Kastelen langs de Mandel
Ingelmunster · 45 km
Klik hier voor de korte versie van 31 kmIngelmunster · 31 km
Klik hier voor de lange versie van 45 kmIn Wielsbeke is vooral het Kasteel Hernieuwenburg bekend, dat zich in de onmiddellijke nabijheid van het voetbalstadion bevindt. Het neoclassicistische kasteel werd verbouwd in de 19de eeuw en is nu in gebruik als gemeentehuis. Rond het kasteel ligt een groot park met een uitstekende sport- en recreatie-infrastructuur.
Alle werkdagen van 8 tot 12 u., dinsdag van 15 tot 19 u., woensdag van 13 tot 17 u.
De geschiedenis van het kasteel van Ingelmunster gaat een heel eind terug in de geschiedenis. Al in de 11de eeuw stond hier de burcht van Robrecht de Fries. Het huidige classicistische kasteel van Ingelmunster is gebouwd op de grondvesten van deze voormalige burcht. Het kasteel is omwald en ligt in een park. In 1986 kocht de rijke brouwersfamilie Van Honsebrouck het kasteel op. Het werd gerestaureerd en samen met het park opengesteld voor het publiek. In 2001 sloeg het noodlot toe: een groot gedeelte van het kasteel werd door brand vernield. In 2005 werd alleen de buitenkant en de hal hersteld. Het kasteel is niet meer te bezoeken.
Het park is beperkt toegankelijk.
Tijd om even te verpozen? Dan zit je goed bij De Vrijdagmarkt, in het centrum van Ingelmunster, met uitzicht op het vernieuwde dorpsplein en de Sint-Amanduskerk. Deze gezellige tearoom heeft een uitgebreid aanbod exotische koffies en zelfgemaakte desserts. Ze serveren er ook dagvers bereide gerechten, pasta's en snacks.
Van donderdag tot dinsdag.
Het omwalde kasteel Te Lake dateert van 1748 en was van het adellijke geslacht Limnander. Via de Limnanderdreef was het ooit verbonden met het centrum van Zulte, maar sinds het rechttrekken van de Leie is dat niet langer het geval. Het classicistische bouwwerk stond jaren leeg, tot het in 1990 werd gerestaureerd. Het is nu een feestzaal en in privébezit.
De Fagot is een begrip bij liefhebbers van folk, blues, kleinkunst, jazz en wereldmuziek. Heel wat bekende artiesten traden er op en in dit café stond de wieg van het bekende Labadouxfestival.
De familie Van Honsebrouck, bekend van het 'Kasteelbier', richtte in Emelgem het 'Bierkasteel' op, een indrukwekkend brouwerijcomplex met bezoekerscentrum.
Voor het gemeentehuis staat het borstbeeld van Karel van Mander (1548-1606), bekende telg uit Meulebeke. Hij schreef poëzie en proza, schilderde en ontwierp wandtapijten. In 1583 ging hij in Nederland wonen waar hij o.a. lesgaf aan de jonge Frans Hals. Zijn werken zijn te zien in diverse musea, o.a. in Amsterdam, Los Angeles en Sint-Petersburg.
De naam van deze voormalige brouwerij verwijst zowel naar de oprichter, Camiel Vande Vondele, als naar de dichter Joost van den Vondel. Tot begin jaren 1970 brouwde men er de roodbruine Vondel en het amberkleurige Lucifer, genoemd naar het bekendste werk van Vondel. Het gebouw in art-decostijl is nu een ontmoetingscentrum en bibliotheek.
Het Blauw Kasteeltje is een hoeve uit de 11de eeuw en 'stamhuis' van het geslacht van Mander, voorouders van de bekende schilder Karel van Mander. Ze worden beschreven in De Belgische Republiek, een roman van André Demedts, die hier niet zo ver vandaan werd geboren
De 17de-eeuwse hoeve 't Goed ter Mote is nu ingericht als bezoekerscentrum en tearoom met groot terras. De naam Baliekouter verwijst naar de zanderige heuvel of kouter die ooit eigendom was van de kasteelheer van Wakken.
Wakken is een van de oudste nederzettingen van West-Vlaanderen. In de middeleeuwen was het een stad en in 1626 werd het zelfs tot graafschap verheven. Vandaag is het een bescheiden dorp, maar overblijfselen van die rijke historiek zie je nog op het marktplein, met het statige oud-gemeentehuis en classicistische Sint-Pieter-en-Sint-Catharinakerk (1794).
Dit neoclassicistisch kasteel werd opgetrokken omstreeks 1840. Het staat op de plaats van het vroegere grafelijke slot (13de eeuw), ooit de residentie van Antoon I van Bourgondië, een bastaardzoon van Filips de Goede. Zijn kleinzoon Adolf, ridder en heer van Wakken, was buitengewoon afgezant van koning Filips II. Het 'nieuwe' kasteel werd lange tijd bewoond door de familie Kervyn de Lettenhove en later door de familie Dewever. Die stelde het kasteel ter beschikking als vakantieverblijf en na WO II als opvangtehuis voor kinderen waarvan de ouders slachtoffer waren van de repressie. In 1964 werd het ingericht als advocatenkantoor.
Deze stellingmolen met zes zolderverdiepingen is genoemd naar de eerste eigenaar, Julien Goethals, en dateert van begin 19de eeuw. Hij is nog altijd eigendom van dezelfde familie, die er regelmatig demonstraties geeft. In 2012 werd de molen grondig gerestaureerd. Het is de bedoeling dat hij op termijn ook stroom zal opwekken, bv. bij stroompannes.
Om het aanzienlijke hoogteverschil tussen de Leie en het kanaal vanuit Roeselare te overbruggen, is er in Ooigem een sluis. De huidige werd in 1973 in dienst genomen en is een van de grootste van de Leiestreek. Ernaast is er de historische drietrapssluis uit 1872, beschermd als monument en na restauratie weer in gebruik om pleziervaartuigen te versassen.
In de 5de eeuw kwamen hier Franken wonen en de vruchtbare gronden rond de Leie beboeren. In 964 werd de hele omgeving eigendom van de Gentse Sint-Pietersabdij. De monniken bleven er tot de Franse Revolutie - vandaar de naam 'Munkenhof'. Later werd de plaatselijke burgemeester de eigenaar. Vandaag is het nog altijd privé-eigendom.
Vanaf de 9de eeuw was dit de bestuurshal van de heerlijkheid Ooigem. Begin 16de eeuw liet het Bourgondische geslacht de Gros het verbouwen tot kasteel. In 1889 werd het eigendom van burgemeester Bernard Verhaeghe. Op het kasteel was o.a. Oscar Wilde enkele keren te gast. Ook bood het Stijn Streuvels inspiratie voor zijn verhaal 'Op het kasteel' (1904).
Tijdens deze tocht fiets je in de vallei van de Mandel. In Ingelmunster is het nog een bescheiden waterloop. Ze voedt er de omwallingen van het plaatselijke kasteel. Verderop is het natuurlijke karakter van dit riviertje goed bewaard gebleven, zeker richting Wakken en Sint-Baafs-Vijve, waar het op de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen uitmondt in de Leie. Onderweg kom je langs enkele fraaie kastelen, maar ook bij het André Demedtshuis, genoemd naar de Vlaamse romancier, dichter en cultuurpromotor die vaak over deze regio heeft geschreven.