Een rondje weg-van-de-wereld

Veurne · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 29 km
West-Vlaanderen ·
Steenkerke · Oeren · Alveringem · Vinkem · Izenberge · Leisele · Houtem · Bulskamp · Veurne ·
Sint-Laurentiuskerk

In en rond de Sint-Laurentiuskerk staat beeldend werk van de bekendste inwoner van Steenkerke - Willem Vermandere - die recht tegenover de ingang van de kerk woont en werkt. Onder een afdakje aan de ingang van de Sint-Laurentiuskerk van Steenkerke ligt een bijzondere steen. Lang voor er sprake was van internet, televisie, radio, kranten of andere communicatiemiddelen, diende de roepsteen om nieuws te verspreiden onder de dorpelingen.

Mout- en Brouwhuis de Snoek - Museum van de dorst

Wie het verleden van de dorst wil smaken, moet een bezoek brengen aan dit unieke erfgoedproject. Hier vind je immers nog een volledig authentieke brouwerij en mouterij uit de 19de eeuw. Dit uitzonderlijk stukje industrieel erfgoed voert je terug naar de pre-industriële tijd van hete asten, dampende brouwzalen en kille gistingskelders. Ervaar ook hoe er tijdens de Eerste Wereldoorlog voor duizenden soldaten in 'Bachten de Kupe' gebrouwen werd. De installaties werden tijdens de oorlog niet ontmanteld omdat de brouwerij achter het front lag en de laatste brouwer verkocht ook het koper niet tijdens de Koreaanse Oorlog. Door het vrijwaren van alle materiaal is dit een unieke site, waar alleen nog een brouwer ontbreekt om te brouwen. In de museumherberg Het Brouwershof serveren ze heerlijke, ambachtelijk gebrouwen West-Vlaamse bieren. Voor de kinderen zijn oude gezelschapsspellen aanwezig. Volwassenen kunnen bij het proeven van een biertje gerust ook een gezelschapsspel uitproberen.

Telefoonnummer
058 28 96 74
Website
http://www.desnoek.be
Mout- en Brouwhuis de Snoek - Brouwershof

In de museumherberg Het Brouwershof serveren ze heerlijke, ambachtelijk gebrouwen West-Vlaamse bieren. Voor de kinderen zijn oude gezelschapsspellen aanwezig. Volwassenen kunnen bij het proeven van een biertje gerust ook een gezelschapsspel uitproberen.

Telefoonnummer
058 28 96 74
Website
http://www.desnoek.be
Sint-Audomaruskerk

Net als in zoveel West-Vlaamse dorpjes is de kerk het dominante bouwwerk. Dat geldt ook voor de Sint-Audomaruskerk. Opvallend is de massieve vierkante vestingtoren. De kerk werd in fasen herbouwd na verwoesting door Franse troepen. Binnen zie je 17de- en 18de-eeuws rococomeubilair, beelden en schilderijen. Rond de kerk ligt het kerkhof met een witgekalkt muurtje met ringen. Tot 1993 werden hier stieren verhandeld op de stierenmarkt. Voor de kerk staat een natuurstenen beeld van een frontsoldaat uit de Eerste Wereldoorlog, die wijst naar het IJzerfront.

Telefoonnummer
058 28 87 52
Kerkhof Oeren

Op veel doden is het kerkhof van Alveringem in 1915 niet voorzien. Rond de 16e-eeuwse, laatgotische Sint-Apolloniakerk van Oeren komt een noodkerkhof. 651 gesneuvelde militairen vinden er hun laatste rustplaats, onder hen drie Duitsers. Door repatriëring van lichamen zijn er nu 509 grafstenen voor 508 soldaten (één graf is leeg). Op het kerkhof resten vijf heldenhuldezerkjes, die Joe English modelleert naar het Keltisch kruis, met inscriptie AVV-VVK en daaronder een blauwvoet. De zerkjes werden vanaf augustus 1916 geplaatst door het Vlaamsgezinde Comité voor Heldenhulde. Gesneuvelde piotten kregen gewoonlijk een houten kruis. Onbekenden metselden begin februari 1918 de letters AVV-VVK van 38 zerkjes dicht. In 1925 werd het merendeel van de 104 zerken vervangen door een Belgische grafsteen. In 1923 vond in Oeren de vierde IJzerbedevaart plaats. Daarna verhuisde dit herdenkingsfeest definitief naar Diksmuide.

