Met de fiets langs WOI

23 nov 2020

Meer dan 9 miljoen militairen hadden het leven verloren, toen op 11 november 1918 de handtekeningen gezet werden die het einde van WOI inluidden. Ons landje kent heel veel plaatsen waar nog sporen van die strijd te vinden zijn. Wij nemen je mee op fietstocht langs sporen en monumenten die één hoofddoel hebben: nooit vergeten.


Door het Polygoonbos (Zonnebeke - 37 km)

Sinds 1918 is de Westhoek onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog. Deze fietstocht brengt je langs tal van militaire begraafplaatsen en dodenakkers, langs beklijvende oorlogsmonumenten en half gebombardeerde bunkers. In vestingstad Ieper hou je even halt bij de Menenpoort en in de kazematten. Via het eeuwenoude Ieperleekanaal richt je het stuur naar Poelkapelle en Passendale waar in 1917 de gruwelijkste en meest zinloze veldslagen uit de Grooten Oorlog zijn uitgevochten.

Ontdek hier de route.


Herstelde stad met verborgen oorlogsleed (Aarschot - 29km)

Hoewel het oorlogsgeweld Aarschot niet spaarde, heeft de stad nog steeds tal van bezienswaardigheden. Met deze fietstocht heb je alvast een excuus om iedereen op te trommelen voor een bezoekje aan de stad van de kasseistampers. Je ontdekt niet alleen de Onze-Lieve-Vrouwekerk met zijn unieke torenspits, het prachtige begijnhof, de indrukwekkende ’s-Hertogenmolens ... maar ook de heide- en vengebieden rond de stad. Je vindt hier reservaten, waar de tijd echt is blijven stilstaan. Hoog tijd dus om te vertrekken …

Ontdek hier de route.

 

Langs de slagvelden (Ieper - 44km)

In schril contrast met het vredige karakter van vandaag, was de gruwel die zich een eeuw geleden afspeelde in de frontboog rond Ieper. Deze tocht brengt je naar Flanders Fields, "where the poppies blow, between the crosses, row on row..."

Ontdek hier de route.