Verrassende achtertuin van Brussel

Vilvoorde · 41 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Vilvoorde · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 41 km
Vlaams-Brabant ·
Eppegem · Zemst · Grimbergen · Vilvoorde ·
Norbertijnerabdij van Grimbergen

De abdij van Grimbergen, naast de Sint-Servaasbasiliek, in hartje Grimbergen, is de oudste nog bewoonde norbertijnenabdij ter wereld. In de abdij is alleen het abdijbiermuseum en de abdijkerk te bezoeken met gids, na afspraak met de gastenpater (tel. 02/272.40.62) of met de toeristische dienst van Grimbergen. Op zondag worden de vieringen opgeluisterd door het abdijkoor. De heilige Norbertus stichtte de abdij in 1128. Ze had zwaar te lijden onder de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw, maar werd daarna heropgebouwd. In 1796 werd de abdij opgeheven en werden de gebouwen gesloopt. In 1832 werd de abdij heropgericht. Na de Eerste Wereldoorlog werd het hele gebouwencomplex grondig gerestaureerd, waardoor de kanunniken van de Orde der Norbertijnen een fraaie woon- en werkomgeving hebben.

Telefoonnummer
02 272 40 60
Website
http://www.abdijgrimbergen.be
Domein 3 Fonteinen

Drie Fonteinen is een Engels landschapspark met stukken bos, een grote grasvlakte en brede lanen omrand met bomen. In de 18de eeuw stond er een kasteel, gebouwd door een Brusselse bankier, maar daarvan blijven enkel het ruiterijcomplex en de oranjerie over. Die laatste biedt nu onderdak aan een brasserie die uitkijkt op een Franse tuin. Naar de fonteinen (eigenlijk één fontein met drie waterstralen) zoek je tevergeefs. Ze werden opgericht na de aanleg van het kanaal Brussel-Rupelmonde en moesten de schippers van drinkwater voorzien. Vandaag zijn ze allemaal verdwenen. Tenzij je de drie tapkranen in de brasserie bedoelt. Zin in een smakelijke afsluiter van deze tocht?

Telefoonnummer
02 251 95 79
Website
http://www.dedriefonteinen.be
Tuchthuis

Het tuchthuis is een gerenoveerde site tussen de Zenne en het Zeekanaal Brussel-Schelde. Het werd in 1779 gebouwd op de plaats van de oude hertogelijke burcht. Het was toen een modelgevangenis op het vlak van hygiëne en gezondheid. Eind 18de eeuw werden hier dieven, prostituees en landlopers via het water naartoe gebracht vanuit Brussel. Ze leerden er een stiel zodat ze zich nog nuttig konden maken voor de maatschappij. Later deed het complex dienst als militair opleidingscentrum en brandweerkazerne. Het werd beschermd en kreeg een nieuwe bestemming als kantoren en appartementen. Ook socioculturele verenigingen en een hotel-brasserie kregen er onderdak.

Telefoonnummer
Oud badhuis

'Vuile handen veroorzaken dikwyls ziekte', lees je op een van mozaïekkartons in de opmerkelijke gevel van het oude Vilvoordse badhuis. In 1923 werd deze openbare badinrichting, opgetrokken in eclectische stijl, in gebruik genomen. Het initiatief kaderde in de toenemende zorg om de hygiëne en de gezondheid van de sterk groeiende arbeidersbevolking.

Telefoonnummer
Natuurgebied Dorent-Nelebroek

In de middeleeuwen lagen hier natte hooilanden, waar het dorpsvee vrij graasde. Het natuurgebied Dorent-Nelebroek is zo'n plek. Links en rechts merk je oude, afgesneden armen van de rivier op.

Telefoonnummer
Eglegemvijver

De Eglegemvijver, genoemd naar een nabijgelegen hoeve, werd in de jaren 1960 gegraven om de nabijgelegen snelweg E19 tussen Antwerpen en Brussel aan te leggen. De waterplas heeft een oppervlakte van 36 ha. Op het meer kan men hengelen, zeilen en windsurfen; gemotoriseerde watersporten zijn net als zwemmen niet toegelaten.

Telefoonnummer
Liermolen

Op het erf van de Liermolen kun je uitzakken met een drankje uit de herberg die zich op het domein bevindt.

