Knooppunterplezier in de geboortestreek van “De kleine van Mere”

6 jul 2016

In de eerste etappe van deze Lucien-special gaan we op zoek naar de wegen die Lucien Van Impe hebben gevormd, met name het hinterland van Erpe-Mere en Lede, sinds jaar en dag de thuisbasis van “de kleine van Mere”.

1. Afspraak met de Dender: De Dender ligt op een steenworp van Erpe-Mere. Deze tocht leidt je van Aalst over vlakke wegen naar Ninove en de Dender. Je volgt deze rustig meanderende rivier tot je weer in Aalst arriveert. Zelfs voor een gereïncarneerde berggeit als Lucien moest het niet altijd bergop gaan. Je kon hem in de jaren ’70 tijdens zijn voorbereiding op de Tour dus ongetwijfeld meer dan eens aantreffen langs de boorden van de Dender.

Bekijk de route & knooppunten

2. Langs de Dender en den Dikken van Sesjans: Als je de Dender vanuit Ninove zou volgen richting het Zuiden dan kom je enkele kilometers verder in Geraardsbergen aan. En wie Geraardsbergen zegt, zegt de Muur! Wist je trouwens dat Lucien van Impe de Muur (en dan vooral de geasfalteerde zijkant ervan) maar al te graag opnam in zijn trainingsparcours? Wel, nu is het aan jou om deze mythische berg te bestormen. En doe iets verder de groeten aan het trekpaard “Den Dikken van Sesjans”, het machtige beeldhouwwerk op het Dorpsplein van Hemelveerdegem.

Bekijk de route & knooppunten

3. In alle stilte door uitgestrekte weiden en akkers: Het kan niet anders of Lucien Van Impe zocht tijdens zijn jarenlange trainingstochtjes ook af en toe de rustige wegen van het Pajottenland op. De meest Westelijke uithoek van Vlaams-Brabant is immers een heerlijk golvende streek met een uitgesproken landelijk profiel. Een lappendeken van weiden en akkers bedekken de vele heuveltjes die vergezichten bieden waar ze in de vlakke Vlaanderen van kunnen dromen. Let op knooppunters: deze tocht is er eentje voor de échte Van Impes onder jullie, want niet alleen staan er heel wat hoogtemeters op het programma, je legt bovendien niet minder dan 70km af!

Bekijk de route & knooppunten