In de schaduw van die Scone

Brugge · 50 km

Klik hier voor de korte versie van 36 km
West-Vlaanderen ·
Oostkamp · Loppem · Zedelgem · Sint-Andries · Brugge ·
Steenbrugge

Eeuwenlang was Steenbrugge een landelijk gehucht zonder eigen parochiekerk. In 1875 kwam er in één moeite een kerk, een pastorie en een school met een klooster. Vier jaar later startte in het klooster de bloeiende Sint-Pietersabdij, die vooral bekend zou worden voor zijn religieuze boekuitgaven.

Minnewater

Een van de meest idyllische plekjes van Brugge is zonder twijfel het Minnewaterpark. Tot 1784 was het de aanlegplaats van de barge of trekschuit die tussen Gent en Brugge voer. Een opvallend gebouw op de oostelijke oever is het kasteel de la Faille (1893). In het kasteel is een restaurant gevestigd. Jaarlijks wordt hier het Cactus-muziekfestival georganiseerd. Ten noorden van het park vind je het Prinselijk begijnhof Ten Wijngaerde, beslist een ommetje waard.

De Trutselaar

Zowel voor een snelle hap, een drankje op het mooi gelegen terras, als een uitgebreidere maaltijd kun je terecht bij In de Trutselaar. Voor de kinderen is er een speeltuin, de rosmolen en natuurlijk het bos.

Telefoonnummer
050 38 89 00
Website
http://www.detrutselaar.be
Domeinbos Vloethemveld

Dit rustgevende domeinbos was oorspronkelijk een heide-en veengebied. In 1296 werd het geschonken aan het Brugse Sint-Janshospitaal met de bedoeling er vruchtbaar akkerland van te maken. Omstreeks 1550 werd aan de noordzijde van het gebied de 1600 m lange Vosseberm aangelegd, een dijk die het kwelwater vanaf het hoger gelegen land moest tegenhouden. Zo ontstond voor de dijk een moerassig, waterrijk gebied, dat later Vloethemvelt werd gedoopt. Tussen 1770 en 1882 werd het bebost en dempte men de vijvers. In 1980 kocht het Rijk de overblijvende bosgronden aan en die vormen nu het 113 ha grote domeinbos. Er groeit ongeveer evenveel naald- als loofhout. De dominante soorten zijn grove den, zomereik en beuk. Het bos staat bekend om zijn talrijke soorten paddenstoelen. Je zult er vooral stootvogels aantreffen, want buizerd, wespendief, sperwer, boom- en torenvalk en ransuil zijn er goed vertegenwoordigd. Een waar vogelparadijs, dus. Het bos is vrij toegankelijk op paden en dreven. De Vloethemveldzate is met zijn 5,5 km de kortste groene as van West-Vlaanderen. Deze oude militaire spoorweg verbindt de bosgebieden Vloethemveld en Merkemveld-Doeveren en vormt zo een prachtige route voor fietsers en wandelaars.

Telefoonnummer
050 28 86 05
Website
http://www.natuurenbos.be
Sint-Andriesabdij Zevenkerken

Cultuur, wandelen en een lekker bier combineren in één uitstapje? Dat kan op het domein van de Sint-Andriesabdij in de Brugse deelgemeente Sint-Andries. De oorspronkelijke abdij dateert van 1100, de huidige van eind 19de eeuw. Je kunt er heerlijk wandelen in het vrij jonge Zevenkerkenbos, 50 ha groot met enkele prachtige dreven. Daarna kun je in de bistro van het Benedictusheem de benen onder tafel schuiven en genieten van een patersbiertje met of zonder paterskaas. Voor kinderen is er een speelplein. Loop zeker even de stemmige abdijkerk binnen en de abdijshop, gespecialiseerd in religieus-liturgische werken. Nu nog wonen in de abdij een 25-tal monniken.

Telefoonnummer
050 40 61 80
Openingsuren

De abdij kan niet bezocht worden; de abdijkerk is dagelijks geopend van 7 tot 21 u. Bistro: van september tot juni: maandag van 12 tot 18 u., van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 18 u., zondag van 10 tot 19 u. In juli en augustus: maandag van 12 tot 19 u., van dinsdag tot zondag van 10 tot 19 u. Abdijshop: van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 11.45 u. en van 14 tot 17.30 u., zondag en maandag van 14 tot 17.30 u. Bijbelhuis: woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 u.

