Kastelen in het groene Klein-Brabant

Schelle · 48 km

Klik hier voor de korte versie van 29 km

Schelle · 29 km

Klik hier voor de lange versie van 48 km
Antwerpen ·
Hingene · Puurs · Lippelo · Opdorp · Sint-Amands · Mariekerke · Weert · Rupelmonde ·
Hof te Melis

Lodewijk XV en Leopold III – die er in 1940 zijn hoofdkwartier in onderbracht – zijn de bekendste historische passanten van het Hof te Melis in het Lippelobos. Het omgrachte kasteel uit de 15e eeuw is privé-eigendom en wordt bewoond door burggravin De Beughem. Het Lippelobos is een beschermd landschap en staat bekend om zijn vele rododendrons.

Kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde
Ben je in Bornem, dan mag je een bezoek aan dit kasteel niet ontbreken! Het oorspronkelijke kasteel van Bornem was een van de oudste waterburchten van de provincie Antwerpen. Sinds 1780 is het in het bezit van de familie Marnix van Sint-Aldegonde, die de burcht in 1888 volledig herbouwde tot een neogotisch omwald kasteel. Het kasteel van Bornem, een echt kasteel van de Loire in Vlaanderen is prachtig gelegen in de waardevolle natuur van de Oude Schelde, een dode Scheldearm. In het kasteel kom je meer te weten over de geschiedenis van het kasteel en over Filips van Marnix (1540-1598). Er is ook een kanttentoonstelling en een koetsenverzameling.
Telefoonnummer
03 889 90 09
Website
http://www.kasteelmarnixdesaintealdegonde.be
Kerk van Onze-Lieve-Vrouw ten hemel opgenomen

Deze kerk bezoek je alleen al om de ligging. Ze staat op de oostelijke Scheldedijk in het oude en pittoreske dorpje Mariekerke, nu een deelgemeente van Bornem. De neogotische kerk werd herbouwd en vergroot in 1925 na de verwoesting in 1914. Het oorspronkelijke interieur ging bijna volledig verloren in 1914. De kerk bezit een zeer uitgebreide kunstcollectie met werken van onder andere Yoors, Suy, Ost, De Saegher, De Boeck, De Pooter en Lannoye. Het is een bedevaartsoord van Sint-Job. Op de berm, vlak bij de kerk, staat het Jan Hammeneckermonument. Dit kunstwerk uit 1957 is vervaardigd door Herman De Cuyper. Het stelt Onze-Lieve-Vrouw voor, de koningin van de Schelde, samen met priester-dichter Jan Hammenecker (1878-1932) in een welgevulde visserssloep.

Telefoonnummer
03 55 33 44
Website
http://www.parochiesbornem.be
Kasteel van Ursel

Meer dan 350 jaar was het 18de-eeuwse kasteel in Hingene het buitenverblijf van de hertogen van Ursel. De adellijke familie kon in 1973 de pracht en praal waarin ze leefde sinds het ancienrégimeniet meer betalen wegens de hoge erfenisrechten en deed het verblijf van de hand. De gemeente Hingene werd de nieuwe eigenaar, maar wist niet goed wat aan te vangen met het kasteel. Twee decennia verzamelde het kasteel stof, waarna de provincie Antwerpen het van de gemeente kreeg en er een culturele bestemming aan gaf. De classicistische gevel wekt niet de indruk dat het gebouw het resultaat is van vele aanpassingen, verbouwingen en toevoegingen. Het interieur geeft een mooi beeld van de evolutie van binnenhuisarchitectuur de voorbije eeuwen bij de beau monde.

 

Telefoonnummer
03 820 60 11
Website
http://www.kasteeldursel.be
Cuytegemhoeve

Je bent hier in een eetcafé, een praatcafé, een boerenmuseum en een voormalige dorpsbrouwerij. Tot 1795 werd er nog gebrouwen. Je maakt er kennis met lang vergeten werktuigen. De koeienstal, waar je iets lekkers kunt drinken en eten, werd zo authentiek mogelijk gehouden. De warmte die uit de 'Leuvense stoof' komt brengt je naar overgrootmoeders tijden. Verzorgd en vriendelijk.

Telefoonnummer
052 33 50 68
Groenendijk

Gezellig café langs de Scheldedijk. Je kan hier terecht voor een lekker slaatje en/of een frisse pint.

Telefoonnummer
03 889 68 78
Website
http://www.groenendijkweert.be
Veerdienst Schelle-Wintam

Bootservice Van den Berge verzorgt de veerdienst tussen Schelle en Wintam. Fietsers en wandelaars kunnen gratis de oversteek van de Rupel maken. Er zijn twee afvaarten per uur. Op zonnige dagen is het hier echt een drukte van jewelste en moet de heen-en-weer waarmee de overtocht gebeurt non-stop varen. Om 12.30 u. vaart het pontje niet.

Telefoonnummer
Noordelijk eiland

Dit heerlijke stukje natuur, waar veel bloemen en planten groeien, wordt begraasd door konikpaarden en heckrunderen. Ondertussen is het waterrijke gebied een echt paradijs voor trekvogels en watervogels geworden. De kijkhut biedt een fraai uitzicht op de waterpartijen.

Telefoonnummer
Zeesluis

De grote zeesluis van Wintam verbindt de Schelde met het Zeekanaal Brussel-Schelde. Dit is een van de oudste kanalen van België: het werd al uitgegraven in de 16de eeuw. Vroeger sprak men van 'Brusselse Schipvaert'. Na heel wat aanpassingen is het ondertussen bevaarbaar voor kustvaarders tot 10.000 ton. Een waardig alternatief voor het wegverkeer en het bijbehorende fileprobleem.

