Het land van Stille Waters 2

Bornem · 53 km

Klik hier voor de korte versie van 30 km
Oost-Vlaanderen ·
Steendorp · Rupelmonde · Schelle · Hingene · Bornem · Weert ·
Taverne Sint Margaretha

Taverne Sint Margaretha is een gezellige bruine kroeg met een mooi terras.

Telefoonnummer
0476 81 22 99
Website
http://sintmargaretha.be
't Sas

De naam van deze taverne verwijst uiteraard naar het vroegere sas, in 1592 gebouwd tussen de nieuwe loop van de Schelde en de Oude Schelde en vandaag het oudste waterbouwkundig kunstwerk van het land. Tot 1950 werd hout uit Bornem over de Oude Schelde via het sas naar de scheepswerf van Temse vervoerd en omgekeerd werden van de steenbakkerijen uit de Rupelstreek dan weer steenschepen via het sas naar de kaai van Bornem getrokken.

Telefoonnummer
03 889 22 84
Website
https://t-sas-bvba.jimdosite.com
Streekmuseum De Zilverreiger

In het Streekmuseum De Zilverreiger, gevestigd in het voormalige dorpsschooltje van Weert, staat de mandenmakerij centraal. In de verbruikszaal of de binnenkoer kun je genieten van een 'Slijkbier', een biobiertje van 8,5° en een 'Slijkneuskoek'. Deze lekkere koek heeft de vorm van een hoofd met een lange neus waar chocolade aanhangt. Groepen krijgen, mits bestelling, 'Slijkgebak'. Wat slijk en slijkneus betekent zul je enkel ter plaatste te weten komen.

Telefoonnummer
03 889 06 03
Website
http://www.zilverreiger.be
Kasteel van Ursel

Meer dan 350 jaar was het 18de-eeuwse kasteel in Hingene het buitenverblijf van de hertogen van Ursel. De adellijke familie kon in 1973 de pracht en praal waarin ze leefde sinds het ancienrégimeniet meer betalen wegens de hoge erfenisrechten en deed het verblijf van de hand. De gemeente Hingene werd de nieuwe eigenaar, maar wist niet goed wat aan te vangen met het kasteel. Twee decennia verzamelde het kasteel stof, waarna de provincie Antwerpen het van de gemeente kreeg en er een culturele bestemming aan gaf. De classicistische gevel wekt niet de indruk dat het gebouw het resultaat is van vele aanpassingen, verbouwingen en toevoegingen. Het interieur geeft een mooi beeld van de evolutie van binnenhuisarchitectuur de voorbije eeuwen bij de beau monde.

 

Telefoonnummer
03 820 60 11
Website
http://www.kasteeldursel.be
Den Duiventoren

De oude waterburcht van Wissekerke maakte deel uit van een verdedigingsgordel van forten aan de Schelde. Tot 1989 bewoonde de grafelijke familie Vilain XIII het kasteel, waarna het eigendom werd van de gemeente Kruibeke. Opvallende constructies zijn de 28 m lange smeedijzeren hangbrug uit 1820, met een draagkracht van 20 ton, en de ronde duiventoren waarin 700 duivenhokken zijn gemetseld. Den Duiventoren is dan ook de naam van de taverne op het kasteeldomein. Behalve van een slok en een hap kun je er in alle rust genieten van het uitzicht op kasteel, vijver en brug.

Telefoonnummer
03 744 02 40
Website
www.denduiventoren.be
Standbeeld Mercator

Cartograaf Gerard de Kremer (1512-1594), geboren in Rupelmonde, verlatijnste als wetenschapper zijn familienaam: de ‘Kremer’ of ‘Kramer’ werd ‘Mercator’ - letterlijk ‘verkoper’. Groot was zijn productie van kaarten niet, maar ze waren des te invloedrijker door de manier waaropze de realiteit projecteren. Hij vond ook de term ‘atlas’ uit.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

Kasteel Wissekerke

Het kasteel van Wissekerke was één van de eerste kastelen in ons land in neogotische stijl waarbij de vroegere Empire-elementen waren geïntegreerd. De voorname status van Philippe Vilain XIIII en Zoe De Feltz aan het keizerrijk van Napoleon vereisten een waardige leefomgeving naar de toen heersende stijl en smaak, zoals het Empire. Deze stijlkenmerken zijn tot op heden nog steeds overheersend aanwezig in het kasteel zoals in het grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal. Het kasteel is heringericht en is in hoofdzaak bedoeld om een tijdsbeeld weer te geven van de vroeg 19de eeuwse glorieperiode van de familie Vilain XIIII.

