Mooie lenteroutes

18 mrt 2021

Wie fietst er niet graag in de prachtige natuur met het lentezonnetje op zijn snoet? Wij zochten drie fietsroutes uit die de lentekriebels helemaal wakker maken, als dit nog niet het geval was.

 

De Zwalm, riviertje of een brede beek? (Oost-Vlaanderen)

Je start in Meilegem, een van de twaalf dorpjes die samen de gemeente Zwalm vormen. Zwalm ontleent zijn naam aan het riviertje dat het landschap daar prachtig vorm heeft gegeven. Met zijn heuvels en verrassende vergezichten, groene weiden en kronkelende wegen, knoestige knotwilgen en pittoreske kerkjes is het zonder twijfel een van de meest schilderachtige regio's van Vlaanderen. Langs de Zwalm ligt geen jaagpad - de beek is dan ook niet bevaarbaar - maar je vindt er wel een langs de rivier waarin ze uitmondt, de Schelde. Tijdens deze tocht combineer je de verkenning van het idyllische Zwalm met een passage door de bekoorlijke Scheldevallei.

Ontdek hier de route van 27 km.

 

Verkenningstocht door de vallei van de Aa (Antwerpen)

Ravels is een van de groenste gemeentes van de Antwerpse Kempen, aan de rivier de Aa. Door deze gemeente loopt de waterscheidingskam tussen het Schelde- en Maasbekken. De Aa ligt in het Maasbekken. Je maakt ook kennis met de uitgestrekte Gewestbossen, een echt stiltegebied waar het heerlijk picknicken is.

Ontdek hier de route van 36 km.

 

Fietsen rond het Schulensmeer (Limburg)

Deze tocht heeft heel wat te bieden. Je fietst langs het mooie Schulensmeer, maakt kennis met het voormalige Sint-Jansbergklooster en met de Donkelhoeve, die in 1969 een voorname rol speelde in de toenmalige tv-serie 'Wij heren van Zichem'. Brasserie Olmenhof in Herk-de-Stad heeft ook al een historische achtergrond en in het museum van de Slag der Zilveren Helmen verneem je dan weer meer over een stukje lokale geschiedenis uit de Eerste Wereldoorlog. Op het einde maak je een ommetje door Vlaams-Brabant.

Ontdek hier de route van 39 km.