Tussen lusthof en kleiput

Wilrijk · 60 km

Klik hier voor de korte versie van 39 km

Wilrijk · 39 km

Klik hier voor de lange versie van 60 km
Antwerpen ·
Hoboken · Hemiksem · Schelle · Reet · Boom · Terhagen · Heindonk · Rumst · Aartselaar ·
Trattoria Kaai

Trattoria De Kaai springt in het oog door zijn opvallende golfjesdak.

Telefoonnummer
03 843 33 12
Website
https://www.trattoriakaai.be
Sacchetti's
Telefoonnummer
038881488
Website
www.sacchettis.be
Brasserie Zeezicht
Telefoonnummer
03 844 13 19
Brasserie 3Ri4en

Vanaf het terras van 3Ri4en (= drie rivieren!) heb je niet alleen een mooi uitzicht op de samenvloeiiing van Nete en Dijle, ook de twee blauwe fietsbruggen over het water zijn echte blijkbangers. Deze brasserie heeft een vrij uitgebreide kaart. Je kunt er zowel een eenvoudige croque-monsieur als een entrecôte 'Black Angus' bestellen.

Telefoonnummer
03 888 79 43
Website
www.drierivieren.be
De Nachtegaal
Telefoonnummer
038271767
Sint-Bernardusabdij

Dat baksteen in de Rupelstreek nog bekendstaat als ‘paepsteen’ is te danken aan de cisterciënzermonniken van de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem. Algemeen wordt aangenomen dat de geestelijken aan de wieg lagen van de ontginning van klei en de productie van baksteen. Beeldenstorm, brand en Franse Revolutie gaan niet onopgemerkt voorbij in Hemiksem, onder meer de kerk van de abdij wordt met de grond gelijk gemaakt. De monniken ruilden in 1836 de abdij in voor de Sint-Bernardusabdij in Bornem. De abdij toonde zich de eeuwen daarop multifunctioneel: er kwam een maritiem hospitaal, een correctionele gevangenis, een militair depot, een interneringskamp voor collaborateurs en ten slotte een kazerne. Nu kun je er een bezoek brengen aan het heemkundig museum of aan mensen op leeftijd in een van de serviceflats.

Telefoonnummer
03 887 70 59
Openingsuren

Rondleiding in de abdijgebouwen: van april tot september na afspraak. Heemkundig museum, Roelantsmuseum, Gilliotzaal: van april tot en met september elke eerste zondag van de maand van 14 tot 18 u. (Roelantsmuseum tot 17 u.).

't Steencaycken

Dit pand benedendijks de Rupel was in de tijd van de bloeiende baksteennijverheid de meesterwoning van steenbakker Van Herck. In 1999 werd het toen verkrotte gebouw helemaal opgeknapt door langdurig werklozen. Dit sociaal tewerkstellingsproject wordt begeleid door vzw Den Hoek. Het steenbakkershuis werd omgebouwd tot artistiek eetcafé, waar chef-kok/coördinator Herman Cossement werklozen een zinvolle opleiding geeft. Op het buitenterras is het tussen de bomen gezellig toeven. Je kunt er terecht voor een hapje en een drankje. Probeer zeker eens de plaatselijke Klinkaert, een amberkleurig bier van hoge gisting (5%) met nagisting in de fles. De naam verwijst naar de beroemde Boomse handvormsteen.

Telefoonnummer
03 888 53 63
Openingsuren

Maandag, woensdag en donderdag van 11 tot 20 u.; van vrijdag tot zondag van 12 tot 21 u.

Website
http://www.steencaycken.be
Blauwe fietsbruggen

De twee blauwe fietsbruggen in Rumst zijn ondertussen een echt begrip geworden in fietsend Antwerpen. Sinds ze in maart 2002 geopend werden, vormen ze een van de belangrijkste en meest bereden fietsroutes in de provincie Antwerpen. Ze liggen aan het zogenaamde drierivierenpunt. Dijle en Nete vloeien hier samen en vormen zo de Rupel.

Telefoonnummer
Veerdienst Bazel-Hemiksem

De veerdienst verbindt de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Telefoonnummer
Eetcafé de Veertoren

In eetcafé de Veertoren kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Telefoonnummer
03 887 73 14
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 12 tot 22 u.

