Knooppuntfietsen langs de mooiste dorpjes van Vlaanderen

15 Feb 2017

We krijgen maar niet genoeg van fietsen langs mooie dorpjes. Maar geef ons ’s ongelijk. Wie het op een fietsen zet, wil iets zien, zowel op het vlak van natuur als wat betreft cultuur. En als het een beetje kan, dan rijden we liefst langs rustige wegjes. Wel, deze combinatie van bezienswaardigheden en rust is net één van de unieke troeven van veel van Vlaanderens mooiste dorpjes. Volg ons daarom deze keer langs Hakendover, Koekelare en Leut. De leute!


Fietsen tussen harde klontjes en frisse blondjes

Quizvraagje? In welke streek bevinden we ons als we het hebben over harde klontjes en frisse blondjes? Inderdaad, in het Hageland van de Tiense suiker en de witte van Hoegaarden! Maar deze keer is Hakendover de reden waarom we dit tochtje hebben uitgepikt. Hakendover kennen jullie misschien van de vermaarde paardenprocessie op paasmaandag, maar het kan gerust ook andere troeven voorleggen: het dorp telt enkele majestueuze vierkantshoeven, waaronder de kloosterhoeve Bosschellen, twee kastelen en een ferme kerk met kerkhofmuur die samen met de pastorij als monument beschermd zijn. Een hele boterham voor zo’n klein dorp!

Ontdek hier de route. 
 

 

Weidse panorama’s en een groene spoorwegzate

Op het eerste zicht lijkt Koekelare een Vlaams dorp als een ander, maar wie goed kijkt, ziet altijd meer. Let wel, om Koekelare écht te beleven, zal je tijdens dit tochtje van 27km eventjes van het traject moeten afwijken, maar voor één keer geven we je geen ongelijk. Neem zeker een kijkje in de voormalige Brouwerij-Mouterij Christiaen, het kloppende hart van Koekelare. Op deze mooie site huizen zowel het Käthe Kollwitz Museum, de bibliotheek als het Fransmansmuseum. Passeer ook ’s langs het dorpsplein, “De Platse” geheten, dat een meer dan geslaagd resultaat van stadsvernieuwing is.

Ontdek hier de route.

 

Tussen het mooiste dorpje en de fraaie Maasvallei

Het allermooiste dorpje van Vlaanderen Oud-Rekem, de startplaats van deze tocht, is hier al de revue gepasseerd. Vandaag gaat onze aandacht uit naar Leut, een gelijkaardig Maasdorp met kasteel, dat iets noordelijker ligt. Geniet van de natuurgronden, de “uitwaarden”, op de vruchtbare oevers van de Maas. Hier tref je weiden, hoogstammige boomgaarden, akkers en weiden, oude beddingen en grindplassen aan. Voor de kijkers van de uitstekende zondagavondfictie “Beau Séjour”: jawel, het is in deze grindplassen dat hoofdpersonage Kato bij het begin van de reeks gevonden werd. Er is zelfs meer: je passeert ook het prachtige Hotel Beau Séjour gelegen aan een pittoreske kanaaloever op een steenworp van Leut. Wie durft, kan er zelfs een overnachting boeken…

Ontdek hier de route.

 

Foto Koekelare copyright De Trekker