Knooppuntfietsen door een sprookjeslandschap

13 Feb 2018

Met deze Knooppunterroute fiets je doorheen een bekoorlijke omgeving en waan je je even in sprookjesland. Duffel jezelf goed in tijdens deze winterse tocht en geniet van de prachtige panorama’s van de Voerstreek.

Je start aan knooppunt 425, vlakbij de Commanderie van Sint-Pieters-Voeren. Dit dorp is het kleinste Voerdorp, met minder dan 300 inwoners.

De Commanderie is een waar lust voor het oog. Het verhaal van de Commanderie start bij een zekere Daniël van Voeren. Hij trad in 1242 toe tot de Duitse Orde, een geestelijke ridderorde die toendertijd veel aantrek had. Hij schonk zijn landgoederen aan deze orde. Na verloop van tijd werd daar een commanderij opgericht. Doorheen de eeuwen heeft de Commanderie meerdere gedaanteverwisselingen ondergaan. Na de Franse Revolutie raakte het kasteel helaas in verval. Het kwam in de negentiende eeuw in de handen van baron Ludovic de Potesta de Waleffe. De familie van deze baron vatte meteen de restauratie aan en herstelde de Commanderie in haar vroegere glorie.

De Commanderie heeft op zijn domein sinds 1885 een viskwekerij van forel, steur en paling. In de oude ringgrachten en vijvers wordt forel gekweekt. Rondleidingen op het domein zijn mogelijk op aanvraag, check hier de website van de Commanderie.

Deze route bestaat in 2 varianten : de route van 35,7 km of een iets stevigere afstand van 50,9 km. Ontdek hier de routes. Veel Knooppunterplezier !

Bron : De mooiste kastelen van Vlaanderen, Irene Smets, Uitgeverij Lannoo

Fotografie : © Koen De Langhe

Ontdek hier onze Knooppunter Kastelenbox voor meer fietsgenot.