Grote Markt Veurne

Met zijn vele historische gebouwen is het zonder meer een van de mooiste pleinen van het land. Pronkstuk is het stadhuis (1596) in renaissance stijl. Het aanpalende landhuis (1621), nu deel van het stadhuis, was ooit de zetel van het bestuur en het gerecht van de kasselrij (of het burggraafschap) Veurne. Opmerkelijk is ook het Spaans Paviljoen (15de eeuw), op de hoek met de Ooststraat. Je hebt vanaf het plein bovendien uitzicht op de gotische Sint-Walburgakerk (14de eeuw) en de Sint-Niklaaskerk (12de eeuw), die eigenlijk op de Houtmarkt staat.

Lovaart

Het autovrije jaagpad langs de Lovaart is zonder meer een van de mooiste fietstrajecten van West-Vlaanderen. Ooit verbond deze waterweg (vanaf Fintele) de IJzer met Veurne. Eeuwen lang was de Lovaart belangrijk voor de platte schuiten die bieten naar de Veurnse suikerfabriek transporteerden. Vandaag is er op het kanaal alleen nog pleziervaart. Het kanaalwater is relatief onbezoedeld gebleven en geniet faam bij hengelaars en palingpeurders.

Bergenvaartje

De Bergenvaart wordt ook 'De Kolme' genoemd. Wat vandaag nog slechts een brede gracht is, was in de middeleeuwen wel degelijk een kanaal. Binnenschepen konden zo van Veurne naar het Noord-Franse Bergues. Over de grens is dit Canal de la Colme trouwens nog altijd behoorlijk breed.

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk

De imposante Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk is sinds 1948 beschermd. Het is een gotische hallenkerk met een logge, zware westertoren met steunberen, uit de 15de-17de eeuw. Enkele romaanse ijzerzandstenen delen van de vroegere kerk bleven bewaard. Het meubilair omvat een 18de-eeuws orgel, een doksaal en enkele sculpturen, waaronder een calvarie met Maria Magdalena en diverse 16de-17de-eeuwse schilderijen. Je treft er ook gegroepeerde graven van kinderen aan. Op dit kerkhof ligt luitenant-generaal Wielemans uit de Eerste Wereldoorlog. Omheen de kerk is er ook een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Telefoonnummer
Kasteel Beauvoorde

Toeristische blikvanger in Wulveringem is het waterkasteel Beauvoorde. Het werd in 1617 opgetrokken door de hoogbaljuw van Veurne, op de plaats waar eerder de Saksische ridder Wulferus - vandaar 'Wulveringem' - zijn burcht had. Verscheidene adellijke families passeerden er de revue, tot het kasteel in verval geraakte. De Ieperse jonkheer Arthur Merghelynck redde het van de sloop. Hij werd in 1875 eigenaar van het goed en liet het met 'ongekende luister' herrijzen. De kunstzinnige man maakte van Beauvoorde zijn levenswerk en smukte het interieur op met antiek meubilair, talrijke schilderijen en kostbare keramiek. In 1905, drie jaar voor zijn overlijden, stelde de kinderloze Merghelynck zijn bezit ter beschikking aan de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Vandaag wordt het domein beheerd door de erfgoedorganisatie Herita.

Telefoonnummer
058 29 92 29
Openingsuren

Kasteel: van 1 april tot 31 oktober: woensdag van 14 tot 17 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 17 u.; in juli en augustus en tijdens de schoolvakanties van woensdag tot zondag van 10 tot 17 u.; van 1 november tot 31 maart enkel groepsbezoek. Park: het hele jaar door van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u. (in juli en augustus dagelijks).

Website
http://www.kasteelbeauvoorde.be
Tuur Djès

Tuur Djès, in 2015 door de lezers van een dagblad uitgeroepen tot het beste café van (Groot­)Veurne, is genoemd naar een plaatselijke kaasmaker en dorpsfilosoof en een echte ontmoetingsplaats '... voor Jan met de pet en Albert met de pittelair'. Het grote gamma bieren is indrukwekkend.

Telefoonnummer
0474 53 45 92
Website
http://www.beauvoorde.be/tuur-djegraves
Gasthof 't Voshol

Voor bierliefhebbers heeft Gasthof ’t Voshol op het dorpsplein van Leisele een ‘specialleke’ buiten formaat: de ‘Stoefer’. Een halveliterglas met vier alcoholische dranken: Sint-Bernardus Prior van het vat, Cointreau en twee ‘geheime’ dranken. Geflambeerd bij het inschenken.

