Knooppuntfietsen door dorpen met kleur

11 jan 2017

We presenteren graag een nieuwe reeks tochten doorheen enkele van de mooiste dorpjes van Vlaanderen. En deze keer kiezen we voor een kleurrijk thema: gekleurde dorpen. Maak kennis met "het witte dorp" Lissewege, het bijna even witte Deurle en het gele Mullem!

3 fietsroutes langs gekleurde dorpen

1. Holder de polder: Vraag in het Brugse ommeland naar "het witte dorp", men zal je prompt richting Lissewege sturen. Op een steenworp van de Vlaamse kust en op 12km van het historische hart van Brugge ligt immers een dorpje waarvan de huisjes sinds eeuwen wit geschilderd zijn. De imposante 13de eeuwse kerk is een prachtige uitzondering hierop. Geniet van het authentieke karkater van deze tocht, die je verder ook langs vergeten hoeken als Zuienkerke en Meetkerke leidt. Wist je trouwens dat één van de bekendste werken van Luc Tuymans, een van de grootste Vlaamse schilders van het moment, een dorpszicht op Lissewege is? Dat moet je verdienen hé!

Bekijk de route en knooppunten.
 

2. Het echt Leiegevoel: Misschien niet zo uniform wit, maar zeker even idyllisch is Deurle, het kunstenaarsdorp langs de meanderende Leie. Deurle behoort niet enkel tot de 15 finalisten van het Mooiste dorp van Vlaanderen, het werd in 2008 door Toerisme Vlaanderen zelfs verkozen tot mooiste dorp van Oost-Vlaanderen. Een must dus om hier 's te komen fietsen. Vanuit Deurle gaat het naar het kasteel van Crombrugghe en via het Schipdonkkanaal naar de Onze-Lieve-Vrouwekerke van Deinze. In het ingeslapen Astene fiets je langs de beschermde ophaalbrug van het machtige kasteel van Ooidonk om vervolgens weer richting Deurle te peddelen. Kunstliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in één van de vele musea die het kleine dorpje rijk is.

Bekijk de route en knooppunten.
 

3. Op naar het okerkleurige dorp: Maak kennis met één van de meest pittoreske kasteeldorpen in Vlaanderen: Mullem! Er is het woelige verleden, de prachtige natuur en glooiende heuvels, maar er is vooral: het unieke okergele dorpszicht. Een kerk te midden van het kerkhof, een dorpsplein met voormalig dorpsschooltje, een kasteel verscholen in een park, enkele goed bewaarde hoevetjes... Hier kom je nog écht tot rust. Gelukkig maar, want het belooft een pittig fietstochtje te worden richting Oudenaarde en terug. Maar geef je ogen de kost, want met de prentkaartdorpjes Moregem en Wannegem-Lede ligt heel wat lekkers langs de weg.

Bekijk de route en knooppunten.

 

copyright foto: David Stockmans