Over moord en mysterie

Beernem · 47 km

Klik hier voor de korte versie van 32 km

Beernem · 32 km

Klik hier voor de lange versie van 47 km
Oost-Vlaanderen ·
Aalter · Ruiselede · Wingene · Hertsberge ·
Koffiehuis Touché

In het stille Maria-Aalter kun je even tot rust komen op het terras van het fraaie koffiehuis Touché. Weer op de fiets ontdek je 100 m verder het kasteel Blekkervijver, waar sinds 1948 de Broeders van Liefde wonen. Nadat de oorspronkelijke eigenaars opzagen tegen de herstellingswerken die nodig waren na de Tweede Wereldoorlog, bouwden zij op het domein een noviciaat – het Sint-Stanislasgesticht – met grote kapel. Vanuit de Aalterstraat heb je er zicht op. Critici menen dat Blekkervijver daarmee veel van zijn oorspronkelijke charme verloor. Het kasteel op het domein dateert van 1920. Toen liet de toenmalige eigenaar de hoeve met paardenstoeterij afbreken om er een in het oog springend verblijf in neo-Lodewijk XVI-stijl op te trekken.

Telefoonnummer
0495 42 68 64
Provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld

Indrukwekkend (232 ha groot!) provinciaal domein. Dit is het grootste aaneengesloten stuk bos van West-Vlaanderen. Je vindt er het intussen gerenoveerde kasteel Lippensgoed (1872) met zijn kasteelpark, enkele lig- en speelweiden, visvijver, speeltuin enzovoort. In het kasteel is een bezoekerscentrum ondergebracht. Een aanrader! Je maakt er kennis met de geschiedenis van dit domein en je komt op een speelse en vooral kindvriendelijke wijze meer te weten over fauna en flora. Wil je de natuur in trekken, dan kun je hier een gezinsrugzakje lenen, een fiets huren of je een folder met wandel- en fietsroutes aanschaffen. Het centrum heeft een uitgebreide activiteitenkalender met o.m. themawandelingen, workshops en cursussen, en het organiseert boeiende tijdelijke tentoonstellingen. Niet te missen is ook de collectie oude landbouwvoertuigen en werktuigen op het domein en de 1 ha grote ommuurde kruidentuin met wel vierhonderd verschillende kruiden. Vlak bij het kasteel vind je ook een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren.

Telefoonnummer
050 55 91 00
Openingsuren

Het domein is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Bezoekerscentrum: van zaterdag tot donderdag van 13.30 tot 17.30 u. (in juli en augustus dagelijks, van herfstvakantie tot paasvakantie tot 16.30 u. Groepen na afspraak.

Website
http://www.west-vlaanderen/bulskampveld
Domeinbos Hooggoed
Wie van wandelen houdt, moet zeker een bezoek brengen aan het Hooggoedbos. Het gebied zal je verrassen met zijn zandige wegen en dreven. Het Hooggoedbos is ook de thuis voor verschillende vogelsoorten. In 1687 werd het vermeld als een op cijnsgrond gebouwde hofstede. Het heeft zijn naam hoogstwaarschijnlijk te danken aan de relatief hoge ligging van het gebied. Het huidige domeinbos van 67 ha groot is sinds 1985 eigendom van de Vlaamse Gemeenschap en bestaat voornamelijk uit naald- en loofbomen en een aantal weiden. Het bos ligt in een zone waar overwegend aan landbouw gedaan wordt. Sommige delen van het bos zijn afgesloten, andere zijn vrij toegankelijk. Het bos maakt deel uit van het Landschapspark Bulskampveld. In het bos staan twee 19de-eeuwse kastelen verscholen: het kasteel Blekkervijver en het Hooggoedkasteel.
Telefoonnummer
09 380 24 57
Openingsuren
Van zonsopgang tot zonsondergang.
Brasserie De Radio

Brasserie De Radio heeft haar naam niet gestolen. Uiteraard verwijst die naar de vele radiomasten in de buurt. Ooit zorgden ze voor de communicatie met toenmalig Belgisch-Congo, later ook met de schepen op zee - de 'Radio Maritieme Diensten'. In de brasserie zit je goed voor zowel een zoetigheid als een stevige maaltijd. Er is een grote keus dranken en de huisspecialiteit is de Westmalle van 't vat.

