ebikes


ebikes

Met de fiets langs de rivier

24 aug 2021

In Vlaanderen wemelt het van rivieren en kanalen. En toch kent iedereen enkel de bekendste waterlopen, zoals de Maas en de Schelde. Uiteraard valt er nog veel meer te ontdekken! Een ontdekkingstocht die je bovendien perfect met de fiets kunt doen. Door de rust en stilte die je in de buurt van de rivieren en kanalen kunt vinden, vormen ze de ideale omgeving voor heerlijk verfrissende fietstochten. Tijd om op zoek te gaan naar die minder bekende waterlopen in het Vlaamse fietslandschap! 


Langs rivieren en kanalen in het Land van Playsantië (Antwerpen)

Het Land van Playsantië? Doe het al een belletje rinkelen? Waarschijnlijk niet direct. Het is in principe gewoon een andere naam voor de Voor- en Noorderkempen. En hier ga je op deze tocht op verkenning! Je fietst er door het groene karakter van deze natuurlijke omgeving, met hier en daar ook een park of een kasteel. Gaandeweg begeef je je van de ene gemeente naar de andere in de omgeving rond het dorp Ranst. Uiteindelijk zijn het Antitankkanaal, het Albertkanaal en het Netekanaal je gids op deze fantastische fietstocht. 

Ontdek hier de route van 43 km.


Lang Zenne en Maalbeek (Vlaams-Brabant)

De Willebroekse Vaart begeleidt je op het wonderlijke traject van Brussel naar Vilvoorde. Maar… Het is toch de Zenne die écht centraal staat op deze fietstocht. Vanuit Vilvoorde namelijk volg je de Zenne maar liefst 11 km lang tot in het schitterende Hombeek. En weest gerust, de Zenne is niet langer die alom bekende vieze rivier. Sinds 2007 is de rivier weer proper en gezond. Ondertussen hebben flora en fauna hun weg naar de rivier dus helemaal teruggevonden. De Maalbeek is de derde waterloop op je pad en gist je verder richting Grimbergen, waar de oude Liermolen nog steeds draait.

Ontdek hier de route van 37 km.

 

Een samenloop van Velp, Herk, Gete en Demer (Limburg)

Velp,  Herk, Gete en Demer. Maar liefst vier waterlopen kom je tegen op de tocht! Eerst en vooral fiets je via de Demer naar het Sint-Jansberg-Klooster. Vervolgens brengt het spoorwegpad de ‘IJzeren weg’ je langs de Rotemse Molen en het museum Slag der Zilveren Helmen, waar je alles te weten komt over hoe de Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog het Limburgse stadje Halen konden bevrijden van Duitse troepen, zonder enige hulp van de geallieerden. Ten slotte word je onderweg nog beloond met twee prachtkastelen!

Ontdek hier de route van 40 km.

 

Fotografie : David Samyn in opdracht van Fietsvakanties in Vlaanderen