Zoete tocht door het Hageland

Tienen · 48 km

Klik hier voor de korte versie van 32 km
Vlaams-Brabant ·
Tienen · Hakendover · Oplinter · Neerlinter · Linter · Drieslinter · Ransberg · Kersbeek-Miskom · Kapellen · Glabbeek · Attenrode · Vissenaken · Bunsbeek ·
Van Ransthuizen
Op de Wolmarkt kun je enkele van de mooiste woningen van de stad bewonderen. Ze waren oorspronkelijk eigendom van de adellijke familie van Ranst, door hen gebouwd in de 17de eeuw, na de verwoesting van Tienen in 1635. De gebouwen zijn een mooi voorbeeld van de samensmelting van verschillende stromingen zoals de traditionele bak- en zandsteenstijl, de late barok en de Louis XIV-stijl.
Telefoonnummer
Openingsuren
De huizen kunnen niet bezocht worden.
Suikermuseum
Alles wat je altijd wilde weten over suiker ligt hier voor het oprapen! Vier animatiepersonages leiden je door het museum, terwijl via verhalen, allerlei proeven, filmpjes en interactieve opdrachten de productie en toepassing van suiker en afgeleide producten wordt verteld. Het wordt een spannende tocht langs verhalen, geluiden en sfeerbeelden uit de kleurrijke wereld van suiker. Bij het museum hoort een MuseumCafé en een Streekshop. Bezoek gebeurt met een audiogids (beschikbaar in vier talen).
Telefoonnummer
016 80 57 37
Openingsuren
Van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u. (laatste ticketverkoop om 16 u.).
Website
http://www.erfgoedsitetienen.be
Velpevallei
In de Velpevallei kronkelt de Velpe zich door eindeloze akkers en weiden. Kasteeltjes, landhuizen en vierkantshoeven liggen verdoken in het groen en getuigen van een soms woelig verleden. Natuurgebieden ademen een ongerepte rust. De 80 ha grote Velpevallei is ingericht als wachtbekken en wordt begraasd door IJslandpaarden en hooglandrunderen. Dat zorgt voor een zeer afwisselende vegetatie. Je vindt er hooiland, loofbos, zegge enzovoort. Bewoners zijn onder meer geelgors, kievit, wulp, watersnip, roodborsttapuit, vlinders en amfibieën. Je kunt de vallei vrij ontdekken op de aangelegde paden, behalve bij vulling van het wachtbekken. In het deel waar gegraasd wordt, zijn honden niet toegelaten; in de rest van het gebied alleen aan de leiband.
Telefoonnummer
016 82 03 92
Website
http://www.natuurenbos.be
Sint-Servatiuskerk
Alleen het laatgotische koor van deze kerk is oorspronkelijk. Sinds 1496 staat ze op deze plek in Kersbeek. Ze is opgetrokken uit baksteen met zandstenen speklagen. Met uitzondering van het koor werd de Sint-Servatiuskerk verschillende keren verwoest (brand, storm, oorlog) en in het begin van de 17de eeuw heropgebouwd. Aan het eind van de 18de eeuw werd de kerk - behalve het koor - volledig vernieuwd. In 1914 werd de kerk in neogotische en neoclassicistische stijl vergroot waarbij een nieuwe toren gebouwd werd met een peperbusachtige spits. In 1826 werd de nabijgelegen pastorie in gebruik genomen. Het kerkmeubilair is overwegend 18de-eeuws. De kerk bezit ook enkele anonieme schilderijen uit het eind van de 17de eeuw en een laatgotische calvariegroep.
Telefoonnummer
016 77 78 71
Openingsuren
De kerk is enkel toegankelijk tijdens de erediensten.
Glabbeek
De mooiste bezienswaardigheid in het Vlaams-Brabantse dorp Glabbeek is de sacramentstoren in de Sint-Catharinakerk in deelgemeente Zuurbemde. Hij is 15 m hoog, 2 m breed en 70 cm diep. Hij is gemaakt uit steen van Avesnes en wordt toegeschreven aan het atelier van Cornelis Floris de Vriendt (± 1514-1576), die ook de sacramentstoren van Zoutleeuw heeft gemaakt. Behalve religieuze monumenten zoals kerken en kapelletjes vind je in Glabbeek vooral landbouw- en fruitteeltbedrijven, net als in de rest van het Hageland. In de Velpevallei ligt het natuurreservaat De Paddepoel. De Velpe, een zijrivier van de Demer, volgt hier nog haar natuurlijke loop.
Telefoonnummer
016 77 29 29
Website
http://www.glabbeek.be
Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk
Deze prachtige kerk wordt beschouwd als de wieg van de Brabantse hooggotiek. Ze werd gebouwd in de 14de en de 15de eeuw. De westgevel is voorzien van drie portalen uit de 14de eeuw die versierd zijn met nissen, waarvan de sokkels gebeeldhouwde taferelen voorstellen uit het Oude en het Nieuwe Testament. Na een brand werd de 70 meter hoge toren in 1654 bekroond met een barokke spits. In de eerste helft van de 19de eeuw hadden enkele verbouwingen plaats en werd de kerk uitgebreid met twee zijkoren. Het meubilair (altaren en biechtstoelen) is overwegend barok. De kerk dankt haar naam aan de legende waarin de Heilige Maagd en de gedempte poel een hoofdrol spelen. Aan de noorderzijde van de kerk is een Lourdesgrot gebouwd boven een bron.
Telefoonnummer
Openingsuren
Van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 u. Geen bezoek tijdens de vieringen.
Website
http://www.olvtenpoel.be
Sint-Germanuskerk
Ooit was het een abdijkerkje waar je misschien gewoon zou langslopen, maar vandaag is dat ondenkbaar! Door de opeenvolgende vergrotingen, verbouwingen en restauraties evolueerde dit oorspronkelijk kleine kerkje uit de 9de eeuw naar een grote kapittelkerk. Je ziet hier verschillende stijlen harmonieus samensmelten, van romaans tot hooggotisch. Van de romaanse viertorenbasiliek uit de 12de-13de eeuw bleef de westbouw bewaard. In het midden van de 16de eeuw verdwenen de twee westtorens, die vervangen werden door één monumentale klokkentoren. Deze toren werd op zijn beurt in 1713 bekroond met een barokke spits. Niet verwonderlijk dat de prachtige toren op 4 november 1999 erkend werd als werelderfgoed door UNESCO. Het schip en koor van deze kerk zijn gotisch.
Telefoonnummer
016 81 13 43
Openingsuren
Dagelijks van 9 tot 16 u., uitgezonderd tijdens de vieringen. De toren is toegankelijk na afspraak met de Dienst voor Toerisme op het nr. 016/80.56.86.
Museum 'het Toreke'

