Mysterieuze plekjes

15 jun 2022

Heel vaak kom je tijdens je fietstocht heel inspirerende en sfeervolle plekjes tegen waar je graag even halt houdt. Onze twee zomerfavorieten? De combinatie van prachtig natuur en de pracht van Averbode en Scherpenheuvel in de streek rond Diest én de fantasierijke atmosfeer in het Provinciaal Domein De Schorre in Boom.

 

De Witte van Zichem achterna

Er ligt in de heuvelachtige streek tussen Diest, Zichem en Averbode enkel natuur, één grote aaneengeregen deken van heide, bos en turfbroeken. Hier kom je voor de rust, de oneindige stilte, de honderden orchideeën en het uitstervende gefluit van een wegijlende houtsnip. Zelfs zij die niet voor de natuur komen, die willen toch de stilte en de bezinning, dat even alleen naar zichzelf kijken, in de Abdij van Averbode of de basiliek van Scherpenheuvel. 

Ontdek hier de route van 43 km.

 

Baksteenroute

Van kleiput tot podium voor Tomorrowland: deze Baksteenroute zit vol verhalen en verrassingen. Zeven eeuwen lang draaide het leven in de Rupelstreek rond de baksteenindustrie. De lokale kleigrond bleek bijzonder geschikt voor de productie van bakstenen, dakpannen en tegels. Vandaag serveert de Rupelstreek pareltjes van industriële archeologie. In de musea, voormalige arbeiderswijken en goed bewaarde steenbakkerijsites komt het verleden helemaal tot leven. Verder veel water en groen langs de Baksteenroute. Op de autovrije dijkwegen/jaagpaden van Rupel en Schelde is het heerlijk fietsen. In de verlaten kleiputten kreeg de natuur vrij spel. Proef je onderweg graag van streeklekkers? Hou dan halt bij één van de terrassen aan de waterkant of karaktervolle cafeetjes.

Ontdek hier de route van 38 km.

 

Copyright: David Samyn in opdracht van Fietsvakanties in Vlaanderen