Telefoonnummer
051 65 64 87
Website
https://www.brasseriederadio.be
Grafmonument baron d'Udekem d'Acoz

Bij het kruispunt met de N370 en Het Aanwijs tref je een grafmonumentje aan dat verwijst naar de eerste van de beruchte 'moorden van Beernem'. Hier werd het lijk gevonden van baron d'Udekem d'Acoz wiens echtgenote een verhouding had met burgemeester ridder de Vrière. Niemand durfde de Vrière hardop te beschuldigen, maar na de lugubere ontdekking volgden nog een aantal moorden en verdachte verdwijningen, vermoedelijk van getuigen. De reeks onopgeloste moorden, waarvoor het Bulskampveld het decor vormde, spreekt nog steeds tot de verbeelding. De feiten werden geromantiseerd in de tv-reeks De Bossen van Vlaanderen.

Kasteeldomein Schuurlo

Het oorspronkelijke kasteel werd tijdens WO I bezet door de Duitsers en liep veel schade op. In 1920 werd het eigendom van baron Charles Gillès de Pélichy. Hij liet het afbreken en vormde een van de vroegere bijgebouwen om tot het huidige, in neogotische stijl gebouwde kasteel. Het domein is privébezit, van het kasteel zie je enkel de inrijpoort vanaf de weg.

Bietenstekker

Tot begin 20ste eeuw leefde Maria-Aalter in grote armoede. Er werd nogal laatdunkend neergekeken op dat 'bosvolkje'. In dit schrale bos- en heidegebied waren de meeste mannen aangewezen op seizoenarbeid op de Franse bietenvelden en de vrouwen op kantklossen. De twee merkwaardige beeldhouwwerken tegenover het kerkje verwijzen naar dat harde leven van toen.

Domein Menas - Blekkervijver

Domein Blekkervijver was ooit het buitengoed van Gentenaar Charles Mast de  Maeght. Hij liet er in 1920 een kasteel in neo-Lodewijk XIV-stijl bouwen. Rond het kasteel kwam een prachtig park (15 ha) met dreven, een ingangspaviljoen, oranjerie en duiventoren. Bij het begin van WO II verbleven er veel Belgische soldaten. Toen de legerleiding op 28 mei 1940 besliste te capituleren, gooiden ze al hun wapens in de kasteelvijver zodat ze niet in handen van de Duitsers zouden vallen. In 1949 kocht de congregatie Broeders van Liefde het kasteel om er een noviciaat in onder te brengen (tot 2014). Vandaag is het een stilteplek en een gastenverblijf voor groepen. Het domein - dat nu officieel Menas heet - is toegankelijk, het kasteel niet.

Kasteel Hooggoed

Langs de Aalterstraat, ter hoogte van het huisnummer 92, bevindt zich diep in het bos Kasteel Hooggoed. Het werd begin 20ste eeuw gebouwd in opdracht van baron Charles Gillès de Pélichy. Het bleef lange tijd leegstaan zodat het in de volksmond al vlug het 'Rattenkasteel' werd genoemd. Intussen is het wel degelijk bewoond (en niet toegankelijk).

Kasteel De Roo / B&B Castel 't Haantje

De Brugse familie De Roo, ooit grootgrondbezitter in Doomkerke, liet in 1867 een bestaand boerenhuis verbouwen tot een klein kasteel met twee hoektorens. In het kasteelpark staat nog een schandpaal van 1783. Momenteel is hier een B&B gevestigd.

De Zande

'Ver van de bewoonde wereld' bouwde de Belgische overheid halfweg de 19de eeuw een École de Réforme, een heropvoedingsgesticht voor wezen en straatkinderen, landlopers en bedelaars. Het is de huidige gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdzorg De Zande. Errond kwam een citéachtige wijk met typerende huizen, bestemd voor het personeel van de instelling.