Website
http://www.abdijzevenkerken.be
Provinciedomein Tillegembos

Tillegembos is het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen. In 1963 was het nog maar 44 ha groot, nu al 112 ha. Je kunt er een leuke dag doorbrengen want er is een gevarieerd aanbod. Zo zijn er tal van wandelpaden waarbij je afwisselend door naald- en loofbos wandelt. Voorts is er het prachtige kasteel met zijn strakke tuin en de neogotische domeinboerderij met oude rosmolen. Je kunt er ook de trappers op en de fietsroute Kastelenroute volgen, zonnen op de lig- en speelweiden en iets lekkers eten en drinken in de landelijke herberg De Trutselaar.

Telefoonnummer
050 38 24 16
Stedelijk domein Beisbroek

Beisbroek is een van de drie groene longen van Brugge. Samen met het Tudor- en Chartreuzenbos vormt het een aaneengesloten groene en recreatiezone van 160 ha groot, waarvan 100 ha bos is. Er loopt een lusvormig wandelpad van 5 km door. Via het kasteel Tudor met zijn kruidentuin en bijententoonstelling en het Chartreuzinnengoed met een grote hoogstamboomgaard van wel meer dan 170 vruchtbomen (75 appelrassen, 32 perenrassen, pruimen en notenbomen) kom je in het domein Beisbroek met twee extra troeven. In het kasteel kun je een natuurcentrum en de Volkssterrenwacht bezoeken. De tentoonstelling in het natuurcentrum is levendig en speels en beschikt over een kidslaboratorium. Op de site www.beisbroek.be vind je het gevarieerde aanbod van de Volkssterrenwacht Beisbroek. Vertrekkend aan het kasteel tref je een planetenpad aan dat je tot aan het heideveld brengt en dan kun je naar hartenlust wandelen in het bos en rusten bij een picknickplaats.

Telefoonnummer
050 32 90 11
Website
http://www.brugge.be
Kasteel Tillegem

De geschiedenis van deze waterburcht gaat terug tot de 14de eeuw, zijn huidige neogotische uitzicht kreeg Kasteel Tillegem eind 19de eeuw. Het biedt vandaag onderdak aan het Streekhuis voor de regio Noord-West-Vlaanderen.

Kasteel Tudor

Dit neogotische landhuis in 'Tudor-stijl' (een verwijzing naar de Engelse architectuur ten tijde van de heerschappij van het vorstenhuis Tudor) is gebouwd in 1904 en is daarmee een van de recentste kastelen in het Brugse. In 1980 kwam het kasteel en het domein in handen van de stad Brugge. Begin 2000 kwamen de kasteelgebouwen in privéhanden. De omliggende tuinen, kruidentuin en bossen zijn eigendom van stad Brugge.

Kasteel Koude Keuken

Het omwalde kasteel heeft zijn naam te danken aan Catelyne Coudekeuken, de eerste bewoonster begin 14de eeuw. Zijn huidige uitzicht kreeg het kasteel in 1900. De toegangspoort is wel in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Na de Tweede Wereldoorlog werd het domein eigendom van de stad Brugge, en het fungeerde als recreatie- en natuurgebied. Het kasteel werd ingevuld als restaurant. In 2004 werd het kasteel aan een particulier verkocht.

De Stoepa

Een eet- en praatkroeg waar je meteen merkt dat hier meer aan de hand is. Warme tinten, veel sfeerdetails en een inspiratierijke menukaart (met o.a. vegetarische loempia's, stoofpotjes met rijst, pasta, salades, wok met scampi's en groentjes) die je laat wegdromen naar warme en verre oorden. Oosterse en mediterrane invloeden. Proef als toetje eens van de witte chocolademousse met chocolade-ijs en Brugse kletskoppen. De kaart wijzigt overigens om de drie maanden. En op zonnige zomerse dagen kun je van dat alles ook genieten op het stemmige, indrukwekkende afgesloten binnenterras. Je kunt hier heerlijk genieten tot in de vroege uurtjes, met een bijzondere jenever, een lekkere rum, een van de talrijke cocktails op de kaart of een verfrissend wereldwijntje. Je bent hier overigens nooit alleen, integendeel, het is er vaak drummen voor een plaatsje.