Telefoonnummer
03 740 04 00
Openingsuren

Elke laatste zondag van de maand (van 1 april tot 30 september) begeleidt een gids de bezoeker doorheen het kasteel en vertelt over het leven van de bedienden en de adellijke inwoners. Geleide bezoeken na afspraak.

Website
https://www.kruibeke.be/product/441/bezoek-kasteel-wissekerke
Mercatormuseum
Mercator, de wereldberoemde cartograaf Gerard de Kremer (1512-1594), werd geboren in Rupelmonde. Ter ere van deze prestigieuze burger werd er op het marktplein een standbeeld opgericht en halfweg de 20ste eeuw een Schelde- en Mercatormuseum ingericht in de Graventoren. Deze toren is het enige overblijfsel van de middeleeuwse burcht aan de Schelde waar het archief van het Graafschap Vlaanderen werd bewaard. Er is een permanente tentoonstelling over het leven en het werk van Mercator te bezoeken. Een unieke kans ook om de bakstenen Graventoren te beklimmen en te genieten van het adembenemende panorama over Rupelmonde en de Scheldestreek!
Telefoonnummer
03 219 17 40
Openingsuren
Van Pasen tot Allerheiligen dagelijks van 10 tot 17 u.
Veerdienst Schelle-Wintam

Bootservice Van den Berge verzorgt de veerdienst tussen Schelle en Wintam. Fietsers en wandelaars kunnen gratis de oversteek van de Rupel maken. Er zijn twee afvaarten per uur. Op zonnige dagen is het hier echt een drukte van jewelste en moet de heen-en-weer waarmee de overtocht gebeurt non-stop varen. Om 12.30 u. vaart het pontje niet.

Telefoonnummer
Noordelijk eiland

Dit heerlijke stukje natuur, waar veel bloemen en planten groeien, wordt begraasd door konikpaarden en heckrunderen. Ondertussen is het waterrijke gebied een echt paradijs voor trekvogels en watervogels geworden. De kijkhut biedt een fraai uitzicht op de waterpartijen.

Telefoonnummer
Zeesluis

De grote zeesluis van Wintam verbindt de Schelde met het Zeekanaal Brussel-Schelde. Dit is een van de oudste kanalen van België: het werd al uitgegraven in de 16de eeuw. Vroeger sprak men van 'Brusselse Schipvaert'. Na heel wat aanpassingen is het ondertussen bevaarbaar voor kustvaarders tot 10.000 ton. Een waardig alternatief voor het wegverkeer en het bijbehorende fileprobleem.

Telefoonnummer
De Dijkgravin

Het beeld van De Dijkgravin door Mariette Coppens verwijst naar de roman van Marie Gevers. Die vertelt het verhaal van een meisje dat na de dood van haar vader zijn functie als dijkgraaf in de buurt van Temse overneemt.

Telefoonnummer
Veerdienst Bazel-Hemiksem

De veerdienst verbindt de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Telefoonnummer
Eetcafé de Veertoren

In eetcafé de Veertoren kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Telefoonnummer
03 887 73 14
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 12 tot 22 u.

Website
http://www.deveertoren.be
Graventoren

Op de plaats waar de Graventoren staat, domineerde in de middeleeuwen een indrukwekkende waterburcht alle scheepvaartverkeer op de Schelde en de Rupel. Die vesting werd in de 12de eeuw opgetrokken op bevel van de graven van Vlaanderen. De vesting met 17 (!) torens bewaarde het archief van het graafschap en deed ook dienst als gevangenis. Onder andere Mercator zat er zeven maanden vast op betichting van lutheranisme. Na de vernieling van de burcht in 1678, werden de bouwmaterialen hergebruikt in onder andere de bouw van de Onze-Lieve- Vrouwkerk in het stadscentrum. De Graventoren dateert van 1817 en deed dan dienst als jachtpaviljoen. Sinds 1955 is er een Schelde- en Mercatormuseum in ondergebracht. Boven op de toren staat een oriëntatietafel en heb je een prachtig uitzicht over de machtige Schelde.