Kasteel Carpentier

Vanaf 1920 bood het kasteel uit 1883 onderdak aan de directie van het nabijgelegen zendstation. Het kasteel kwam opnieuw in het nieuws na de moord op de toenmalige bewoner Stijn Saelens op 31 januari 2012.

Peetje Klakke

Even verpozen in het centrum van Wingene kan in de schaduw van de kerktoren op het terras van Peetje Klakke waar je een mooi zicht hebt op het marktplein. Ze hebben er een uitgebreide bierkaart en na de middag is er een tearoomaanbod.

Telefoonnummer
051 48 48 11
Website
https://www.peetjeklakke.com
Smart-IJs

Bij Smart-IJs vind je ongetwijfeld je gading. De ijsjes worden er ambachtelijk bereid met dagverse melk en room van de eigen koeien en kwalitatieve ingrediënten. Naast unieke ijscreaties serveren ze er ook pannenkoeken en wafels. Er is een salon en een groot terras.

Telefoonnummer
0478 34 32 39
Kasteel Blauwhuis

Kasteel Blauwhuis werd in de 16de eeuw gebouwd door een voorvader van het geslacht Wyts de la Boucharderie, eigenaar van het leen en de heerlijkheid Wildenburg. Begin 19de eeuw kwam het in handen van de familie van der Bruggen. Die liet in 1860 aan de overkant een tweede kasteel optrekken. Het werd in 1985 afgebroken. Tegelijk werden wel de conciërgewoning en de koetshuisvleugel grondig gerestaureerd en omgebouwd tot een 'nieuw' kasteel in het oorspronkelijke park met zijn vijver en statige parkboomgroepen.

Kasteel van Hertsberge / Kasteel Rapaert de Grass

De kasteelsite met 16de-eeuwse kapel, was vanaf de 12de eeuw een proosdij die afhing van de Sint-Calixtusabdij van Cysoing. Geregeld verbleven er gestrafte monniken om 'tot inkeer' te komen. In 1880 werd het kasteel eigendom van baron Robert Rapaert de Grass die in 1921 de eerste burgemeester van (de pas dan zelfstandige gemeente) Hertsberge zou worden.

Kasteel Drie Koningen

In het gehucht Drie Koningen liet baron de Serret van Outryve d'Ydewalle in 1802 een kasteel in empirestijl bouwen. Naar verluidt gebeurde dat met afbraakmateriaal van de in 1799 verwoeste Sint-Donaaskerk van Brugge. Na de dood van André van Outryve d'Ydewalle in 1940 kwam het kasteel in handen van zijn oudste zoon Hubert, publicist, burgemeester en oprichter van de 'Boomkwekerijen Drie Koningen'. Hij overleed toen hij in juni 1944 door de Duitsers naar het kamp van Straubingen werd gedeporteerd. Het kasteel werd vooral bekend toen zijn weduwe gravin Hélène d'Hespel er tussen 1951 en 1982 kunstweekends organiseerde. In totaal zou zij er 1200 kunstenaars, politici en mediafguren hebben ontvangen.

Hoeve Colpaert

In Hoeve Colpaert serveren ze de crème de la crème van het hoeve-ijs.

Telefoonnummer
050 78 80 05
Urbancafé Lippensgoed

Bij de parking van domein Bulskampveld is er een cafetaria met een groot terras dat uitzicht biedt op het park en de speeltuin. De keuken serveert voor elk wat wils, van eenpansgerechten tot culinair hoogstaande bereidingen.

Telefoonnummer
050 66 27 66
Website
https://urbancafe-lippensgoed.business.site
Toon meer (+)Toon minder (-)

Bulskampveld (232 ha) is een van oorsprong woest heidegebied dat zich uitstrekt over Beernem, Wingene, Ruiselede en Aalter en in de 18de eeuw werd omgezet in bos en landbouwgrond. Sporen van deze ontginning zie je nog altijd aan het dambordpatroon van het landschap. De regio is rijk aan kastelen en de daaraan - vaak mysterieuze - verbonden verhalen. Denk maar aan de beruchte 'Moorden van Beernem', die plaatsvonden tussen 1915 en 1944. Feiten die werden geromantiseerd in de tv-reeks De Bossen van Vlaanderen.

Praktische info

Afstand47 km