Knooppuntfietsen langs smakelijke ingrediënten

11 jan 2017

In januari nemen we allemaal onze goede voornemens. Meer fietstochten maken bijvoorbeeld, ook wanneer de temperatuur de diepte induikt. Als je na een fris, winters ritje thuiskomt, is er niets heerlijker dan gewoon je voeten onder tafel schuiven. We geven jullie dan ook graag de komende weken inspiratie mee voor knooppuntertochten langs heerlijke ingredïenten die je in je keuken kunt uitproberen. Smakelijk !

Fietsen in het land van de Dobbele Pater (Oostmalle)

Welk biertje laat je bij voorkeur met je stoofvlees sudderen? Inderdaad, een heerlijke bruine trappist. En wie trappist en bruin zegt, droomt al snel weg van een "dubbele" van Westmalle. Waarom niet opwarmen in het land van de Dobbele Pater? Dit lijkt ons de ideale manier om 'op smaak te komen' voor die deugddoende stoverij! Vertrekpunt van de fietstocht is het sfeervolle domein van het kasteel de Renesse in Oostmalle. Na enkele pedaalstoten beland je al in het stille Kempische landschap. Je passeert niet enkel de abdij van Westmalle, er duiken slag om slinger gezellige cafeetjes op, waar je eventueel de aperitief al kunt inzetten. Wie zijn tocht onverstoord verderzet, zal na 37 km bollen ongetwijfeld voldoende "à point" zijn voor zijn hoofdmaal van de dag!

Bekijk de route en knooppunten.
 

Fietsroute 'Eeuwige trappist doet de trappers sneller draaien' (Watou)

Gelukkig zijn er nog voldoende alternatieven in Vlaanderen. In een uithoek van West-Vlaanderen hebben ze met Bernardus en Westvleteren al even ideale kanshebbers om in de stoverij te belanden. Daarom stellen we graag "Eeuwige trappist doet de trappers sneller draaien" voor als voorbereidende stoofvleestrip. Het fijne poëziedorpje Watou tekent hier voor de start- en aankomstplaats. Je fietst in een wijde boog ten noordwesten van Poperinge, doorheen een verscheidenheid van landschappen, nu eens golvend op z'n Heuvellands, dan weer polderplat. Nu eens getekend door de Groote Oorlog, dan weer uitpakkend met zijn unieke bierpatrimonium. Want zeg nu zelf, zoveel godendrankjes in zo'n godvergeten gat!? Laat je niet verleiden door de gezellige eetcafés onderweg, vandaag eet je nergens beter dan thuis!

Bekijk de route en knooppunten.
 

Het recept (Stoofvlees met Trappist)

Honger gekregen? Ga met dit recept van Ilse kookt aan de slag.

4 personen – 2 uur

 • 1 kg rundstoofvlees, in blokjes
 • 3 uien
 • 1 theelepel azijn
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 takje tijm
 • 300 ml bruin trappistenbier
 • 2 sneetjes oud brood
 • 1 eetlepel mosterd
 • 50 g boter
 • bruine roux (eventueel)

 

 1. Pel de uien en snijd ze in ringen. Bak de blokjes stoofvlees in de helft van de boter rondom aan. Haal ze uit de pan.
 2. Doe de rest van de boter in dezelfde pan en fruit er de uien in, voeg de azijn toe. Zodra de uien mooi gekleurd zijn, doe je het vlees er weer bij. Blus met de trappist en doe de laurierblaadjes en tijm erbij.
 3. Smeer de mosterd op beide sneetjes brood en leg ze (met de mosterd naar beneden) op het vlees. Zet het vuur lager, zet het deksel op de pot en laat 1 tot 1,5 uur sudderen. Roer regelmatig om.
 4. Verwijder de laurierbladeren en de tijm en kruid het vlees met peper en zout. Bind de saus eventueel met een bruine roux. Lekker met handgesneden frietjes.

Vind nog meer lekkere recepten in "Ilse kookt - Puur en met Passie"

Ilse vertrekt van de Belgische keuken, maar maakt die boeiender door invloeden uit de wereldkeuken.
Zo vind je in dit kookboek net zo goed een geurige stoofpot die uren moet sudderen als de perfecte chocolademousse waarmee ze familie en vrienden verwent.

Ilse D'hooge is culinair redactrice bij het weekblad Libelle en het maandblad Libelle Lekker!
Ze leerde koken van haar grootmoeder en verzamelde zo een lange lijst heerlijke recepten.

Ilse kookt - Puur en met Passie -  € 24,99
Bestel nu!