Getijdenmolen

Een curiosum vlak bij het eilandje in Rupelmonde - alleszins uniek voor Vlaanderen en zelfs behoorlijk zeldzaam in Europa - is de goed bewaarde en nog altijd maalvaardige getijdenmolen. Al in 1187 stond op deze plek een watermolen. De huidige dateert van 1516 en functioneert met het water van het afgaande getij op de Schelde. Bovendien is deze molen voorzien van het grootste binnenwaterrad van het land: 1,2 m breed, met diameter van 6 m. In 1997 werd de molen volledig gerestaureerd.

Brug over de Schelde

De indrukwekkende brug over de Schelde (374 meter) is een van de langste van Vlaanderen. Al in 1870 realiseerde de Franse ingenieur Gustave Eifel - de man van de Parijse toren - hier een brug voor de spoorlijn Mechelen-Terneuzen. In 1955 kwam er een brug voor spoor- en autoverkeer en in 2009 een tweede parallelle brug met een apart fietspad.

De Notelaer

Vlaanderen maakte in 2001 kennis met De Notelaer in het televisiedrama Stille Waters. Het voormalige zomerpaviljoen van de adellijke familie d’Ursel is een ideale stopplaats om lichaam en geest te verzorgen. Voor lichaam: zijg neer op het tuinterras. Voor geest: wandel langs het literaire dijkpad en herkenin de basreliëfs de verzinnebeelde rivieren Leie, Schelde …

Telefoonnummer
03 889 69 20
Website
https://notelaer.be
Sas op de Oude Schelde

Het sas op de Oude Schelde in Bornem is de oudste nog werkende sluis van het land.

De Zilverreiger

In de voormalige jongensschool De Zilverreiger is een streekmuseum is gevestigd met aandacht voor de lokale ambachtslui van weleer. Er zijn tientallen volksspelen en de vroegere speelplaats is nu een groot caféterras. Je kunt er het plaatselijke biertje De Slijkneus proeven.

Telefoonnummer
03 889 06 03
Website
http://www.weertaandeschelde.be
Gehucht Branst

Midden het driehoekige centrumplein van Branast, en omringd door veel groen staat de neogotische Sint-Vincentius à Paulokerk van 1898.

Sint-Bernardusabdij
Een abdij met een rijk en lang verleden. In 1833 vestigden cisterciënzers uit de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem zich in deze classicistische abdij, oorspronkelijk een Engels dominicanenklooster, gesticht in 1603. De cisterciënzers onderscheidden zich door gebed, soberheid en landarbeid en maakten zich erg verdienstelijk bij de ontginning van 'woeste gronden'. De cisterciënzers in Bornem behoren tot de laatste groep en leven nu in het enige cisterciënzerklooster in Vlaanderen. De abdij bezit waardevolle schilderijen en een bibliotheek met meer dan 40.000 boeken, oude handschriften en incunabels. Ze kan echter niet vrij bezocht worden. Voor meer informatie neem je een kijkje op de gemeentelijke website van Bornem, www.bornem.be.
Telefoonnummer
03 889 08 11
Openingsuren
De abdij is enkel toegankelijk na schriftelijke aanvraag bij de abdij of de VVV.
Standbeeld Pedro Coloma

Voor de Sint-Bernardusabdij staat het standbeeld van Pedro Coloma, een Spaanse edelman. Hij zorgde voor een nieuwe verbinding tussen de Schelde en de Oude Schelde door in 1592 het Sas te bouwen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Het uiterste zuidwesten van de provincie Antwerpen ligt genesteld in de oksel van Rupel en Schelde en heet Klein-Brabant. Het is de streek van de (fusie-) gemeenten Bornem en Puurs-Sint-Amands. Een regio die niet alleen bekend is van de jaarlijkse Dodentocht, maar ook van Stille Waters. Sinds deze succesvolle tv-reeks in 2001 op Eén passeerde, is het fietstoerisme enorm toegenomen in Klein-Brabant. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het schitterende, natuurlijke decor waarin de serie zich afspeelde. Mede dankzij de goed onderhouden jaagpaden blijven de fietsers de plekken uit de tv-reeks opzoeken. Bovendien kan de regio uitpakken met enkele schitterende kastelen. Een bijkomende troef is dat de streek pal in het midden van Vlaanderen ligt. Zowel Limburgers als West-Vlamingen staan binnen de negentig minuten aan de Stille Waters.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.