Een samenloop van Demer, Velp, Herk en Gete

Lummen · 40 km

Klik hier voor de korte versie van 24 km
Limburg ·
Zelem · Halen · Linkhout · Schulen ·
't Vloot

Het alleenstaande gebouw aan het Schulensmeer doet sterk denken aan een boot. 't Vloot is genoemd naar een afwateringsgracht in het natuurgebied. Het doet niet alleen dienst als uitvalsbasis voor zeilers, surfers en kajakkers, maar ook als cafetaria voor passerende fietsers en wandelaars. Je kunt er zelfs een driegangenmenu bestellen. Vanaf het zonneterras heb je een ongehinderd uitzicht op de grillige vormen van het meer. Bovendien heeft Natuurpunt er een bezoekerscentrum ingericht waar je meer te weten komt over de fauna en flora in en rond het meer. In de vochtige graslanden groeien meer dan 400 soorten grassen en bloemen, en de oevers staan vol wilgen en rietkragen. En met wat geluk krijg je de zeldzame waterspitsmuis te zien.

Telefoonnummer
013 30 64 74
Openingsuren

Van 9 u tot 1 uur na zonsondergang. Van 1 november tot 31 maart alleen tijdens het weekend.

Website
http://www.tvloot.be
Sint-Jansbergklooster

In de 14de eeuw stichtte Gerard, heer van Diest, op een domein van 4 ha een kartuizersklooster. Van 1928 tot 1992 werd het bewoond door dominicanessen. Later werd het opgekocht door een coöperatieve vennootschap die fruit en groenten kweekte volgens de principes van de permacultuur. Het klooster heeft momenteel een bestemming als locatie voor bedrijfs- en privéfeesten gekregen.[ Bewonder zeker de monumentale poort van het hoofdgebouw.

Website
http://www.sint-jansbergklooster.be
Gemeentehuis

Trapgeveltjes, spitsbogen boven vensters en deuren, siertorentjes, afwisselend baksteenarduin: al die stijlelementen geven het gemeentehuis een speels karakter, prettig om naar te kijken. Het kasteelachtige gebouw valt onmiddellijk op en straalt af op het Gemeenteplein. De neorenaissancebouwstijl is typisch voor de eeuwwisseling 19de-20ste eeuw. Je bent geneigd te denken dat de gemeente dit gebouw gekocht heeft van een adellijke kasteelheer, maar niets is minder waar. Het werd gebouwd door het gemeentebestuur zelf. Na de fusieoperatie van 1976 was het gebouw te krap en werd het uitgebreid met recentere bijgebouwen. In 1992 werd het grondig gerenoveerd en aangepast aan de eisen van een modern bestuursapparaat.

Telefoonnummer
013 39 04 40
Rotemse Molen

Op de Velp staat een gerestaureerde watermolen uit 1646, gebouwd door de cisterciënzerinnen van de voormalige abdij Mariëndal. De gevel langs het vroegere molenrad werd in 1777 herbouwd met witte stenen voor hoeken, plinten en vensterkanten. Aan de achterkant staat een woontoren uit 1925. De watermolen is sinds 1961 buiten bedrijf.

Telefoonnummer
Café 't Hukske

Een traditioneel café op ’t hukske van de Kerkstraat en het Gemeenteplein. Je kijkt uit op het centrale plein met oubollige kiosk en ziet de handel en wandel van de lokale bevolking. Binnen ontdek je een authentiek bruin café.

Telefoonnummer
013 52 13 25
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag.

Dozie's Pub

Wilfried en Rita baten al 40 jaar Dozie's Pub uit, een gezellig dorpscafé met ruim terras dat uitzicht biedt op de oude muziekkiosk. Als ongebonden café staan er bij Dozie's ruim 40 bieren op de kaart. Het café is het clublokaal van tal van sportverenigingen en ook van carnavalsgroep de Ridders van het Everzwijn. En aangezien Lummen vaak door wielertoeristen wordt aangedaan, strijken er op zondag wel vaker groepen fietsers neer.

Telefoonnummer
013 53 19 80
Openingsuren

Van woensdag tot maandag.

Website
http://www.doziespub.be
Kasteel het Loye

Het kasteel dateert oorspronkelijk van 1429. In de loop van de eeuwen maakte de burcht de overgang mee naar woonkasteel. Het staat op de Demeroever, maar je kunt de gebouwen alleen vanaf de fietsweg bekijken. Het is immers privébezit en dus kun je de 400 m lange toegangsdreef niet in. Het omringende kasteeldomein van ruim 300 ha is een waardevol natuurgebied.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het gebouw kan niet bezocht worden.