Telefoonnummer
Domein Tekbroek

Domein Tekbroek is het oudste groendomein van Puurs. Dit typische broekbos is ondertussen uitgegroeid tot een 17 ha groot natuurgebied. Joggers, wandelaars en fietsers komen hier zeker aan hun trekken. Via een twaalftal infoborden zorgt het natuurleerpad voor interessante weetjes over fauna en fora. Hier en daar werden banken geplaatst, ideaal om te picknicken!

Telefoonnummer
Lippelobos

Het Lippelobos is gelegen op het drieprovinciepunt Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen, waar Malderen, Buggenhout en Lippelo aan elkaar grenzen. Het 60 ha grote domein is gegroeid rond het Hof te Melis. Het omwalde kasteel in neorenaissancestijl is privébezit en niet te bezichtigen. De omgeving van het Hof te Melis is wettelijk beschermd als landschap. Oorspronkelijk was dit een heidegebied, maar in de 18de eeuw startte de bebossing, via de aanplanting van onder meer beuken. Ondertussen is het Lippelobos uitgegroeid tot een waardevol natuurgebied met een grote variatie aan landschappen: elzenbroek, gemengd beuken-eikenbos en waterpartijen wisselen elkaar af. Daarnaast tref je hier ook veel verschillende paddenstoelen aan.

Telefoonnummer
De Dijkgravin

Het beeld van De Dijkgravin door Mariette Coppens verwijst naar de roman van Marie Gevers. Die vertelt het verhaal van een meisje dat na de dood van haar vader zijn functie als dijkgraaf in de buurt van Temse overneemt.

Telefoonnummer
Niels Broek

Ter hoogte van fietsknooppunt 90 kun je tijdens een wandeling in het Niels Broek genieten van een prachtig stukje natuur. Het prima bewegwijzerde laarzenpad is circa 800 m lang en loopt door natte graslanden, een broekbos en voorbij enkele 'wielen'. Dit zijn vijvers die ontstaan zijn na dijkdoorbraken in vorige eeuwen. Fauna en flora zijn ondertussen zo waardevol dat ze Europese bescherming genieten. Verschillende roofvogels hebben er hun jachtgebied. Ook de zeldzame houtsnip komt voor in het Niels Broek.

Telefoonnummer
Oud Tolhuis

Voor een perfect getapte pint kan je terecht in het authentieke café Oud Tolhuis. Er is ook een terras.

Telefoonnummer
03 887 60 39
Streekmuseum De Zilverreiger

In het Streekmuseum De Zilverreiger, gevestigd in het voormalige dorpsschooltje van Weert, staat de mandenmakerij centraal. In de verbruikszaal of de binnenkoer kun je genieten van een 'Slijkbier', een biobiertje van 8,5° en een 'Slijkneuskoek'. Deze lekkere koek heeft de vorm van een hoofd met een lange neus waar chocolade aanhangt. Groepen krijgen, mits bestelling, 'Slijkgebak'. Wat slijk en slijkneus betekent zul je enkel ter plaatste te weten komen.

Telefoonnummer
03 889 06 03
Website
http://www.zilverreiger.be
Graf Emile Verhaeren

Dichter en schrijver Emile Verhaeren was een trendsetter van zijn tijd. Hij groeide van een gerespecteerd literatuur- en kunstcriticus uit tot een internationaal gerenommeerd dichter. Hij reisde Europa rond en gaf lezingen tot in Moskou en Sint-Petersburg. Door Albert I werd hij benoemd tot 'poète national'. Op latere leeftijd vestigde Verhaeren zich in Frankrijk waar hij in 1916 door een treinongeluk om het leven kwam. Pas vele jaren later, werd, door de oorlogsomstandigheden, zijn lichaam overgebracht naar zijn geliefde geboortedorp Sint-Amands. Daar werd een monument opgericht vlak bij de Schelde, naar een ontwerp van architect Louis Van der Swaelmen. Het praalgraf op de grens van water en beplanting ziet eruit als een aangemeerd schip. In 1955 werd het graf met de bijzetting van Verhaerens overleden vrouw Marthe, aangepast en vergroot door architect Jan Lauwers. In 1993 werd het graf erkend als beschermd monument.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

Eikevliet

In het gehucht Eikevliet kan je via een sierlijke brug de Vliet oversteken.

Brasserie Hof van Coolhem

Hof van Coolhem bestaat uit een originele combinatie van een moderne brasserie en een mooi bosterras in een parkdomein van 13 hectare. Na afloop iets drinken, een kleinigheid eten of uitgebreid dineren? Het kan allemaal. Of wil je na het aperitief eventjes wandelen? Ook dat kan. Filip Talboom staat samen met z'n ploeg klaar om al je wensen te vervul­ len. En wat biedt de bierkaart? Hier kun je Bel pils, Liefmans on the rocks, Maredsous tripel of een bolleke van De Coninck van het vat bestellen. Bij de flesbieren worden Liefmans Kriek­ Brut en Duvel Tripel Hop aanbevolen. Voor wie thee verkiest, raden we de verse muntthee aan.

Telefoonnummer
03 298 61 09
Website
http://www.hofvancoolhem.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietstocht verkent de allermooiste Scheldebocht. Ruim bemeten kronkelt die tussen Rupelmonde en Sint-Amands. Groene Scheldepolders, een handvol bomenrijke natuurgebieden zoals Tekbroek en Lippelobos, drie prachtige kastelen – Hof te Melis, kasteel Marnix de Sint-Aldegonde en kasteel d’Ursel – en een trits fotogenieke Scheldedorpen passeren de revue. 'Fiets, kijk en geniet' is vandaag je motto.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.