Leven in de brouwerij

5 jun 2020

“Alles met mate.” Misschien moeten deze volkswijsheid maar ter harte nemen en inderdaad met mate genieten van al het lekkers dat onze verfijnde Vlaamse brouwers te bieden hebben. Waarom geen fietstocht met bier in de hoofdrol doen?  Je gaat ongetwijfeld een buitengewone bierronde tegemoet!


Langs trappisten en trappistinnen (Antwerpen)

Al fietsend verken je de Kempen door verschillende verfrissende gebieden als het 's-Herenbos, de Brechtse Heide en het Zoerselbos. Je fietst door Malle, Zoersel en Schilde en ontdekt al snel de iconische inspiratiebron van Merho en Hendrik Conscience. Maar… Wanneer je aan Malle denkt, denk je dan niet automatisch aan het heerlijke trappistenbier van Westmalle? Loopt het water je ondertussen al in de mond? En heb je zin om van deze gedachte ook werkelijkheid te maken? Wel… Als kers op de taart eindig je de tocht natuurlijk met een forse frisse Westmalle in de hand.

Ontdek hier de route van 37 km.

 

Tournée locale in de hoppestreek (West-Vlaanderen)

Beginnen doe je in de hoofdstad van het hoppeland. Hoofdstad van het hoppeland? Bestaat zoiets wel? Jazeker! De regio in en rond Poperinge mag sinds jaar en dag deze naam dragen, omdat meer dan 80% van de hele Belgische hopproductie er geteeld wordt. De parelachtige plant wordt al eeuwen gebruikt om bier te brouwen. Hop geeft de drank zijn smaak, bitterheid en aroma en zorgt er ook voor dat je hem langer kunt bewaren. Op deze tocht worden oog, neus en mond op hun wenken bediend!

Ontdek hier de route van 41 km.


Oudenaarde brouwt het bruin (Oost-Vlaanderen)

Het mekka van bier, de bierhemel op aarde, het summum van de bierwereld en ga zomaar verder. Dan hebben we het natuurlijk over de enige echte bierstad Oudenaarde! In de 12e eeuw ontstond er de traditie om bruin bier te brouwen. Maar waarom geniet dit Oudenaardse bruine bier precies naam en faam? Wel het heeft alles te maken met het unieke bronwater uit de Vlaamse Ardennen. Het water is ijzerhoudend en bevat veel calcium waardoor het ideaal is voor bier. Vandaag zijn er nog 4 brouwerijen in de stad. Fietsen en proeven maar!

Ontdek hier de route van 36 km.


Een rondje cornet (Vlaams-Brabant)

Kastelen bij de vleet in de omgeving rond het schitterende Steenhuffel. Je hebt er het Hof te Melis, het Gravenkasteel en het kasteel van Boechout. Het hoogtepunt op de fietstocht is echter nog een ander adembenemend kasteel… Kasteel Diepensteyn natuurlijk! De 17e-eeuwse rentmeester Theodoor Cornet bewaarde er z’n bier en inspireerde op die manier onze Vlaamse brouwers bij de creatie van  de blonde bier, Cornet. 

Ontdek hier de route van 42 km.


Land van brouwers en Bruegel (Limburg)

Op de tocht verken je het kalme Kempense Plateau, niet enkel bewonderenswaardig voor de idyllische landschappen, maar ook voor het knap staaltje brouwgeschiedenis dat er gedurende vele  jaren al geschreven is. Zo bestaat de lokale Brouwerij Martens al 255 jaar. De stichter Jean Martens verzamelde alles wat met bier te maken had, waardoor in Bocholt uiteindelijk het grootste brouwerijmuseum van Europa ontstond. 

Ontdek hier de route van 49 km.