Kastelen langs de Mandel

Ingelmunster · 45 km

Klik hier voor de korte versie van 31 km

Ingelmunster · 31 km

Klik hier voor de lange versie van 45 km
West-Vlaanderen ·
Ingelmunster · Meulebeke · Oostrozebeke · Wakken · Sint-Baafs-Vijve · Oeselgem · Sint-Eloois-Vijve · Ooigem ·
Kasteel Hernieuwenburg

In Wielsbeke is vooral het Kasteel Hernieuwenburg bekend, dat zich in de onmiddellijke nabijheid van het voetbalstadion bevindt. Het neoclassicistische kasteel werd verbouwd in de 19de eeuw en is nu in gebruik als gemeentehuis. Rond het kasteel ligt een groot park met een uitstekende sport- en recreatie-infrastructuur.

Telefoonnummer
056 67 32 00
Openingsuren

Alle werkdagen van 8 tot 12 u., dinsdag van 15 tot 19 u., woensdag van 13 tot 17 u.

Kasteel van Ingelmunster

De geschiedenis van het kasteel van Ingelmunster gaat een heel eind terug in de geschiedenis. Al in de 11de eeuw stond hier de burcht van Robrecht de Fries. Het huidige classicistische kasteel van Ingelmunster is gebouwd op de grondvesten van deze voormalige burcht. Het kasteel is omwald en ligt in een park. In 1986 kocht de rijke brouwersfamilie Van Honsebrouck het kasteel op. Het werd gerestaureerd en samen met het park opengesteld voor het publiek. In 2001 sloeg het noodlot toe: een groot gedeelte van het kasteel werd door brand vernield. In 2005 werd alleen de buitenkant en de hal hersteld. Het kasteel is niet meer te bezoeken.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het park is beperkt toegankelijk.

Website
http://www.kasteelingelmunster.be
Provinciaal Domein De Baliekouter
Wie graag wandelt in bos en open veld, kan in de streek van Tielt, Ingelmunster en Waregem terecht in de Baliekouter, een 26 ha groot provinciaal domein in Wakken. De provincie heeft na de aankoop tien jaar geduld gehad om het domein open te stellen voor het publiek. De natuur kon zich in alle rust ontwikkelen. Nu kunnen natuurliefhebbers er wandelen en genieten van het bos, weiden met knotwilgen, bloemrijke hooilanden, de vallei van de Mandel en het open landbouwlandschap. Ook de historische Sint-Catharinakapel maakt deel uit van het provinciedomein. Gemotoriseerd verkeer, mountainbikes en quads zijn niet toegelaten. Honden zijn toegelaten aan de leiband. De Baliekouter is gemakkelijk te bereiken via de weg Tielt-Wakken. Het domein beschikt over een parking.
Telefoonnummer
050 40 31 11
Openingsuren
Van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.dentergem.be
De Vrijdagmarkt

Tijd om even te verpozen? Dan zit je goed bij De Vrijdagmarkt, in het centrum van Ingelmunster, met uitzicht op het vernieuwde dorpsplein en de Sint-Amanduskerk. Deze gezellige tearoom heeft een uitgebreid aanbod exotische koffies en zelfgemaakte desserts. Ze serveren er ook dagvers bereide gerechten, pasta's en snacks.

Telefoonnummer
0474 63 54 88
Openingsuren

Van donderdag tot dinsdag.

Website
http://www.devrijdagmarkt.be
Kasteel Te Lake

Het omwalde kasteel Te Lake dateert van 1748 en was van het adellijke geslacht Limnander. Via de Limnanderdreef was het ooit verbonden met het centrum van Zulte, maar sinds het rechttrekken van de Leie is dat niet langer het geval. Het classicistische bouwwerk stond jaren leeg, tot het in 1990 werd gerestaureerd. Het is nu een feestzaal en in privébezit.

Telefoonnummer
André Demedtshuis
Het André Demedtshuis is een cultuur- en kunstencentrum, gelegen in het rustieke decor van de oude Leievallei. Het huis - opgericht in 1983 en volledig vernieuwd in 2011 - is genoemd naar de Vlaamse schrijver en cultuurpromotor André Demedts (1906-1992). Het André Demedtshuis bezit de ideale troeven om de bezoeker de schoonheid van cultuur en de rust van natuur te bieden. Het permanente André Demedtsmuseum en de maandelijkse kunsttentoonstellingen zijn zeker een bezoekje waard. Er zijn ook flink wat koffieconcerten in de aanpalende Sint-Bavokerk. Het André Demedtshuis is een geslaagde ontmoetingsplek voor cultuurgeïnteresseerden, voor zowel jong als oud.
Telefoonnummer
056 60 79 05
Openingsuren
Zaterdag en zondag van 14 tot 18 u. (winter tot 17 u.). In juli en augustus dagelijks.
Website
http://www.wielsbeke.be
Kasteel Ter Borcht
Verscholen in de restanten van een oud park ligt het omwalde kasteel van de baronie Meulebeke. De vroeg-17de-eeuwse herenwoning werd rond 1860 classicistisch verbouwd. De oude poorttorentjes behielden hun oorspronkelijke uitzicht. Het overwegend 19de-eeuwse interieur bevat een huiskapel uit de 18de eeuw. Kasteel Ter Borcht huisvest sinds 1965 het Vrij Instituut voor Lichamelijke Opleiding. In het park werd het gemeentelijk sportcentrum uitgebouwd; het is vrij toegankelijk voor wandelaars en sporters.
Telefoonnummer
051 48 88 91
Openingsuren
Het kasteel is enkel te bezoeken na aanvraag (telefoon of e-mail t.a.v. C. Devos).
Website
http://www.vilo.be
De Fagot

De Fagot is een begrip bij liefhebbers van folk, blues, kleinkunst, jazz en wereldmuziek. Heel wat bekende artiesten traden er op en in dit café stond de wieg van het bekende Labadouxfestival.