Telefoonnummer
02 269 76 90
Website
https://www.mot.be
Museumcafé Tommenmolen

Het is heerlijk ontspannen in de Tommenmolen die recentelijk grondig werd gerenoveerd en waarvan de voormalige paardenstal nu dienstdoet als herberg. Bovendien is het er ook gezellig zitten op de charmante binnenplaats. Behalve voor een ruimer aanbod aan abdijbieren, trappisten en andere streekbieren kun je hier ook terecht voor streekgebonden gerechten met o.a. stamppot met boerenworst, stoofvlees met Grimbergen, ossenhaas, worsten, ribbetjes op de plank, wafels en pannenkoeken op de kaart.

Telefoonnummer
02 269 70 84
Website
http://www.tommenmolen.be
Charleroyhoeve

Dit was een voormalige hoeve van de abdij van Grimbergen. Toen ze in de 17de eeuw gebouwd werd, was Karel II landvoogd van de Spaanse Nederlanden. De hoeve werd naar hem genoemd - het kon nooit kwaad om je meester gunstig te stemmen. De Spanjaarden verdwenen, ook de monniken verlieten de plek, maar de hoeve bleef. Vandaag is de gemeente Grimbergen eigenaar en zijn er een aantal diensten ondergebracht, zoals een bibliotheek, het vredegerecht en vergaderzalen. Ook socioculturele verenigingen kregen er onderdak.

Telefoonnummer
Brasserie Fenikshof

Het Fenikshof is de brasserie van de abdij van Grimbergen. Hier is ook het biermuseum gevestigd, want sinds de stichting van de abdij, in 1128, brouwen de Grimbergse kloosterlingen bier. Het is dan ook verwonderlijk dat het Grimbergen-abdijbier nog maar sinds 1958 bestaat.

Telefoonnummer
02 306 39 56
Website
http://www.hetfenikshof.be
het MOT | Museum voor de Oudere Technieken

Het MOT is een actief museum over alles wat aangedreven wordt door water, wind en spieren. Je vindt er een unieke collectie handwerktuigen, machines, twee watermolens, een windturbine en zelfs een rosmolen. Er zijn tentoonstellingen over de soms onverwachte technische kant van het dagelijkse, zoals de was en de plas of het gebruik van hout. In het zomerseizoen kun je op de eerste en de derde zaterdag van de maand gratis naar 'levende' techniek komen kijken, tijdens de demonstraties 'Graan malen' en 'Smeden'; ook kun je brood leren bakken in een bakoven tijdens de Bak-Doe of de handen uit de mouwen steken tijdens een Was-Doe. Bovendien is het museum ijzersterk in technische geschiedenis. Zoek je informatie over een of ander werktuig of beroep, dan helpt de wetenschappelijke dienst of de website je op weg.

Telefoonnummer
02 270 81 11
Website
https://www.mot.be
Volkssterrenwacht Mira

Volksterrenwacht Mira kun je zowel individueel als in groep bezoeken. Individuele bezoekers zijn welkom op woensdag- en zondagnamiddag. Er valt heel wat te zien en te beleven: zo kun je met de draaibare sterrenkaart zelf de Vlaamse sterrenhemel verkennen, de slingerproef van Foucault uittesten, maquettes bekijken over o.m. het ontstaan van de seizoenen, een digitaal weerstation bezoeken en op het waarnemingsterras een blik werpen door de twee reuzentelescopen. Voorts zijn er nog de optische banken, een planetarium, een zonnetelescoop en de tentoonstelling over het heelal. Stof genoeg voor een aantal bezoekjes! Op de website van Mira kom je nog heel wat te weten over de ruimte en krijg je een overzicht van boeiende activiteiten en lezingen voor jong en oud.

Telefoonnummer
02 269 12 80
Website
https://www.mira.be
Liermolen

Deze 17de-eeuwse watermolen werd opgericht door de abdij van Grimbergen. Onder andere het graan en koren van de abdijhoeve werden er gemalen. Tot 1971 werd de site door een molenaar bewoond. Net als de Tommenmolen maakt deze watermolen vandaag deel uit van het Museum Voor Oudere Technieken. De molen wordt gebruikt voor maaldemonstraties.

Telefoonnummer
Website
http://www.mot.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Op deze fietstocht fiets je een behoorlijk eind langs water. Van Vilvoorde tot Hombeek is de Zenne je gezel. Tot voor tien jaar heette deze rivier de 'riool van Brussel' te zijn, maar ondertussen is het Zennewater weer proper en gezond. Tussen Humbeek en Vilvoorde peddel je langs het Zeekanaal Brussel-Schelde. In de buurt van Grimbergen ten slotte ontmoet je de Maalbeek met zijn fotogenieke watermolens. Zowel Tommen- als Liermolen zijn een bezoek meer dan waard.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.