Kasteel De Burg

Van de oorspronkelijke waterburcht uit de 13de eeuw rest er niets meer. Het huidig renaissance-uitzicht dateert uit de 18de eeuw. De plaatselijke adellijke familie Bries de Lumey kreeg het in 1837 in bezit en bewoont het nog steeds. Henri Bries de Lumey, heimatschrijver en burgemeester, overleed er in 1947.

Telefoonnummer
013 53 05 89
Openingsuren

Het domein kan enkel bezocht worden tijdens de jaarlijkse kastelenwandeling. Deze wandeling vindt plaats op de laatste zondag van mei (vertrek van de groepen op het Gemeenteplein tussen 13.30 en 15 u).

Museum Slag der Zilveren Helmen

In Halen raakte op 12 augustus 1914 een Belgische ruiterijdivisie samen met karabiniers-cyclisten, lansiers en gidsen slaags met Duitse troepen die een week eerder België waren binnengevallen. Na enkele schermutselingen wilde de Duitse cavalerie korte metten maken met de Belgische weerstand. Ze voerde overmoedig een blitzaanval uit met sabel en lans. Maar de Belgische troepen hadden zich slim ingegraven met machinegeweren, waar de Duitsers zich op te pletter draafden. De Belgen behaalden een klinkende overwinning, de enige trouwens zonder geallieerde steun. Na het gevecht bleven heel wat blinkende pinhelmen van 'den Duits' op het slagveld achter, de logische verklaring voor de naam van de veldslag.

Telefoonnummer
013 44 18 92
Openingsuren

Van 1 mei tot 31 oktober van dinsdag tot zondag van 14 tot 17 u. Groepen na afspraak.

Website
http://www.slagderzilverenhelmen.be
Herdenkingsmonument Eerste Wereldoorlog

Om de Eerste Wereldoorlog te herdenken, werd er voor elke Limburgse gemeente een betonnen helm van 1800 kilo geplaatst. Plaatselijke kunstenaars, verenigingen en scholen gaven aan de verzameling een kunstzinnige toets. De helmen liggen trouwens op het veld waar de Slag der Zilveren Helmen heeft plaatsgevonden.

Herberg De Pastorie

De gemeente Zelem kende ooit drie pastorieën. De hoeve Oude Pastorij gaat terug tot de 15de eeuw, maar werd herhaaldelijk aangepast. In de middeleeuwen was de pastoorswoning vaak verbonden aan een hoeve die in de levensbehoeften van de pastoor kon voorzien. De Oude Pastorij diende als filmlocatie voor Wij, Heren van Zichem. Het personage van pastoor Munte zou trouwens ontleend zijn aan Dominicus Minten, die van 1877 tot 1897 pastoor van Zichem was, in 1897 naar Zelem verhuisde en bij de Oude Pastorij begraven ligt. Een tweede pastorie, die in de huidige pastorietuin stond, werd in 1865 afgebroken. In de huidige pastorie hebben, tussen 1868 en 1997, liefst zeven pastoors gewoond. Vandaag is er een gezellige herberg ingericht met een groot terras en een mooie tuin.

Telefoonnummer
013 29 37 07
Website
http://www.pastoriezelem.be
Schulensmeer

Het 1000 ha uitgestrekte meer ligt in het moerassige Schulensbroek. De plas is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de E314 eind jaren 1970. Ondertussen kon de natuur er ongestoord haar gang gaan en is het broek uitgegroeid tot een waardevolle biotoop voor planten en dieren, vooral watervogels. Stille recreatie gaat hier hand in hand met natuurbehoud. Het Schulensmeer is een paradijs voor watersporters.

Kleen Meulen

De Lummense Kleen Meulen, op de Mangelbeek, gaat terug tot 1715. Aanvankelijk stond er een vakwerkmolen, maar die werd vervangen door het bakstenen complex dat in 1995 (met zijn omgeving) als dorpsgezicht werd beschermd. In oorsprong was de Kleen Meulen een dubbelmolen: aan de ene oever stond de olieslagerij, een de overkant de graan- en boekweitmolen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze vlakke rondrit doorkruist de vallei van de Demer en zijn zijrivieren: Gete en Herk. Vanuit startplaats Lummen zet je koers richting Brabant om een paar kilometer in de buurt van de provinciegrens te vertoeven. Via pastoriedorp Zelem bol je naar Halen, bekend van de Slag der Zilveren Helmen. Je kruist er bovendien de Velp. Bijzonder is je passage langs het Schulensmeer en zijn broekgebieden. En let zeker ook op de fraaie watermolens die je onderweg voorbijfietst.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.