Met de fiets langs WOI

4 Oct 2018

Meer dan 9 miljoen militairen hadden het leven verloren, toen op 11 november 1918 de handtekeningen gezet werden die het einde van WOI inluidden. Ons landje kent heel veel plaatsen waar nog sporen van die strijd te vinden zijn. Wij nemen je mee op fietstocht langs sporen en monumenten die één hoofddoel hebben: nooit vergeten.


Door het polygoonbos: Coming World, Remember Me (Zonnebeke - 37 km)

Je kan natuurlijk alles tijdens dit ene ritje bezoeken. Of je komt later nog eens terug. Want hier heb je een rijk oorlogsverleden. De militaire begraafplaats Tyne Cot Cemetary en het interactieve museum In Flanders Fields zijn 2 must-visits. Een aanrader - in buitenlucht - is het monument Coming World, Remember Me in het Polygoonbos. Meer dan een half miljoen kopjes in klei herinneren ons aan de vele doden die hier op het slagveld vielen. Het knuppelpad even verder ontroert met de mooiste teksten.

Ontdek hier de route.


Herstelde stad met verborgen oorlogsleed (Aarschot - 29km)

Dit is een a-typische route voor deze rubriek. Deze afwisselende rit brengt je namelijk langs veel moois. En toch merk je in Aarschot - bij nader toekijken - her en der littekens van de inval van het Duitse leger in augustus 1914. Bij een niets en niemand ontziende vergeldingsactie kwamen 170 burgers om, gingen 300 huizen in de vlammen op en meer dan 400 inwoners werden afgevoerd naar het land van de bezetter. Op de gemeentelijke begraafplaats liggen meer dan 100 Belgische soldaten. Op de markt, aan de Sint-Rochustoren, staat een oorlogsmonument met de namen van alle gesneuvelden.

Ontdek hier de route.

 

Door de dodengang (Diksmuide - 35km)

De Ijzertoren in Diksmuide is een voor de hand liggende getuige van het oorlogsleed dat ons land moest doorstaan. Maar maak tijdens deze rit echt wel even tijd om door de dodengang te lopen, een beklemmende reconstructie van de loopgraven waar de soldaten - door water, modder en ratten geplaagd - weerstand boden aan de vijand 200 meter verderop. Aan het Albert I-monument kan je in het bezoekerscentrum interactief waarnemen hoe de onderwaterzetting verliep. Een gedenkplaat vind je wat verderop.

Ontdek hier de route.