Literair fietsen

28 sep 2016

Het literaire canon van Vlaanderen is rijk en divers. Desondanks valt het op dat veel grote namen gulzig hun pen hebben gedrenkt in hun geboortegrond, alwaar de straffe verhalen voor het rapen liggen. Denk maar aan de "Oostakkerse gedichten" van Hugo Claus... Maak van op je fiets kennis met de vruchtbare literaire grond van Streuvels, Boon, Verhulst, Van Ruusbroec en co.

1. Door het land van Arnoldus en Streuvels: Geen streek die zo gelinkt is aan een schrijver als die rondom het landelijke Tiegem en Anzegem. Het is in Ingooigem, deelgemeente van Anzegem, dat de herinnering aan Frank Lateur, Streuvels “in ’t echt”, nog het meest leeft. Daar vind je Het Lijsternest, het schrijversnest van Streuvels, waar vele klassiekers zijn geboren. In romans als De Vlaschaard en De Teleurgang van de Waterhoek speelt het glooiende landschap van deze fietstocht een heel belangrijke rol. Kijk tijdens deze tocht goed rond, je zou voor minder lyrisch worden hé.

Bekijk de route en knooppunten.

2. Afspraak met de Dender: Inspirerende grond blijkbaar in Aalst en omgeving. Maar waar Streuvels zijn geliefde streek bezong, roept Aalst eerder gevoelens van aversie en sociale onrust op. Wat gedacht van het burgermeisje Ondine - hoofdpersonage van De Kapellekensbaan (Louis-Paul Boon) - dat op allerlei manier probeert te ontsnappen aan de grauwe fabrieksstad Aalst. "De stad van de twee fabrieken waar het altijd regen, zelfs als de zonne schijnt" aldus Boon. En jullie kennen ongetwijfeld ook Reetveerdegem uit de recente klassieker "De Helaasheid der Dingen" (Dimitri Verhulst), dat eigenlijk in werkelijkheid gewoon Nieuwerkerken is, een deelgemeente van Aalst dat tijdens deze tocht gewoon langs het parcours ligt. Maar dé Aalsterse roman blijft natuurlijk "Daens" (Louis-Paul Boon), over de sociale strijd in het Aalst aan het einde van de 19de eeuw. Ga zeker eentje drinken in De Borse van Amsterdam op de markt van Aalst. Stijn Coninckx draaide er enkele scènes uit de film Daens!

Bekijk de route en knooppunten.

3. Bedevaart door het adellijke jachtdomein: Wie kent Jan van Ruusbroec nog? Weinigen veronderstellen we. Nochtans is deze middeleeuwse mysticus één van de meest vertaalde Nederlandstalige auteurs. Onze Jan staat nu nog steeds bekend voor zijn bezielend werk waarin zijn mystieke eenwording met God centraal staat. Klinkt beetje ver-van-mijn-bed? Kan goed zijn, maar wij zijn ervan overtuigd dat de stilte en de rust van het Zoniënwoud nabij Groenendaal je mythisch zal doen mijmeren, net zoals Van Ruusbroec eeuwen geleden.

Bekijk de route en knooppunten.