Telefoonnummer
050 33 04 54
Openingsuren

Van dinsdag tot zaterdag vanaf 11 u., op zondag vanaf 11.30 u.

Website
http://www.stoepa.be
Kasteel van Loppem

Veilig verscholen in de natuur ligt het neogotische kasteel van Loppem, dat in 1859 werd gebouwd naar een ontwerp van de Engelse architect Welby Pugin en de bekende architect Jean Bethune (1821-1894). Het kasteel, het interieur en het park maken deel uit van hetzelfde ontwerp. In het romantische park vind je een doolhof, waar het heerlijk verantwoord verdwalen is. Dit unieke doolhof werd in de 19de eeuw ontworpen door de broers Albert en Ernest van Caloen, onder leiding van hun huisleraar E.H. Van der Meersch. Mooie 16de-17de-eeuwse schilderijen, 15de-16de-eeuwse beelden en een verzameling aardewerk uit de 16de tot de 19de eeuw sieren het interieur van het kasteel. Koning Albert I verbleef hier een maand in 1918.

Telefoonnummer
050 82 22 45
Website
http://www.kasteelvanloppem.be
Poertoren

De Poertoren werd in 1397 oorspronkelijk opgetrokken als verdedigingstoren. Een kleine eeuw later werd de toren omgevormd tot opslagplaats voor buskruit. Aan zijn voet vind je vandaag, verscholen voor onoplettende passanten, een romantische moestuin.

De Pierlapont

Kijkboerderij De Pierlapont is een typisch voorbeeld van een creatieve en educatieve omschakeling van boerderij naar hoevetoerisme. Met speeltuin en vele doe-activiteiten, zoals een leerpad. Zelfs prins Filip en prinses Mathilde kwamen er langs met hun kroost. Je kunt er iets drinken en een snack eten.

Telefoonnummer
050841783
Website
http://www.pierlapont.be
Ten Voute

Ten Voute ligt vlak bij het kasteel van Loppem, naast het doolhof. In de namiddag kan je hier terecht voor een vers gebakken pannenkoek, huisgemaakte appeltaart en een lekker ijsje.

Telefoonnummer
050 82 42 40
Website
http://www.tenvoute.be
Soeur Sourire

In de buurt van de Katelijnepoort ligt het terras van Soeur Sourire, voor de vele fietsers die over de Brugse vesten flaneren, een geschikt rustplekje.

Telefoonnummer
050 33 10 23
Domein Merkenveld

Merkenveld is bij Scouts en Gidsen Vlaanderen bekend als jeugdverblijf met 20 ha speelbos en 10 ha kampeerweiden. Er overnachten jaarlijks tot 33.000 kinderen en jongeren. Diep verscholen in het bos staat Kasteel Baesveld (niet toegankelijk).

Toon meer (+)Toon minder (-)

Weinig regio's in Vlaanderen hebben zo veel kastelen en abdijen als het Brugse Ommeland. Bij een recente inventaris van het bouwkundig erfgoed telde men er zelfs meer dan honderd. Tijdens deze fietslus verken je de randbossen ten zuiden en zuidwesten van Werelderfgoedstad Brugge, zeer toepasselijk de Kasteelbossen gedoopt. Ooit was het de speeltuin van de Brugse adel, vandaag die van fietsers en wandelaars. De Kasteelbossen zijn o.a. de groendomeinen Beisbroek, Tudor en Tillegembos, Vloethemveld en de bossen rond het Kasteel van Loppem en de Abdij Zevenkerken. Samen vormen ze de grootste boscluster van de provincie West-Vlaanderen. Deze tocht brengt je trouwens niet alleen langs bossen, maar laat je ook genieten van een mix van kasteelparken, open landschappen, kanalen én de Brugse Vesten.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.