Website
http://www.deveertoren.be
Park Den Brandt

Dit park behoort tot een groen complex in de zuidrand van de Antwerpse agglomeratie. Het kasteel Den Brandt, uit 1789, is een typisch voorbeeld van de speelhoven of huysen van playsantie, die rijke ambachtslui tijdens en na de Antwerpse Gouden Eeuw op het platteland lieten optrekken. Het waren buitenverblijven waar gerust en gefeest werd. Het park is vooral bekend doordat het elk jaar gedeeltelijk gereserveerd wordt voor de organisatie van Jazz Middelheim.

Fort 8

In de 19e eeuw werd rond Antwerpen een dubbele fortengordel aangelegd om de stad bij een vijandelijke inval te verdedigen. Fort 8 in Hoboken maakte deel uit van de binnengordel. Nu zijn er enkele (stads)diensten gevestigd. Het binnenfort is niet toegankelijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleek de fortengordel van geen militaire waarde.

Kasteel Klaverblad

De gemengde eiken-beukendreef langs kasteel Klaverblad is een paradijs voor joggers en fietsers. Het kasteel in Vlaamse renaissancestijl met schilderachtige slotgracht dateert van begin 20ste eeuw. Door de weelderige begroeiing errond is alleen het bovenste deel zichtbaar. Het wordt nog altijd bewoond door de adellijke familie Moretus.

Domein Sorghvliedt

Vroeger lag hier een boerderij, een soort 'lusthof' waar de rijke Hobokenaren in de zomer op vakantie gingen. De naam 'Sorghvliedt', waar de zorgen weg vlieden, spreekt voor zich. Nu staat er een kasteel in rococostijl waar een deel van de districtsdiensten van Hoboken huizen. In het park staan twee beelden. Veel Hobokenaars kiezen voor deze mooie locatie om in het huwelijksbootje te stappen.

Telefoonnummer
03 338 30 11
Openingsuren

Alle werkdagen van 9 tot 15 u.

