Met ge-Zwin-de pas ...

Damme · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 32 km
West-Vlaanderen ·
Oostkerke · Ramskapelle · Knokke-Heist · Knokke · Hoeke · Damme ·
De Welkom

Op de kaart van De Welkom staan liefst 126 soorten bier, waaronder zes van het vat. Het plaatselijke gerstenat heet Uilenspiegel (bruin, 8%) en Maerlant (tripel, 9%). De taverne biedt fietsers trouwens een degelijke fietsenstalling, fietskaarten en bovenal een ruim terras, met uitzicht op de Damse Vaart.

Telefoonnummer
050 60 24 92
Website
http://www.hotelwelkom.be
Uilenspiegelmonument

Naar aanleiding van de herdenking van het overlijden van Charles De Coster (honderd jaar geleden) werd in 1979 deze beeldengroep van Jef Claerhout opgericht. Charles De Coster schreef het verhaal van Tijl Uilenspiegel, de Vlaamse volksheld die samen met Nele en Lamme Goedzak allerlei fratsen uithaalt en het Vlaamse platteland op stelten zet. De beeldengroep stelt Tijl Uilenspiegel voor die iedereen een spiegel voorhoudt. De uilen staan voor de geleerden, de maraboes voor de geestelijken, de ezel met de bel stelt de politiek voor en de kikkers het gewone volk. In Damme is er ook een Uilenspiegelmuseum en een Uilenspiegelgedenksteen. Wie graag een biertje drinkt, kan in Damme ook eens proeven van het Uilenspiegelbier.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

Stadhuis Damme

Op het marktplein van Damme is het stadhuis een echte blikvanger. Aan de voorkant zie je zes nisbeelden met personen die belangrijk waren voor de ontwikkeling van de stad. In de toren huist een beiaard met 39 klokken en er hangt een stadsuurwerk, een van de oudste van België. Aan de rechterhoek buiten zie je ook twee justitiestenen die door vrouwen gedragen werden als boetedoening. Mannen belandden wellicht aan de schandpaal naast het stadhuis, die inmiddels verdwenen is. Boven vind je de Vierschaere waar recht werd gesproken, en de schepenzaal. Beneden zijn de hallenzalen waar vroeger goederen werden opgeslagen. Let op het prachtige booggewelf. In het stadhuis zijn veel 15de-eeuwse elementen bewaard gebleven zoals de houten toegangsdeur, de gotische schouw, de balken, en antieke stukken en wapens.

Telefoonnummer
050 28 86 10
Website
http://www.toerismedamme.be
Leopoldkanaal / Schipdonkkanaal

Toen midden 19de eeuw het Leopoldkanaal en vervolgens parallel ook het Schipdonkkanaal werd gegraven, 'botsten' beide waterwegen op de in 1813 aangelegde Damse Vaart. Prompt bedachten ingenieurs een ingenieus systeem van doorsteken om het water van deze afvoerkanalen onder de vaart door te leiden. Tijdens WO II werden deze 'sifons' verwoest. Sindsdien hebben Leopold- en Schipdonkkanaal 'vrije doorgang' richting zee en is de Damse Vaart afgedamd. Alleen de naam van het bekende palingrestaurant in die buurt herinnert nog aan die sifons.

Het 55 km lange Schipdonkkanaal heet officieel het 'Afeidingskanaal van de Leie'. Het kwam er midden 19de eeuw, om het overtollige water van de Leie af te voeren en Gent te behoeden voor overstromingen. Het Leopoldkanaal (46 km) voert het water van het poldergebied rond Boekhoute en Watervliet af. De laatste 20 km lopen beide waterwegen evenwijdig, enkel gescheiden door een dijk. Omdat het polderwater relatief zuiver en het Leiewater destijds sterk vervuild was, sprak men in de volksmond al vlug over de 'Blinker' en de 'Stinker'.

Damme Boekendorp

Wie graag boeken leest en koopt zal Damme extra plezierig vinden. Elke tweede zondag van de maand is er boekenmarkt in het centrum en bovendien zijn er heel wat boekhandels en antiquariaten gevestigd. Leuk om rond te snuffelen!

Molen van Sluis

Het historische centrum van Sluis is klein, maar met winkels en mosselrestaurants lokt het van oudsher veel dagjesmensen. Het stadhuis is voorzien van een belforttoren, wat uniek is in Nederland. Ooit had Sluis zeven windmolens, waarvan enkel De Brak is gebleven. De stellingmolen is tegenwoordig een van de meest unieke horecazaken van Sluis.

Telefoonnummer
0031 117 46 12 50
Website
http://www.molenvansluis.nl
Marie Siska

Het succesverhaal van Moeder Siska begon een goeie eeuw geleden, toen ze de hartvormige wafels die ze voor haar kroost bakte, aan de man begon te brengen. Al vlug werd dit een trefpunt en werden er ritten met paard en kar ingelegd om de kusttoeristen tot voor de deur te brengen. De zaak nam zo’n vlucht dat moeder Siska aan haar 16 (!) kinderen vroeg om zelf een eigen wafelbak te beginnen – het begin van een lange reeks bijhuizen. Moeder Siska overleed in 1918 aan de Spaanse griep. Maar haar imperium blijft, zoals je zelf in Knokke kunt zien.

Telefoonnummer
050 60 17 64
Website
http://www.siska-marie.com
Fietsbrug 'Lichtenlijn'

De naam 'Lichtenlijn' verwijst naar de twee vuurtorens in de onmiddellijke omgeving. Het design van deze fietsbrug doet denken aan een golf.

Borstbeeld van Dale

Je passeert het beeld van Johan Hendrik van Dale (1828-1872), de grondlegger en naamgever van het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal en dus eerder bekend als ‘de Dikke’. Van Dale was hoofdonderwijzer en archivaris in Sluis en schreef tussendoor leerboeken over taalzuiverheid en spraakkunst.

Hoeve Hazegras

Het Hazegras was eeuwen lang een uitgestrekte schorre en ook vandaag graast er veel vee. Op de hoeve Hazegras maken ze van de koemelk en verse room dagelijks vijftien variëteiten vers schepijs! In het ijshuisje of op het zonnige terras geniet je tegelijk van het uitzicht op de polders.

Telefoonnummer
0485 67 38 63
Website
http://www.hazegras.be
Grenspaal 361

Grenspaal 361 staat op de kruising van de Schaapsdreef en de Dikkendijk (België) en de Graaf Jansdijk (Nederland).

Marktplein

Het Dorpsplein van Sint-Anna-ter-Muiden ziet eruit als een prentkaart. Blikvanger is de dorpspomp.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Het open polderlandschap van de Zwinstreek is zoals Jacques Brel het zo kernachtig bezong in Le Plat Pays. De naam van het gebied verwijst naar de oorspronkelijke zeearm die tot ver in het hinterland binnendrong. Dankzij het Zwin waren Brugge en Damme bereikbaar voor zeeschepen en werden ze rijke handelscentra. Na de verlanding van het Zwin ontstond er een ander landschap. Het wordt vandaag gekenmerkt door uitgestrekte weiden, grachten vol rietkragen en kerktorens zonder spits. Heel typisch in dit decor zijn ook de kaarsrechte kanalen, omzoomd door bomen. Je kunt er ongestoord kilometerslang langs het water flaneren. Tijdens deze tocht fiets je nog over de zeedijk van Duinbergen, door Het Zoute in Knokke én ga je bovendien even piepen over de grens: in Sluis, evenzeer een zogeheten 'Zwinstad'.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.