een echt biercafé maken. Inspiratie haalt hij uit de verhalen en tips van de klanten en dat resulteert nu al in een kaart met ongeveer 150 streek­ en speciaalbieren. Hij is ook 'officier van slaapmutske' een gamma bieren voor goedgemutsten. Wie houdt van pude-­, pietjes-­, sjoelbak en andere volks­- en gezelschapsspelen, is in Au Nouveau St Eloi evenzeer aan het goeie adres. Je kan hier ook intekenen voor een huifkartocht.

Telefoonnummer
0494 13 68 30
Website
https://www.aunouveaust-eloi.be
Lijssenthoek Military Cemetery

Ontdek in het Bezoekerscentrum net naast Lijssenthoek Military Cemetery het verhaal van de bijna 11.000 soldaten die hier begraven liggen. Print een dag van de scheurkalender af en ga met het verhaal op zoek naar het graf van die ene soldaat. Op de fotowand hangen honderden portretten, een plakboek dat blijft aangroeien en zo een gezicht geeft aan de graven. In het gehucht Lijssenthoek bevond zich van 1915 tot 1920 het grootste evacuatiehospitaal van de Ieperboog. Op het kerkhof liggen 10.784 soldaten met 30 nationaliteiten. Via de website, maar ook ter plaatse, kun je op zoek gaan naar een naam, een regiment, een bataljon. Of je kan er de exacte locatie van een grafsteen opzoeken. Dertig audiofragmenten, gesprokkeld uit brieven, dagboeken en registers getuigen over het verleden.

Telefoonnummer
057 34 66 76
Website
http://www.lijssenthoek.be
La Poupée

Gezellige bistro/tearoom in het hartje van de stad. Je kan hier terecht voor een snack, pannenkoeken, een ijsje maar ook voor een lekkere dagschotel.

Telefoonnummer
057 33 30 08
Den Grooten Onzen Here

Het restaurant op de hoek van Boescheepseweg en de Casseldreef is genoemd naar het buitengewoon hoge kruis aan de overkant. De specialiteit is BBQ op tafelgrill met houtskool.

Telefoonnummer
057 33 71 09
Website
https://www.dengrootenonzenhere.be
Poëziemuur

Dicht bij de kerk, op de muur van de oude pastorie, is een gedicht van Anton van Wilderode aangebracht: Het land van amen.

De Galge

Langs de Gravendreef zie je midden in de akkers en weiden een neogotische bakstenen constructie, in de volksmond 'de galge' genoemd. Dit bouwwerk was ooit een oriëntatiepunt in een doolhof met bos en hoorde bij het 300 meter verderop gelegen kasteel Couthof. De huidige kasteelheer is Henri d'Udekem d’Acoz, beter bekend als de oom van koningin Mathilde.

Couthofbos

Het Couthofbos (55 ha) is een van de weinige bossen uit de regio die de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd. Het ecologisch waardevolle domein is eigendom van graaf Henri d'Udekem d'Acoz, de oom van koningin Mathilde. Landgoed 't Couthof is een van de meer dan dertig grote en kleinere bossnippers die als een lappendeken over het landschap verspreid liggen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Overal in Vlaanderen wordt bourgondisch geleefd en culinair genoten, maar in de Westhoek gebeurt dit net dat tikkeltje meer. Zeker in en rond Poperinge, de 'hoofdstad van het hoppeland', dat tegen de grens met la douce France aanleunt. Meer dan tachtig procent van de hele Belgische hopproductie wordt er geteeld. Al eeuwen gebruikt men de plant om bier te brouwen. Hop geeft de drank zijn smaak, bitterheid en aroma en zorgt er ook voor dat je hem langer kunt bewaren. Geen toeval dus dat de meeste van de Belgische bieren die zijn opgenomen in de RateBeer-top 100 van beste bieren ter wereld, uit deze regio komen. Het joie de vivre vertaalt zich ook in de vele eetcafétjes die je her en der langs het parcours zult zien, waar je kunt genieten van stoofpotjes met bier of ambachtelijke bierpaté.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.