Het Toreke op de Grote Markt van Tienen was vroeger een gevangenis. Nu is het een museum met unieke vondsten van Gallo-Romeinse opgravingen. In de tentoonstelling 'Rituelen van dood' leer je alles over de magische wereld van de dodenrituelen in de Romeinse tijd. In dit kleine museum kom je bovendien alles over de Hagelandse geschiedenis te weten. Het Toreke ligt achter de toeristische dienst. In de shop worden streekproducten verkocht.

Telefoonnummer
016 80 57 37
Website
http://www.erfgoedsitetienen.be
Hageling Wijnbouw
Al sinds de 13de eeuw wordt in België wijn geproduceerd. Begin 19de eeuw verdween de sector zo goed als volledig, maar sinds de jaren zestig van de 20ste eeuw wordt er opnieuw volop Belgische wijn gemaakt. Hageling Wijnbouw is het enige Vlaamse bedrijf dat wijn van biologisch geteelde druiven op de markt brengt. Daar kun je een kijkje nemen in de wijngaard en de wijnkelder. Na afloop is het proeven geblazen!
Telefoonnummer
016 81 58 87
Openingsuren
Na reservering.
Website
http://www.hageling-bio.be
Tiense Suikerraffinaderij
Tijdens een bezoek aan de Tiense suikerraffinaderij volg je het proces van de suikerbiet tot het uiteindelijke product: suiker. Op het programma staan ook de vele vernieuwingen, milieuvriendelijke technieken, veiligheid en de mensen die er werken. Ook scholen zijn welkom: van basis- tot hogeschool.
Telefoonnummer
016 80 15 02
Openingsuren
Na reservering.
Website
http://www.tiensesuikerraffinaderij.com
Brasserie De Smed

De Smed (dialect voor smid) is gevestigd tegenover het vroegere (onherkenbaar verbouwde) station. Toen er nog reizigers- en goederentreinen reden was hier effectief een smid gevestigd die ook het café uitbaatte.

Telefoonnummer
0477 72 88 20
Geensmolen

Het rad van deze Geensmolen draait op de Grote Gete. Hij maakt deel uit van een groot hoevecomplex.

Telefoonnummer
Gedenkkruis

Het kruis herinnert aan een smartelijk ongeval in 1842. Het opschrift luidt: 'Bidt voor de ziele van H. Smets echtgenoot van R. Vanparijs geboren te Suerbempde. Hier ter plaetse onder zyne eigene peerden jammerlijk verongelukt ten jare 1842.'

Telefoonnummer
Molen van Dalem

De oorsprong van deze watermolen op de Velp situeert zich ergens in de 14de eeuw. Twee eeuwen later duikt in de hertogelijke cijnsboeken de naam van Meester Geert van Baussele op; hij zou de vereiste twee deniers (zilveren munten) vereffend hebben voor 'sijnen moelen te strecke'. Tot 1973 werd hier met waterkracht gemalen, waarna een dieselmotor het overnam. Het binnenwerk is nog intact, het molengebouw gerestaureerd. In de voorgevel van het opgeknapte molenhuis kun je boven de voordeur de overblijfselen van een katrolsysteem zien.

Telefoonnummer
Kapel van de Heinkensberg

De oorsprong van de kapel ligt in de 16de eeuw. Tijdens die periode van godsdienstoorlogen behaalde de Spaanse katholieke generaal Don Dionysius Vicca een overwinning op de legers van de protestantse Willem van Oranje. Hierop liet de Spanjaard op de plaats van de slag een Mariabeeld plaatsen. Het is nog steeds dit gerestaureerde Mariabeeld uit perenhout dat in de kapel prijkt. De kapel van de Heinkensberg is een bedevaartsoord.

Telefoonnummer
Sint-Quirinuskerk

De Sint-Quirinuskerk van Bunsbeek is bijzonder omwille van haar massieve 12de-eeuwse westertoren. De muren zijn 1,35 meter dik en beschikken over schietgaten. In de middeleeuwen hadden de kerk en haar toren voor parochianen van Bunsbeek duidelijk niet alleen een religieuze functie, maar dienden ze ook als verdedigingsbolwerk.

Telefoonnummer
Wijngaardestraat

De Wijngaardestraat is een 800 meter lange kasseistrook. De straat klimt ook wat, maar gelukkig liggen de stenen er niet schots en scheef bij.

Telefoonnummer
Toon meer (+)Toon minder (-)

In de suikerstreek fiets je vanaf de Grote Markt in Tienen via de rustige IJzerenweg en de Grote Gete. Over heuvelachtige landwegen rijd je langs verschillende boomgaarden naar de Oude heirbaan en de gerestaureerde watermolen van Dalem.

Praktische info

Afstand48 km