Website
http://www.hoboken.be
Schoonselhof
Schoonselhof wordt ook wel het Antwerpse 'Père-Lachaise' genoemd wegens de beroemde Vlamingen die hier begraven liggen en de indrukwekkende grafmonumenten. Jan Van Rijswijck, Peter Benoit en Hendrik Conscience vonden hier hun laatste rustplaats. Andere bekende namen zijn Herman De Coninck, Hubert Lampo, Julien Schoenaerts, Pol Mara, Vic Gentils en Hugo Schiltz. Een wandeling voert je langs de verschillende parken die elk een eigen karakter hebben: verzorgd met bloemen, chaotisch met scheefgezakte stenen, geflankeerd door een bos of met creatieve monumenten. Er zijn ook joodse en islamitische perken. Tot slot zijn er nog de militaire ereperken.
Telefoonnummer
03 740 36 40
Openingsuren
Zomertijd: van 8.30 tot 20 u., wintertijd: van 8.30 tot 17.30 u.
Website
http://www.schoonselhof.be
Nielse kleiputten
Gedurende eeuwen werd er in de Rupelstreek klei ontgonnen voor de productie van bakstenen. Tijdens de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw brak een zeer moeilijke periode aan, waarna het ene bedrijf na het andere verdween. De daaropvolgende jaren werden vele kleiputten volgestort met afval, zowel huishoudelijk als industrieel. Een lot dat oorspronkelijk ook weggelegd leek voor een groot gedeelte van de Nielse kleiputten, maar gelukkig liep het anders! Na acties van de gemeente, de bevolking en milieugroepen werd uiteindelijk van deze plannen afgezien. De zuidhoek van de kleiputten werd door de gemeente Niel aangekocht en in 1954 in beheer gegeven aan de Belgische Natuur- en Vogelreservaten vzw. Door het uitvoeren van beheerswerken wordt hier beoogd een zo rijk mogelijke flora en fauna tot ontwikkeling te laten komen. Door het kappen van wilgen kunnen open plaatsen behouden worden. Dat is natuurlijk belangrijk voor sommige plant- en diersoorten. Het jaarlijkse afmaaien van bepaalde percelen zorgt dan weer voor een hoge verscheidenheid aan planten.
Telefoonnummer
03 888 30 74
Middelheimmuseum
Voor je het park bezoekt, vraag je het best een plannetje aan het loket met een overzicht van de beelden. Dit is een indrukwekkende verzameling beeldende kunst, gepresenteerd in een schitterend park. Puur genieten van kunst in een groene omgeving. De verzameling werd in 2000 uitgebreid met nieuwe terreinen. Je vindt er werk van klinkende namen als Auguste Rodin, Panamarenko, Rik Wouters en Dan Graham. 200 beelden in een park van 25 ha. Niet te missen zijn de 'Koning en Koningin' van Henry Moore, 'Twee figuren voor Middelheim' van Juan Muñoz en 'Yayoi, 2005' van Corey McCorkle.
Telefoonnummer
03 828 13 50
Openingsuren
Van oktober tot maart van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u.; in april en september tot 19 u.; in mei en augustus tot 20 u; in juni en juli tot 21 u. Open op paasmaandag en pinkstermaandag.
Website
http://www.middelheimmuseum.be
Provinciaal Recreatiedomein De Schorre
'Een put vol pit' vat kort en krachtig samen waar De Schorre voor staat. Deze voormalige kleiput is een recreatiedomein dat garant staat voor rustig óf actief genieten. Recreatie, sport en evenementen zijn de kernwoorden van dit 75 ha grote provinciale recreatiedomein. De Schorre is vooral bekend dankzij grote festivals zoals het dansfestival Tomorrowland en sportevenementen als de Spartacus Run. In De Schorre heb je een ruime keuze aan activiteiten: wandelen, fietsen, minigolf, speeltuinen, brasserie, waterfietsen, kick-bikes, vissen, klimtoren, deltahelling en nog veel meer. Bovendien is het de ideale uitvalbasis voor een wandeling of fietstocht door de Rupelstreek en het Rivierenland. Op pinkstermaandag bieden tijdens de Planten- & Ambachtendag meer dan honderd standhouders bloemen, planten, ambachtelijk lekkers en handgemaakte accessoires aan. Eind augustus kunnen kinderen tot 12 jaar zich uitleven op Schorremorrie, een heus kinderfestival. In september kom je ogen te kort tijdens Xtreme Xperience, hét festival van extreme, onbekende en avontuurlijke sporten. Half december kun je een sfeervolle en feeërieke winterwandeling maken tijdens Putteke Winter. Keuze genoeg dus voor een bezoekje aan De Schorre!
Telefoonnummer
03 880 76 00
Openingsuren
Het hele jaar door geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Tijdens enkele grote evenementen en werkzaamheden kan De Schorre gedeeltelijk of volledig afgesloten worden. Raadpleeg de website voor de meest recente informatie, ook m.b.t. recreatieverhuur (fietsen, waterfietsen, minigolf, kick-bike).
Website
http://www.deschorre.be
Steenbakkerij Frateur / Steenbakkerijmuseum 't Geleeg

Eind augustus 1986 overleed Paul Frateur, de laatste steenbakker van Noeveren. De man was toen al ruim 10 jaar in de weer om zijn steebakkerij te laten beschermen als monument. Uitgerekend op zijn sterfdag ging zijn droom in vervulling. Het duurde evenwel tot de eeuwwisseling alvorens de restauratie van de site op gang kwam. Op het 4 ha grote domein ontdek je een ringoven, diverse klampovens, een pannenloods en verschillende droogloodsen.

Telefoonnummer
03 880 76 25
Website
http://www.geleeg.be
Veer Boom-Klein-Willebroek

Elke dag vaart de veervrouw van het veer 'Heen en Weer' wandelaars en fietsers over de Rupel.

Klein-Willebroek

Klein-Willebroek ontstond bij het sas waar het (oude) kanaal naar Brussel in de Rupel uitmondde. In het fraaie sashuis leer je meer over deze ijverige plaats. Het gehucht leefde ook van de visvangst op de rivieren en deed dienst als overstapplaats voor de passagiersschepen die ooit van Antwerpen naar Brussel voeren.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze tocht voert vanuit Wilrijk, met zijn fraaie parken zoals Den Brandt, het Schoonselhof en het Middelheimpark, via de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem naar de vroegere steenbakkersregio aan de Rupel. Want inderdaad tot 50 jaar geleden werden tussen Niel en Rumst de kleilagen afgegraven om er bakstenen en dakpannen uit te bakken. In de Rupelvallei ontdek je tal van relicten van de ooit bijzonder bloeiende industrie. Eens de Boomse cuesta achter je ligt, trek je door de regio van groentetelers, via Reet en Aartselaar, terug naar Wilrijk.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.