Telefoonnummer
058 29 81 57
Website
http://tvoshol.be
Openluchtmuseum Bachten de Kupe

'Bachten de Kupe', 'Veurne-Ambacht', de 'Westhoek'; het zijn allemaal namen die verwijzen naar het meest westelijke deel van West-Vlaanderen, achter de IJzer. In dit openluchtmuseum zet je een stap terug in de tijd: je beleeft er hoe het leven in de Westhoek was in de 17de eeuw. Je wandelt er voorbij een Houtlandse boerderij met woning, wagenhuis, koeien- en paardenstal en een bakoven, ingericht met authentieke meubels en werktuigen. In het tweede deel loop je langs straatjes met streek- en kunstenaarshuisjes, een drukkerij, een schoollokaal, een slagerij, een tabakswinkel, een dokterspraktijk, een kapperszaak, een kruidenierswinkel... In het derde deel is er het dorpsplein met een kiosk, ambachtshuisjes en de dorpsherberg waar je een streekbiertje kunt drinken. Er is ook een tweedehandsboekenwinkeltje met meer dan 5000 boeken.

Telefoonnummer
058 29 80 90
Openingsuren
Van 1 april tot 31 oktober en tijdens de schoolvakanties: dagelijks van 14 tot 17.30 u.; in juli en augustus: van maandag tot zaterdag van 10 tot 17.30 u., zondag van 14 tot 17.30 u. Buiten deze periodes: woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17.30 u.
Stalijzermolen

De Stalijzermolen is een houten staakmolen uit 1804. Het is de enige van de vijf windmolens die Leisele ooit rijk was die is overgebleven.

Brasserie 't Nieuw Bulskamp

In de schaduw van de kerk kun je verpozen op het terras van volkscafé Nieuw Bulskamp. Ze serveren er heel wat streekbieren en lekkere pannenkoeken.

Telefoonnummer
058624112
Website
http://www.nieuwbulskamp.be
Spaans Paviljoen

Dit gotische pand (15de-16de eeuw) is een van de pareltjes die de Grote Markt van Veurne sieren. Oorspronkelijk was dit het Veurnse Stadhuis. Het verleende in de 17de eeuw onderdak aan Spaanse officieren. Momenteel doet het gebouw dienst als tentoonstellingsruimte.

Telefoonnummer
058 33 55 31
Openingsuren

Enkel tijdens de tentoonstellingen.

Website
http://www.toerisme-veurne.be
De Soetasse

Gezellige tearoom/brasserie in het centrum.

Telefoonnummer
058 31 34 52
Website
https://desoetasse-teahouse.business.site
Oeren

Het centrum van Oeren telt amper een paar huizen telt, maar was tot 1970 wel een zelfstandige gemeente. Bij gebrek aan raadszaal kwam de gemeenteraad bijeen in de opkamer van het eeuwenoude café De Leute (1672) en werden er zelfs huwelijken gesloten. De kerk was toegewijd aan Sint-Apollonia en is nu een expositieruimte.

Fortembrug

Fortem is een gehucht nabij de dorpskern van Alveringem. Het gehuchtje ligt een kleine kilometer ten oosten van de kern van het centrum, langs de weg naar Lampernisse en Oudekapelle. De brug verbindt beide oevers van de Lovaart.

Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk, een laatgotische hallenkerk van omstreeks 1500, werd meermaals door brand geteisterd, de laatste keer in 1909. De kerk is in 1939 beschermd als monument. De hele dorpskern is sinds 1996 een beschermd dorpsgezicht.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Tijdens deze fietstocht flaneer je vanuit Veurne door het uiterst westelijke deel van het land. West-Vlamingen spreken over 'Het Blote', als ze het hebben over het polderlandschap dat tegen de zee en de Franse grens – de 'schreve' – aanleunt. Bloot, omdat er enkel uitgestrekte weiden en piepkleine dorpjes zijn. Het uitzicht is er, in vergelijking met de rest van Vlaanderen, nog niet aangetast door lintbebouwing en andere ruimtelijke wanorde. Je ervaart er een onbetaalbaar weg-van-de-wereld-gevoel. Op het geloei van een koe na hoor je in dit fraaie stukje Westhoek enkel het zoeven van je wielen, ideaal om je hoofd leeg te maken en je batterijen weer op te laden. Ook lekkerbekken zijn in deze regio aan het goede adres: in de authentieke dorpscafeetjes proef je van paté, potjesvlees en een rijk aanbod aan bieren.

Praktische info

Afstand43 km