Telefoonnummer
051 31 00 74
Website
http://www.cafe-fagot.be
Bierkasteel Van Honsebrouck

De familie Van Honsebrouck, bekend van het 'Kasteelbier', richtte in Emelgem het 'Bierkasteel' op, een indrukwekkend brouwerijcomplex met bezoekerscentrum.

Telefoonnummer
051 62 27 30
Website
http://www.bierkasteel.be
Borstbeeld Karel van Mander

Voor het gemeentehuis staat het borstbeeld van Karel van Mander (1548-1606), bekende telg uit Meulebeke. Hij schreef poëzie en proza, schilderde en ontwierp wandtapijten. In 1583 ging hij in Nederland wonen waar hij o.a. lesgaf aan de jonge Frans Hals. Zijn werken zijn te zien in diverse musea, o.a. in Amsterdam, Los Angeles en Sint-Petersburg.

Vondel

De naam van deze voormalige brouwerij verwijst zowel naar de oprichter, Camiel Vande Vondele, als naar de dichter Joost van den Vondel. Tot begin jaren 1970 brouwde men er de roodbruine Vondel en het amberkleurige Lucifer, genoemd naar het bekendste werk van Vondel. Het gebouw in art-decostijl is nu een ontmoetingscentrum en bibliotheek.

Blauw Kasteeltje

Het Blauw Kasteeltje is een hoeve uit de 11de eeuw en 'stamhuis' van het geslacht van Mander, voorouders van de bekende schilder Karel van Mander. Ze worden beschreven in De Belgische Republiek, een roman van André Demedts, die hier niet zo ver vandaan werd geboren

Tearoom Baliekouter

De 17de-eeuwse hoeve 't Goed ter Mote is nu ingericht als bezoekerscentrum en tearoom met groot terras. De naam Baliekouter verwijst naar de zanderige heuvel of kouter die ooit eigendom was van de kasteelheer van Wakken.

Telefoonnummer
0497 83 93 96
Sint-Pieter-en-Sint-Catharinakerk

Wakken is een van de oudste nederzettingen van West-Vlaanderen. In de middeleeuwen was het een stad en in 1626 werd het zelfs tot graafschap verheven. Vandaag is het een bescheiden dorp, maar overblijfselen van die rijke historiek zie je nog op het marktplein, met het statige oud-gemeentehuis en classicistische Sint-Pieter-en-Sint-Catharinakerk (1794).

Kasteel van Wakken

Dit neoclassicistisch kasteel werd opgetrokken omstreeks 1840. Het staat op de plaats van het vroegere grafelijke slot (13de eeuw), ooit de residentie van Antoon I van Bourgondië, een bastaardzoon van Filips de Goede. Zijn kleinzoon Adolf, ridder en heer van Wakken, was buitengewoon afgezant van koning Filips II. Het 'nieuwe' kasteel werd lange tijd bewoond door de familie Kervyn de Lettenhove en later door de familie Dewever. Die stelde het kasteel ter beschikking als vakantieverblijf en na WO II als opvangtehuis voor kinderen waarvan de ouders slachtoffer waren van de repressie. In 1964 werd het ingericht als advocatenkantoor.

Goethalsmolen

Deze stellingmolen met zes zolderverdiepingen is genoemd naar de eerste eigenaar, Julien Goethals, en dateert van begin 19de eeuw. Hij is nog altijd eigendom van dezelfde familie, die er regelmatig demonstraties geeft. In 2012 werd de molen grondig gerestaureerd. Het is de bedoeling dat hij op termijn ook stroom zal opwekken, bv. bij stroompannes.

Sluizen van Ooigem

Om het aanzienlijke hoogteverschil tussen de Leie en het kanaal vanuit Roeselare te overbruggen, is er in Ooigem een sluis. De huidige werd in 1973 in dienst genomen en is een van de grootste van de Leiestreek. Ernaast is er de historische drietrapssluis uit 1872, beschermd als monument en na restauratie weer in gebruik om pleziervaartuigen te versassen.

Munkenhof

In de 5de eeuw kwamen hier Franken wonen en de vruchtbare gronden rond de Leie beboeren. In 964 werd de hele omgeving eigendom van de Gentse Sint-Pietersabdij. De monniken bleven er tot de Franse Revolutie - vandaar de naam 'Munkenhof'. Later werd de plaatselijke burgemeester de eigenaar. Vandaag is het nog altijd privé-eigendom.

Kasteel van Ooigem

Vanaf de 9de eeuw was dit de bestuurshal van de heerlijkheid Ooigem. Begin 16de eeuw liet het Bourgondische geslacht de Gros het verbouwen tot kasteel. In 1889 werd het eigendom van burgemeester Bernard Verhaeghe. Op het kasteel was o.a. Oscar Wilde enkele keren te gast. Ook bood het Stijn Streuvels inspiratie voor zijn verhaal 'Op het kasteel' (1904).

Toon meer (+)Toon minder (-)

Tijdens deze tocht fiets je in de vallei van de Mandel. In Ingelmunster is het nog een bescheiden waterloop. Ze voedt er de omwallingen van het plaatselijke kasteel. Verderop is het natuurlijke karakter van dit riviertje goed bewaard gebleven, zeker richting Wakken en Sint-Baafs-Vijve, waar het op de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen uitmondt in de Leie. Onderweg kom je langs enkele fraaie kastelen, maar ook bij het André Demedtshuis, genoemd naar de Vlaamse romancier, dichter en cultuurpromotor die vaak over deze regio heeft geschreven.

Praktische info

Afstand45 km