Knooppuntfietsen door de feesten

14 dec 2016

Bij deze onze tip voor het eindejaar: wissel de feesten 's af met een frisse fietstocht, het zal je deugd doen. En als je dan toch bezig bent, bezoek met Stuivekenskerke, Watervliet of Kanne één van de mooiste dorpjes van Vlaanderen.

1. Oorlog en vrede tussen Diksmuide en Nieuwpoort: Je fietst doorheen de regio die het zo zwaar te verduren kreeg tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van de IJzertoren in Diksmuide tot het Koning Albert I-monument en alles daar tussenin. En dat is vooral: het grote niets. Wist je trouwens dat de polders de grootste open ruimte van Vlaanderen vormen? Maar als je dan toch een dorpje langs je pad kruist, dan is het wel eentje om in te kaderen. Neem Stuivekenskerke. Een gehucht waar slechts een 160-tal mensen wonen, maar wel één van de mooiste dorpjes van Vlaanderen. En wees gerust, hoewel Stuivekenskerke slechts een "scheet" groot is, is er toch een stemmig dorpscafé alwaar je snel "s de warmte kunt opzoeken.
Bekijk de route en knooppunten

2. Door de polders van Isabella op zoek naar de Maagd van Gent: Je kunt fantastisch fietsen, daar in het hoge Noorden van het Meetjesland in Oost-Vlaanderen, doorheen een prachtig landschap, op en naast dijken en door polders zo vlak als een biljart. Maar dé parel langs deze route is toch wel Watervliet, het grootse kleine dorpje dat zich tegen de Nederlandse grens aanschurkt. Neem zeker een bezoekje aan de "kathedraal van Noorden", de bijnaam van de statige gotische kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming, die het dorpje als het ware in bescherming neemt. Ben je op zoek naar het uiteinde van de wereld? In het desolate Watervliet kom je alvast dicht in de buurt.
Bekijk de route en knooppunten

3. Op weg met Sint-Evermarus langs de Via Jecora: Heel wat toeristische troeven langs deze 54km Haspengouw. Een poging tot opsomming: het fort Eben-Emael, met haar indrukwekkende ondergrondse netwerk van bunkers en gangen, de Mergelgotten, een wonderbaarlijk doolhof van 300km lang en natuurlijk ook Tongeren, met haar pittoreske Begijnhof. Maar ons is het vooral te doen om Kanne, één van de mooiste dorpjes, écht het ontdekken waard. De Zuiderse look heeft het te danken aan het mergelgesteente waaruit veel huizen zijn opgetrokken. Het Albertkanaal snijdt het plaatsje brutaal in twee en ook de Jeker baant zich een weg door Kanne. Klimmers halen ongetwijfeld hun hartje op langs Zusserdel, een ware Poggio die zich vanuit Kanne richting Zussen-Bolder een weg naar boven kronkelt.
Bekijk de route en knooppunten